Montaż lightbarów

Jeżeli masz kłopoty ze swoją Virago lub nie wiesz jak coś naprawić to idealne miejsce by o tym napisać
Awatar użytkownika
SlawekZ
Posty: 316
Rejestracja: 02 stycznia 2008, 18:05
Motocykl: VS1400, JAWA 350 z wozem
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 49
Kontaktowanie:
Status: Offline

Montaż lightbarów

Postautor: SlawekZ » 26 września 2008, 13:41

W moim motorze (co prawda Intruder) podłączyem przy wydatnej pomocy kolegi - Lightbary. Poprosiłem go o upublicznienie schematów i opisu tego dzieła co uczynił a ja udostępniam link do tego opisu - może się komuś przyda, w końcu motocykle są podobne.
http://dodo.samba.pl/moto/viewtopic.php?t=1000


to do tego jeszcze to:

Antek pisze:a oto bardzo dobra instrukcja jak podłączyć lightbar:
http://www.bractwo-suzuki.com.pl/manual ... gradus.pdf mi się udało za 1 razem :bravo:


jest to też w "Linkowni", ale podejrzewam że w takiej sprawie to raczej do warsztatu ludzie zaglądali będą;
pozdrawiam dono
Ostatnio zmieniony 26 września 2008, 18:22 przez SlawekZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam :-)
http://www.bikepics.com/members/slawekz/
GDW (Gang Dzikich Wieprzy)

Awatar użytkownika
Arktos
Posty: 780
Rejestracja: 12 września 2007, 17:12
Motocykl: Virago 750 z 96r
Lokalizacja: Włocławek
Wiek: 47
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: Arktos » 29 maja 2009, 20:03

Pytanie do posiadaczy lighbarów. W moich lampach (jeszcze nie założyłem) sa standardowe dwuwłóknowe żarówki H4. Które włókno podlączyliście w swoich lampach od świateł krótkich (to jest to osłonięte blaszką) czy dlugie gołe włókno???
Gang dzikich wieprzy.
Motórzyści Włocławek.
Grupa Kujawska.

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: -waldi- » 29 maja 2009, 20:10

Arktos pisze:Które włókno podlączyliście w swoich lampach od świateł krótkich (to jest to osłonięte blaszką)
do "krótkich" jest przewidziane to z blaszką
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Domo
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: Domo » 10 lutego 2010, 18:35

Pytanie do właścicieli 535:) gdzie schowaliście przekaźnik czy do czego przymocowaliście go ?:)

Awatar użytkownika
elrychu
Posty: 366
Rejestracja: 13 września 2007, 21:57
Motocykl: była 535, jest 750
Lokalizacja: Gliwice
Wiek: 37
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: elrychu » 10 lutego 2010, 19:09

Ja schowałem przekaźnik w prawym boczku (przy górnym zbiorniku paliwa). Wolnego miejsca tam sporo, że jeszcze jeden by się zmieścił

Domo
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: Domo » 17 lutego 2010, 09:45

Moje światła już są w drodze musiałem poczekać bo oparcie jeszcze zamawiałem już rwę się do pracy :D ale jest jeszcze kwestia włącznika świateł myślałem ze może jakbym znalazł gdzieś taki pstryczek jak rezerwa w 535 to by było super ale nie bardzo mogę to znaleść a wy jakie macie włączniki może ktoś coś ciekawego wymyślił? :D

Awatar użytkownika
elrychu
Posty: 366
Rejestracja: 13 września 2007, 21:57
Motocykl: była 535, jest 750
Lokalizacja: Gliwice
Wiek: 37
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: elrychu » 17 lutego 2010, 12:32

ja mam dokladnie ten:
http://www.moto-akcesoria.pl/wlacznik-n ... ce,p,11819
po rabacie forum virago 46 zł, trochę zrogo ale nie znalazłem nic ciekawszego

Domo
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: Domo » 17 lutego 2010, 14:25

też o nim myślałem ale własnie drogo troche :D jakies inne kombinacje domowe ?:D

Awatar użytkownika
wąsaty7
Posty: 1242
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 14:00
Motocykl: XV 1100 98r.
Lokalizacja: Szczecin
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: wąsaty7 » 17 lutego 2010, 15:12

http://img714.imageshack.us/i/dsc0195h.jpg/ włącznik świateł awaryjnych od jakiegoś Chińskiego quada-koszt 15 zł.
Wąsaty7

Awatar użytkownika
Flower
Posty: 1401
Rejestracja: 09 marca 2009, 21:59
Motocykl: Jędza - XV535 (2YL)
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie
Wiek: 27
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: Flower » 17 lutego 2010, 15:43

Ja lightbary włączam przełącznikiem z komara :P taki sam był w jawie i bodajże junaku ;) ładnie poniklowany, koszt? 6 zł

"Ci którzy rezygnują z Wolności w imię bezpieczeństwa, nie zasługują na żadne z nich."

Thomas Jefferson
Blunio pisze: wypada świat widzieć takim jaki jest, a nie taki jakby niektórzy chceli żebyś go widział.

Domo
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: Domo » 18 lutego 2010, 09:51

O to właśnie mi chodziło to teraz już będzie git ten przełącznik od junaka mi się podoba :D i można jeszcze na nim ''blind'' zrobić bo akurat przycisk pod klakson jest :D Ale mam pytanie czy prócz tego osobnego włącznika mogę podpiąć osobny kabel wychodzący od przekaźnika i dołączyć go do istniejącej zmiany na światła długie i drugi kabel na istniejący blind bo nie wiem czy w istniejących przełącznikach płynie prąd czy tak jak na schemacie wyżej co jest z bractwa suzuki jest to podłączone do masy i do kabla prądowego czy jest to możliwe do zrobienia ?:)

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: -waldi- » 19 lutego 2010, 19:56

jeżeli chcesz użyć tego przycisku do błysku to musisz przerobić układ

obecnie na schemacie sterowanie przekaźnikiem masz z "+" , a ten przycisk zwiera do masy wiec musisz cały układ przerobić

czyli: na stałe łączysz przekaźnik z bezpiecznikiem (styk 85 przekaźnika), a na styk 86 dajesz wyłącznik oraz przycisk (blind) i do masy lub "-" aku
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
EDDIE
Posty: 759
Rejestracja: 03 kwietnia 2009, 23:21
Motocykl: Suzuki Intruder 1800
Lokalizacja: Radom
Wiek: 54
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: EDDIE » 27 lutego 2010, 10:46

Domo pisze:a wy jakie macie włączniki może ktoś coś ciekawego wymyślił?


Ja wymyśliłem coś takiego:

Obrazek

Kawałek blaszki z kwasówki wypolerowanej plus przełącznik za 5zł przykręcony od spodu do mocowania lusterka :)

Mogę coś takiego wysłać jeśli ktoś potrzebuje :grin:
Obrazek
SZUKASZ KASKU, OPON LUB CZĘŚCI? NAPISZ MAILA na adres edward@pietron.pl NIE PISZ NA PW!

Awatar użytkownika
Adam P
Posty: 74
Rejestracja: 21 września 2008, 08:23
Motocykl: Kawasaki Zephyr 750
Lokalizacja: Malbork
Wiek: 52
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: Adam P » 27 lutego 2010, 17:10

Witam
Domo pisze:Pytanie do właścicieli 535:) gdzie schowaliście przekaźnik czy do czego przymocowaliście go ?:)


Przekaźnik z bezpiecznikiem w lewym serku, ten drugi przekaźnik jest do podwójnego sygnału dźwiękowego. Do przymocowania obudów przekaźników zrobiłem taki mały stelaż z blachy ocynk.
http://picasaweb.google.com/zcakeip/Yam ... 4629226066
http://picasaweb.google.com/zcakeip/Yam ... 4558530674

Pstryczek wyłączniczek do light baru pochodzi z zasilacza od bardzo starego komputera, obudowę wyłącznika zrobiłem z czarnej pleksy i całość przykręciłem od spodu obudowy.
http://picasaweb.google.com/zcakeip/Yam ... 2706441506


Pozdrawiam
Adam

żurek
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: żurek » 27 lutego 2010, 18:44

Witam
Nie będę zakładać nowego tematu więc się tu podepnę z moim pytaniem a mianowicie jakiej średnicy lampy będą najbardziej odpowiednie na lightbar do 535 tak żeby zachować proporcje względem lampy głównej i motocykla i na jakim rozstawie je umieścić nie chcę kupować gotowego uchwytu ponieważ mam możliwość wykonać go w pracy samemu z nierdzewki.

Awatar użytkownika
EDDIE
Posty: 759
Rejestracja: 03 kwietnia 2009, 23:21
Motocykl: Suzuki Intruder 1800
Lokalizacja: Radom
Wiek: 54
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: EDDIE » 27 lutego 2010, 23:49

Zobacz jak wyglądają lightbary o średnicy 10-11cm. Ja także uchwyty robiłem samemu :razz:

Obrazek
Obrazek

SZUKASZ KASKU, OPON LUB CZĘŚCI? NAPISZ MAILA na adres edward@pietron.pl NIE PISZ NA PW!

Awatar użytkownika
gutek_sm
Posty: 215
Rejestracja: 04 czerwca 2009, 22:21
Motocykl: Sympatyk
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 42
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: gutek_sm » 23 marca 2010, 14:17

Podepnę się pod temat.
Czy w przypadku łączenia się bezpośrednio do kabli świateł mijania i długich, tych co przychodzą do żarówki H4 w reflektorze, muszę dawać dodatkowy przekaźnik czy tylko sam wyłącznik?
Jak każda kobieta tak też i Virago, najkorzystniej wygląda gdy jest prawie nago.

Awatar użytkownika
radar64
Posty: 513
Rejestracja: 15 sierpnia 2008, 18:03
Motocykl: Virago XV750 '95r
Lokalizacja: w-wa/N.Iwiczna
Wiek: 54
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: radar64 » 23 marca 2010, 14:37

Zależy ile chcesz "podebrać"prądu.Jeżeli chcesz pogonić z tych przewodów kontrolki to bez przekaźników.Jeżeli ligtbary to proponuję odciąć kable zasilające żarówkę(te+) i wrócić nimi pod siodło tam podłączyć je do sterowania przekaźników.Przekaźniki zasilić grubym kablem przez bezpiecznik a ze styków zwiernych przekaźnika poprowadzić grubymi kablami z powrotem do żarówek.Z tego samego miejsca wtedy możesz pobrać prąd do light barów.Ja te kable 2chude i 2grube puściłem pod zbiornikiem paliwa w 8mm peszli w orginalnych uchwytach na ramie.

[ Dodano: Wto Mar 23, 2010 2:40 pm ]
MAm nadzieję,że skumasz ,że przekaźnik zasilamy przez bezpiecznik z akumulatora i nie zapominamy podpiąć minusa z akum do drugiej stronie cewki przekaźnika

Awatar użytkownika
wąsaty7
Posty: 1242
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 14:00
Motocykl: XV 1100 98r.
Lokalizacja: Szczecin
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: wąsaty7 » 23 marca 2010, 17:34

Wąsaty7

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: -waldi- » 23 marca 2010, 17:46

wąsaty7, ja bym jeszcze od drogowych pociągnął sterowanie poprzez diodę za wyłącznik (na nóżkę 85), bo inaczej po zmianie drogowe zgasną lightbary
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
wąsaty7
Posty: 1242
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 14:00
Motocykl: XV 1100 98r.
Lokalizacja: Szczecin
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: wąsaty7 » 23 marca 2010, 18:09

WALDI łatwiej jest zasilić włącznik ze świateł pozycyjnych wtedy lightbary będą świeciły i na mijania i na drogowych.Ale chodzi o to by nasze libhtbary udawały światła p-mgłowe.
Wąsaty7

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: -waldi- » 23 marca 2010, 18:13

ale czemu maja udawać p.mgłowe skoro mogą być traktowane w/g przepisów jako zespół lamp, tylko to już zależy od zastosowanych lamp na lightbary

wąsaty7 pisze:łatwiej jest zasilić włącznik ze świateł pozycyjnych
no właśnie o ile nie ma się wersji USA
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
wąsaty7
Posty: 1242
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 14:00
Motocykl: XV 1100 98r.
Lokalizacja: Szczecin
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: wąsaty7 » 23 marca 2010, 18:23

Z wersją USA nie ma problemu,tak samo włącznik lightbarów zasilany ze świateł pozycyjnych.
Wąsaty7

Awatar użytkownika
micek1968
Posty: 675
Rejestracja: 25 października 2009, 12:26
Motocykl: VIRAGO XV 750
Lokalizacja: Zgierz
Wiek: 49
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: micek1968 » 08 kwietnia 2010, 23:22

a ja mam pytanie może trochę banalne (dziś kupiłem V750 i jeszcze nie ogarniam co i jak)... Na razie jestem strasznie napalony na dokupienie lightbarów :twisted:
Czy takie cudo będzie pasowało to 750-tki i w którym miejscu to trzeba przykręcić..
http://allegro.pl/item955854553_uchwyt_ ... hling.html
Dodam że mam szybę i chciałbym ją zostawić ..więc dodatkowe światła będą musiał zamontować niżej niż główne?

Awatar użytkownika
ramatahatta
Posty: 215
Rejestracja: 06 lipca 2008, 23:17
Motocykl: Yamaha Virago XV750 '92
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 47
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Postautor: ramatahatta » 09 kwietnia 2010, 00:03

micek1968 pisze:...w którym miejscu to trzeba przykręcić..
http://allegro.pl/item955854553_uchwyt_ ... ling.html..

Zdecydowanie z przodu :mrgreen:
A poważniej - mocowanie na śrubach trzymających 'rozgałęźnik' przewodów hamulcowych schowany pod napisem 'Yamaha'
micek1968 pisze:..Dodam że mam szybę i chciałbym ją zostawić ..więc dodatkowe światła będą musiał zamontować niżej niż główne?

Mam uchwyt-samoróbkę w postaci prostej rurki mocowany j/wyżej, światła wtedy są niżej, niż lampa przednia (jak w galerii ) i jest ok - nie kolidują z kierunkowskazami (ale musisz sprawdzić, jak masz u siebie, czy aby nie będą kolidować z szybą, czy np. przesuniętymi kierunkami)
Słońce, z wiatrem we włosach, gdzie oczy poniosą...


Wróć do „Warsztat”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość