podłączenie obrotomierza Temat rozwiązany

Jeżeli masz kłopoty ze swoją Virago lub nie wiesz jak coś naprawić to idealne miejsce by o tym napisać
marvin
Status: Offline

podłączenie obrotomierza

Postautor: marvin » 28 grudnia 2007, 23:02

chyba sobie podłączę obrotomierz do 535.
pytanko: rozumiem, że prędkość obrotową silnika odczytuję pomiędzy aparatem zapłonowym a cewką, czyli mogę się wpiąć przewodem w okolice cewki, tak???
dodatkowo pewnie będzie jakieś zasilanie i masa. Czy ktoś z Was montował obrotomierz? jakies porady i sugestie?
z góry dzięki za pomoc

MOTOVIR
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: MOTOVIR » 28 grudnia 2007, 23:06

marvin pisze:chyba sobie podłączę obrotomierz do 535...


A po co?

marvin
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: marvin » 28 grudnia 2007, 23:11

MOTOVIR pisze:
marvin pisze:chyba sobie podłączę obrotomierz do 535...


A po co?

no właśnie też sie zastanawiam :) z nudów generalnie i tak dla bajeru nieco.... hmm a może nie podłączę :)

MOTOVIR
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: MOTOVIR » 28 grudnia 2007, 23:17

marvin pisze:
MOTOVIR pisze:
marvin pisze:chyba sobie podłączę obrotomierz do 535...


A po co?

no właśnie też sie zastanawiam :) z nudów generalnie i tak dla bajeru nieco.... hmm a może nie podłączę :)


Jeśli z nudów czy dla bajeru to jak najbardziej :lol:

Mateo
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Mateo » 29 grudnia 2007, 10:06

W sumie to tez mnie kusi zeby podlaczyc obrotomierz do xv 535. Marvin a jaki chcesz podlaczyc ? Ja myslalem o takim : http://www.moto-akcesoria.pl/product_in ... fe30fe6094

marvin
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: marvin » 29 grudnia 2007, 11:05

Mateo pisze:W sumie to tez mnie kusi zeby podlaczyc obrotomierz do xv 535. Marvin a jaki chcesz podlaczyc ? Ja myslalem o takim : http://www.moto-akcesoria.pl/product_in ... fe30fe6094

no dokładnie ten sam, nie wiem czy biały nie fajniejszy ale moto mam czarne... i jest jeszcze z tej serii voltomierz - ceny też fajne ale chyba jakość też przyzwoita.

Mateo
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Mateo » 29 grudnia 2007, 16:37

No czarny zeby do predkosciomierza pasowal :grin: I kiedy masz zamiar kupic ? Jak kupisz to mozesz napisac co warta

diablik.ez
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: diablik.ez » 30 grudnia 2007, 19:35

I ja się przymierzam do zakupu tych bajerków - trochę tylko ceny odstraszają ale do wiosny coś się wykombinuje.

Mateo
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Mateo » 19 stycznia 2008, 06:40

I wiadomo w koncu jak go podlaczyc ?

marvin
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: marvin » 19 stycznia 2008, 14:23

nie :)

Awatar użytkownika
strazak
Posty: 1406
Rejestracja: 29 listopada 2007, 00:21
Motocykl: XV 1000 GE USA 1984.
Lokalizacja: Piaseczno(złotokłos)
Wiek: 44
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: strazak » 19 stycznia 2008, 17:24

jeśli jest to standartowe podłączenie to wygląda to mniej więcej tak :
1-zasilanie czyli +12v
2-zasilanie teraz -12v (masa)
3- przewód sygnałowy podłączany do cewki zapłonowej (sam widziałem 2 wersje : z jednym przewodem i z dwoma przewodami sygnałowymi)
to jest zależne czy obrotomierz jest do 2 czy do 4 cylindrów

Mateo
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Mateo » 19 marca 2008, 17:33

No i zakupilem wyzej wymieniony obrotomierz i teraz jest kwestia jego podlaczenia:
posiada on 5 kabelków i w instrukcji po angielsku sie pisze tak :
Red - 12V (wiadomo)
Brown - ground (wiadomo)
Black and Orange - Light (wiadomo od czego ale nie wiadomo gdzie je podpiac ?)
Green - Signal (wiadomo od czego i wiadomo do czego podpiac tylko nie wiadomo ktore to jest cewka zaplonowa i w ktore miejsce w niej podpiac ?)
Bardzo prosil bym o pomoc i wytlumaczenie. Z gory wielkie dzieki
Ostatnio zmieniony 20 marca 2008, 10:18 przez Mateo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
elrychu
Posty: 366
Rejestracja: 13 września 2007, 21:57
Motocykl: była 535, jest 750
Lokalizacja: Gliwice
Wiek: 37
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza  Temat rozwiązany

Postautor: elrychu » 19 marca 2008, 20:37

Moim zdaniem:
Black and Orange - Light podłączył bym tam gdzie jest podłączone oświetlenie prędkościomierza bo 5W żarówka (bo pewnie taka tam jest) nie obciąży tego układu.

Jak prześledzisz kable które idą do świec to dojdziesz do cewek zapłonowych. Do jednej cewki dochodzą 2 kabelki: Red/White i Orange a do drugiej: Red/White i Gray. Myślę że Red/White to zasilanie a Orange i Gray to sygnały. W Twoim wypadku wystarczy jak podłączysz Green-Signal do jednego z kabli sygnałowych dochodzących do cewek.
Jak się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie:)

Mateo
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Mateo » 19 marca 2008, 21:27

Dzieki wielkie :mrgreen: juz madrzejszy troche jestem :smile: jutro sprobuje go podlaczyc :grin:
Ostatnio zmieniony 20 marca 2008, 10:20 przez Mateo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tosemja
Posty: 304
Rejestracja: 03 lutego 2008, 16:31
Motocykl: ex xv 535, teraz VL 1500
Lokalizacja: Częstochowa/ Wrocław
Wiek: 33
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: tosemja » 20 marca 2008, 11:17

Mi sie obrotomierze podobają, fajny bajer tylko drogie to jest cholernie...
Dało by sie podłączyc np obrotomierz od mz ? :twisted:
Zawsze kiedy piszesz głupie posty Bóg zabija kotka !

Mateo
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Mateo » 20 marca 2008, 14:18

No i udalo mi sie go podlaczyc :mrgreen: fajnie pokazuje jak lalce serduszko bije :mrgreen: tylko nie wiem jeszcze jak podswietlenie podlaczyc

Awatar użytkownika
kyller
Posty: 2198
Rejestracja: 13 marca 2008, 11:05
Motocykl: pożyczony XV1000
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 49
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: kyller » 20 marca 2008, 16:21

tosemja pisze:Mi sie obrotomierze podobają, fajny bajer tylko drogie to jest cholernie...
Dało by sie podłączyc np obrotomierz od mz ? :twisted:

poszukaj na ebayu niemieckim razem z przesyłka poiwnien wyjsc ok 150 zyla :)
taki napedzany impulsami bo na linke sa ciut tansze

Awatar użytkownika
elrychu
Posty: 366
Rejestracja: 13 września 2007, 21:57
Motocykl: była 535, jest 750
Lokalizacja: Gliwice
Wiek: 37
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: elrychu » 22 maja 2008, 20:23

i jak sie wasze obrotomierze spisują? Też chcę sobie założyć:) Skala do 8000 obr jest wystarczająca? Max moment jest chyba przy 6000 a moc przy 7500 więc się zastanawiam czy wskazówka obrotomierza nie lata głównie przy końcu skali.

Mateo
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Mateo » 23 maja 2008, 09:23

Dobrze sie spisuje :grin: skala do 8000 jest wystarczajaca. Czasem trohe lata wlasnie pod koniec skali

Piotrek
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Piotrek » 23 maja 2008, 11:14

Faktycznie nieprzyzwoicie drogie te obrotomierze... W najbliższym czasie kupię taki do MZ, wybebeszę go i przerobię na elektroniczny. Całość będzie kosztowała jakieś 100 PLN. Jak się uda, to pochwalę się na forum :mrgreen:

migor
Posty: 35
Rejestracja: 05 czerwca 2009, 11:16
Motocykl: virago 535,1999r.
Lokalizacja: lubuskie
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: migor » 07 sierpnia 2011, 12:32

Jestem po montażu obrotomierza KOSO z niemieckiego Louisa za 59,95 Euro po przecenie , ( w moto-akcesoria za 336 zł).W zestawie dwa czujniki temperatury (oleju,płynu chłodzacego,temp.zewnętrznej-wg uznania).Można ustawić ilośc suwów pracy i cylindrów.Posiada trzy możliwości podłączenia sygnału do obrotomierza:owinięcie przewodu na kablu od świecy,wpiecie się do cewki,wpiecie się przed aparatem zapłonowym.Owiniecie kabla od świecy dało efekt-obrotomierz działa,ale troche mało płynnie zmieniają się wskazania na wyświetlaczu (czy takie owinięcie nie zakłóca dokładności odczytu sygnału).Nie reaguje natomiast na wpięcie do przewodu pomarańczowego lub szarego,dochodzącego do cewki.Trzeciej możliwości jeszcze nie próbowałem.Ma ktoś jakieś sugestie.

Mydlik2771
Posty: 1
Rejestracja: 07 stycznia 2018, 17:27
Motocykl: Xv virago125
Status: Offline

Da się ją zamówiłem z AliExpress wszystko gada jak trzeba

Postautor: Mydlik2771 » 12 lutego 2018, 18:52

:chopper:

Awatar użytkownika
2007XV1700
Posty: 3904
Rejestracja: 03 czerwca 2011, 15:31
Motocykl: XV1000,XV1700,JAWA
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 36
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: 2007XV1700 » 12 lutego 2018, 20:34

Niezły wykop
45825243 T78 A R.I.P 2029
Obrazek
Obrazek

Po co mieć jedną brodę skoro można mieć dwie?

mam wysokie czoło łagodnie opadające na plecy

Awatar użytkownika
Top Gun
Posty: 1630
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 16:23
Motocykl: XV1100, CRF 1000
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 54
Status: Offline

Re: podłączenie obrotomierza

Postautor: Top Gun » 12 lutego 2018, 21:28

A moźe RGPPanc by się teź przydał:wink:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,


Wróć do „Warsztat”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości