Brak rozruchu virago 535 97r

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
mbiela
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2017, 21:45
Motocykl: Virago 535
Status: Offline

Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: mbiela » 22 maja 2017, 22:03

Powitać.

Virażka po zimowo/wiosennym postoju nie chce odpalić. Jeszcze w bodajże grudniu odpaliła, ale teraz już nie idzie. Akumulator kupiony niecałe dwa lata temu, ale właściwie cały zeszły rok motocykl stał nieużywany, odpalany tylko od czasu do czasu. Aktualnie podładowany trochę na kablach od samochodu. Po włączeniu Run słychać charakterystyczne terkotanie, ale po naciśnięciu start jest cisza tylko kontrolka neutral przygasa. Natomiast jak się nie próbuję wciskać start, to kontrolka cały czas miga.

O co może chodzić?

Od razu mówię (a właściwie piszę ) że kompletnie się nie znam na motocyklach, więc odpowiedzi proszę pisać łopatologicznie :)

Pozdrawiam
Michał

kamyk2351
Posty: 284
Rejestracja: 12 lutego 2015, 19:27
Motocykl: Yamaszka
Lokalizacja: południowy wschód
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: kamyk2351 » 22 maja 2017, 22:08

Choooppppiiieeeee !
naladuj najpierw aku!

mbiela
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2017, 21:45
Motocykl: Virago 535
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: mbiela » 22 maja 2017, 22:13

Hmm, aż tak proste? Podepnę jutro na dłużej do ładowania, ale jak kiedyś osłabło aku (do momentu, że po wciśnięciu start była cisza absolutna) to samo podłączenie kablami na moment i próba odpalenia na "zasilaniu zewnętrznym " była pozytywna.

Obaczym.


Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

kamyk2351
Posty: 284
Rejestracja: 12 lutego 2015, 19:27
Motocykl: Yamaszka
Lokalizacja: południowy wschód
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: kamyk2351 » 22 maja 2017, 22:38

Jeżeli na kablach z aku zewnetrznego się odzywał to albo aku w moto zlom albo rozladowany,

Awatar użytkownika
Kargul
Posty: 518
Rejestracja: 23 listopada 2011, 11:44
Motocykl: virago 1100
Lokalizacja: Grudziądz
Wiek: 37
Status: Online

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: Kargul » 22 maja 2017, 22:54

Sprawdź czujnik kosy.

mbiela
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2017, 21:45
Motocykl: Virago 535
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: mbiela » 22 maja 2017, 23:10

Zakładam że to pieszczotliwa nazwa stopki :) w pozycji neutral raczej nie powinien odłączyć. Poza tym chyba by choć zakręcił rozrusznikiem a tu nic..

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Kargul
Posty: 518
Rejestracja: 23 listopada 2011, 11:44
Motocykl: virago 1100
Lokalizacja: Grudziądz
Wiek: 37
Status: Online

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: Kargul » 23 maja 2017, 07:46

Fakt. Miałem to napisać w innym temacie ;)
U Ciebie sprawdził bym aku, masę, szczotki rozrusznika, przekaźnik rozrusznika

Awatar użytkownika
Snake
Posty: 526
Rejestracja: 30 sierpnia 2016, 14:15
Motocykl: Yamaha Virago 535
Lokalizacja: Biała Podlaska
Wiek: 36
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: Snake » 23 maja 2017, 09:06

Może po prostu naładować najpierw akumulator, nie trochę podładować, tylko jak należy, a potem grzebać dalej.
5000 Kilometrów -> 2 Ludzi -> 2 Motocykle -> 1 Cel

Awatar użytkownika
leszekk
Posty: 3822
Rejestracja: 26 kwietnia 2009, 21:35
Motocykl: BMW F800ST
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 59
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: leszekk » 23 maja 2017, 09:47

Terkotanie to mam rozumieć pompka paliwa?
Akumulator należy naładować. Nie "doładować" podpinając na chwilę do sprawnego akumulatora tylko podpiąć pod prostownik i ładować "do pełna". A, no, oczywiście warto najpierw upewnić się czy w akumulatorze zostało jeszcze choć trochę elektrolitu - jeśli za mało - uzupełnić wodą destylowaną. Przed przykręceniem klem należy oczyścić (i ewentualnie przesmarować) styki.
Virago to motocykl nieco już wiekowy, gdzie elektronika nie byłą wykorzystywana do diagnostyki stanu układów motocykla więc "mruganie" kontrolki może być spowodowane jedynie tym, że coś stawia za duży opór mechaniczny żeby zasilony za małym prądem silnik był w stanie to obrócić.
Bez pewnego źródła prądu (sprawnego, naładowanego akumulatora) niewiele zbadasz.
In God we Trust -- all others must submit an X.509 certificate.

Awatar użytkownika
Snake
Posty: 526
Rejestracja: 30 sierpnia 2016, 14:15
Motocykl: Yamaha Virago 535
Lokalizacja: Biała Podlaska
Wiek: 36
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: Snake » 23 maja 2017, 10:34

Gdyby była taka możliwość leszekk zawsze by otrzymywał ode mnie PLUSIKA :bravo:
5000 Kilometrów -> 2 Ludzi -> 2 Motocykle -> 1 Cel

mbiela
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2017, 21:45
Motocykl: Virago 535
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: mbiela » 23 maja 2017, 22:08

Ok, dzięki za uwagi. Dzisiaj niestety nie zdążyłem nic z virażką zrobić, ale jutro od rana podpinam pod prostownik. Jakieś 8-9 godzin ładowania starczy chyba?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

mbiela
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2017, 21:45
Motocykl: Virago 535
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: mbiela » 24 maja 2017, 21:19

Wyjąłem akumulator, uzupełniłem wodą demineralizowaną, pusto było w dwóch miejscach. Po ładowaniu przez chyba 7 godzin zaczął trochę kręcić rozrusznikiem i nawet odpaliła virażka, ale gasła po chwili, muszę chyba spuścić stare paliwo. Po kilku próbach odpalenia zacząło z powrotem brakować prądu, więc znowu podłączyłem prostownik, ale teraz jest tylko dziwny odgłos i nie kręci rozrusznikiem. Wychodzi, że aku jest do wymiany jednak.


Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7046
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: -waldi- » 29 maja 2017, 23:16

masz padnięte aku i tyle, choć z tego co piszesz "brakowało prądu" może jeszcze dojść regulator i uzwojenia..
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

mbiela
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2017, 21:45
Motocykl: Virago 535
Status: Offline

Re: Brak rozruchu virago 535 97r

Postautor: mbiela » 30 maja 2017, 17:52

Odpaliła w końcu, ale nie wyobrażam sobie ładowania akumulatora kilka godzin przed każdym uruchomieniem :D
Aku do wymiany. Niestety okazało się, że popuszcza spaliny na połączeniu rur wydechowych z silnikiem, ale to już na osobny wątek.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Elektryka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość