BRAK ŚIWATŁA TYLNEGO i ŚWIATEŁ STOP (virago1100) po zmianie regulatora?

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
Awatar użytkownika
qharon
Posty: 45
Rejestracja: 02 marca 2017, 07:52
Motocykl: VIRAGO 1100 1995
Lokalizacja: Rumia
Wiek: 39
Status: Offline

BRAK ŚIWATŁA TYLNEGO i ŚWIATEŁ STOP (virago1100) po zmianie regulatora?

Postautor: qharon » 22 listopada 2017, 09:32

Witam wszystkich serdecznie,

Drodzy koledzy i koleżanki, pojawił mi się problem -nagle i nie oczekiwanie (jak byt ktoś czekał na problemy ;) ) , któy mogę opisać tak:

W mojej Virago 1100 1995 rok miłem problem z regulatorem , podawał 13,6V, po dodaniu gazu napięcie na aku spadało do 12,9V , Pomyślałem sobie ,że najpierw kupię jakiś najtańszy regulator aby upewnić się, że to on jest tu winień.Kupiłem coś za 40zł i faktycznie teraz mam na załączonym silniku 14,4V jak dodam gazu to max 14,7V wskakuje. W zasadzie wymiana była banalna,i nie wiem czy to co się stało stało się od razu czy po paru dniach bo przyznam, że nie zauważyłem ale zniknęło mi światło z tyłu oraz światło hamulca (ręcznego i nożnego). Moja Virago ma światła automatycznie załączające się po przekręceniu stacyjki. Sprawdziłem obie żarówki w tylnym kloszu - są ok. Sprawdziłem bezpieczniki w puszcze nad stacyjką -są ok.
Co robić dalej? czy muszę rozwijać całą plojtę tych kabli pod siedzeniem i badać czy może macie jeszcze jakieś pomysły? Czy to mógł spowodować ten regulator napięcia? proszę o pomoc

adam
Pozdrawiam Qharon

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7043
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: BRAK ŚIWATŁA TYLNEGO i ŚWIATEŁ STOP (virago1100) po zmianie regulatora?

Postautor: -waldi- » 22 listopada 2017, 16:35

regulator nie mógł być przyczyną, po prostu nie masz masy w lampie....

czarny przewód od lampy sprawdzaj
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
wąsaty7
Posty: 1224
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 14:00
Motocykl: XV 1100 98r.
Lokalizacja: Szczecin
Status: Offline

Re: BRAK ŚIWATŁA TYLNEGO i ŚWIATEŁ STOP (virago1100) po zmianie regulatora?

Postautor: wąsaty7 » 22 listopada 2017, 17:43

15 cm w prawo [w kierunku tyłu motocykla]od kostki regulatora znajdują się konektory wiązki tylnej lampy i kierunkowskazów. Przy wymianie regulatora mogły się wypiąć
Wąsaty7

Awatar użytkownika
qharon
Posty: 45
Rejestracja: 02 marca 2017, 07:52
Motocykl: VIRAGO 1100 1995
Lokalizacja: Rumia
Wiek: 39
Status: Offline

Re: BRAK ŚIWATŁA TYLNEGO i ŚWIATEŁ STOP (virago1100) po zmianie regulatora?

Postautor: qharon » 22 listopada 2017, 18:24

Będę sprawdzał. Dzieki za te podpowiedzi. Dam znać czy cos mi sie udalo .
Pozdrawiam Qharon

Awatar użytkownika
qharon
Posty: 45
Rejestracja: 02 marca 2017, 07:52
Motocykl: VIRAGO 1100 1995
Lokalizacja: Rumia
Wiek: 39
Status: Offline

Re: BRAK ŚIWATŁA TYLNEGO i ŚWIATEŁ STOP (virago1100) po zmianie regulatora?

Postautor: qharon » 23 listopada 2017, 08:00

Witam,

Panowie dziękuje, poszedłem najpierw tropem masy, rozpoiłem konwektory na błotniku i dzwoniłem do lampy i..... cisza ...aha!
Obrazek

chyba nie muszę więcej nic pisać .


DZIĘKUJĘ
Pozdrawiam Qharon


Wróć do „Elektryka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości