Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ? Temat rozwiązany

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
Thomas
Status: Offline

Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?  Temat rozwiązany

Postautor: Thomas » 26 marca 2010, 15:54

Witam,
nie mogłem nigdzie znaleźć więc tu pytam,
czy podlączał już ktoś wcześniej do wersji kanadyjskich (bez wyłącznika świateł),
wyłącznik?
I nie chodzi mi tylko o wpięcie w obwód przedniej lampy,
wolał bym aby szło włączyć lampy przód/tył i świecące cały czas kierunki.
Po cichu liczyłem że przełącznik jest tylko zaślepiony a kable zmostkowane,
ale klapa bo pod rolgaz nie są wogule podciągnięte kable od świateł.
Wiem że nowsze moto miały układ odłączający prąd od świateł w przypadku rozruchu,
ale u mnie niestety tego nie ma i na słabym ako jest problem.
Przerabiał już ktoś ten temat? :?:

Awatar użytkownika
lukaszpolanek
Posty: 371
Rejestracja: 31 maja 2009, 09:09
Motocykl: HONDA vfr 800
Lokalizacja: chrzanów okolice
Wiek: 33
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: lukaszpolanek » 11 kwietnia 2010, 08:04

tam są osobne obwody to tylnej lapy i do przedniej,do kierunków i oswietlenia liczników tez jest osobny,ja załozyłem stary wyłacznik od xv920 tam słuzył do swiateł awaryjnych ale ma w srodku duzo osobnych styków niewiem ile ale 3 napewno,i przecinałem sobie po koleji obwód od przedniej lampyi przewody ciagłem do wyłacznika i od tylnej tak samo tak ze jednym wyłacznikiem odcinam 2 obwody,kierunki u mnie sie nie swieciły wiec nic nie robiłem. przedtem przy zalanej swiecy juz niebyło szans go odpalic bo po monucie swiatła skutecznie rozładowywały aku

Polo
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: Polo » 11 kwietnia 2010, 10:59

ja w swoim motocyklu też mam światła włączające się po przekręceniu stacyjki
aby odciążyć akumulator wmontowałem automat , który zapala reflektor dopiero wtedy
jak zapalę silnik i alternator zacznie pracę. Proste i skuteczne.
Szukaj na allegro automatyczny włacznik świateł.

mnbvcx
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: mnbvcx » 17 kwietnia 2010, 20:22

Co do kierunków to wystarczy ,że w żarówce zakleisz odpowiedni lut. Są dwa jeden jest od kierunkowskazu a drugi od światła. Ew. możesz odłączyć kabelek ale dużo prościej jest zakleić w żarówce.

Awatar użytkownika
mały v8
Posty: 391
Rejestracja: 19 kwietnia 2010, 23:05
Motocykl: GL 1200 , Jawa 250
Lokalizacja: Siedlce
Wiek: 41
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: mały v8 » 22 kwietnia 2010, 15:12

mnbvcx pisze:Co do kierunków to wystarczy ,że w żarówce zakleisz odpowiedni lut. Są dwa jeden jest od kierunkowskazu a drugi od światła. Ew. możesz odłączyć kabelek ale dużo prościej jest zakleić w żarówce.


Po co jak można zdjac szkło lampy i wypiac dwie okrągłe wsuwki na kablach idących do postojówek w kierunkowskazach.

Thomas
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: Thomas » 25 kwietnia 2010, 14:58

Tylko Panowie ja bym wolał zostawić jednak te świecące kierunki,
mnie się tak po prostu podoba, i widoczny jestem bardziej.

A kolega Polo jak podłączył ten automat?
Taki właśnie kupiłem tylko że tam piszą aby wpiąć równolegle z włącznikiem świateł,
których de fakto nie mam.
Urządzonko gdy dostaje większe napięcie, zamyka styk między dwoma kabelkami,
czy wystarczy wpiąć po prostu w obwód świateł, np szeregowo z bezpiecznikiem?

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7043
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: -waldi- » 30 kwietnia 2010, 17:07

Wreszcie zamontowałem ów wyłącznik przedniej lampy - wpiąłem go bezpośrednio pod przycisk rozrusznika i sprawdza się - postojowe przód i tył świeci, a główną wyłącza

na przycisku dwa pierwsze piny to obwód zasilania lampy - czerwony z żółtym paskiem i niebieski

sam przełącznik zamontowany po lekkiej przeróbce w miejscu, gdzie europejskie go mają
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

graf17
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: graf17 » 11 listopada 2010, 11:42

A po co ?
Przecież postojówki można włączyć stacyjką ...
A światło mijania samo się wyłącza gdy rozrusznik pracuje

A co do automatu - jeżeli jest sterowany wyższym napięciem z alternatora , to co będzie jak np. padnie regler - nie włączysz świateł ?

:motorcycle:

Awatar użytkownika
amfm
Posty: 153
Rejestracja: 20 listopada 2007, 19:09
Motocykl: BMW R1150 RT
Lokalizacja: Maszków k.Krakowa
Wiek: 52
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: amfm » 08 stycznia 2011, 20:43

graf17 pisze:A co do automatu - jeżeli jest sterowany wyższym napięciem z alternatora , to co będzie jak np. padnie regler - nie włączysz świateł ?


A jak daleko zajedziesz z włączonymi światłami jak nie będziesz miał ładowania akumulatora ?

dydzio
Posty: 792
Rejestracja: 22 sierpnia 2010, 13:24
Motocykl: XV 750 `95
Lokalizacja: Kattowitz
Wiek: 34
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: dydzio » 08 stycznia 2011, 21:15

Hmmm, ja Golfem na światłach i ze wzmacniaczem w bagażniku przejechałem kilkadziesiąt kilometrów... I to chyba jeszcze na starym aku!

Awatar użytkownika
kyller
Posty: 2198
Rejestracja: 13 marca 2008, 11:05
Motocykl: pożyczony XV1000
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 49
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: kyller » 08 stycznia 2011, 21:31

graf17 pisze:A po co ?
Przecież postojówki można włączyć stacyjką ...
A światło mijania samo się wyłącza gdy rozrusznik pracuje

A co do automatu - jeżeli jest sterowany wyższym napięciem z alternatora , to co będzie jak np. padnie regler - nie włączysz świateł ?

:motorcycle:

ciekawa teoria
ale
nieprawdziwa
w orginale wersja amerykanska po włączeniu zapłonu swiatła pala sie zawsze i nie gasna podczas pracy rozrusznika

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7043
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: -waldi- » 08 stycznia 2011, 22:43

kyller pisze:w orginale wersja amerykanska po włączeniu zapłonu swiatła pala sie zawsze i nie gasna podczas pracy rozrusznika

w moim (XV700) jak i żony (XV250) gasną :)
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
amfm
Posty: 153
Rejestracja: 20 listopada 2007, 19:09
Motocykl: BMW R1150 RT
Lokalizacja: Maszków k.Krakowa
Wiek: 52
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: amfm » 09 stycznia 2011, 09:07

kyller pisze:ciekawa teoria
ale
nieprawdziwa
w orginale wersja amerykanska po włączeniu zapłonu swiatła pala sie zawsze i nie gasna podczas pracy rozrusznika


Masz rację ale ten wątek dotyczy dodatkowego automatu włączającego światła dopiero po ładowaniu akumulatora

Awatar użytkownika
PAW
Posty: 59
Rejestracja: 21 października 2010, 14:43
Motocykl: Yamaha Virago 1100
Lokalizacja: Opatow
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: PAW » 09 stycznia 2011, 10:13

zgadzam sie z kyllerem,swiatła pala sie cały czas po przekreceniu kluczyka,równiez podczas odpalania,posiadam wersje canada
były motocykle prl,oldtimer,naked,sport,enduro a teraz nadszedł czas na choppera....good vibrations....

pawelblasiak
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: pawelblasiak » 09 stycznia 2011, 13:45

witam co do tematu właśnie jestem na etapie przeglądu instalacji i według schematu w wersji kanadyjskiej jest tak ze lampa przednia rozłączana jest przyciskiem rozrusznika działa to na zasadzie ze są w przełączniku dwa styki pierwszy odpowiedzialny za rozłączenie świateł przednich a drugi za rozruch 1 zwany rozwierany a 2 zwierany a tylna lampa świeci cały czas a co do kierunków to w lampie przedniej wystarczy rozłączyć dwa niebieskie przewody idące od kierunków i nie będą świecić tak to wygląda według schematu / PS sory za pisownie :uklon:

Thomas
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: Thomas » 09 stycznia 2011, 15:59

Ja mam starszą kanadyjkę z 85' i u mnie też nie rozłącza świateł przy rozruchu,
ale po wymianie aku, i grzebaniu w gaziorach problem rozruchu poszedł w niepamięć,
teraz pali od strzału, czy ciepłu czy zimny.

Awatar użytkownika
strazak
Posty: 1404
Rejestracja: 29 listopada 2007, 00:21
Motocykl: XV 1000 GE USA 1984.
Lokalizacja: Piaseczno(złotokłos)
Wiek: 44
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: strazak » 09 stycznia 2011, 16:12

a u mnie w xv 1000 w wersji USA z roku 1984 przednie światełko gaśnie w trakcie pracy rozrusznika, czyli mam coś nie tak ? bo z oględzin wynika że mam wszystko w oryginale.
ADAM

pawelblasiak
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada ?

Postautor: pawelblasiak » 09 stycznia 2011, 18:28

Panowie ja mam virówke z 84r i jak pisałem wcześniej w kanadyjkach jeśli naciska się przycisk rozruchu to powinno przednie światło zgasnąć i niema innej opcji dlatego że naciskając na przycisk startu przesuwa się blaszka która zwiera styki pierwsze dwa przewody odpowiadają za światło przednie kolory to czerwono żółty i niebiesko czarny drugie styki są od rozruchu kolory to niebiesko biały i czarny pierwsze styki są zawsze zwarte dlatego po przekręceniu stacyjki świeci światło i tak to wygląda w schemacie :rock:

Awatar użytkownika
jacek71
Posty: 344
Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:53
Motocykl: XVS 950
Lokalizacja: Częstochowa
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada

Postautor: jacek71 » 01 października 2011, 14:05

Trzeba założyć coś takiego http://moto.allegro.pl/polski-automatyc ... 58394.html i wtedy po przekręceniu kluczyka nie ma świateł ,a jak moto odpali to się włączaja ,ja sobie zamontowałem do Dragusia (wersja USA) i działa extra.
Bulgotanie to piekny dżwięk i doznanie.

Było Virago 535 , Drag Star 650 Classic , Yamaha Road Star 1700 ,XVS 950 MS ,Shadow 600, DL 650 V-STROM , DS 650 Custom ,znów XVS 950 i Virago 125 żony

graf17
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada

Postautor: graf17 » 01 października 2011, 17:39

jacek71 - ten temat już był - poczytaj wyżej

dydzio
Posty: 792
Rejestracja: 22 sierpnia 2010, 13:24
Motocykl: XV 750 `95
Lokalizacja: Kattowitz
Wiek: 34
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada

Postautor: dydzio » 01 października 2011, 18:57

jacek71 pisze:Trzeba założyć coś takiego http://moto.allegro.pl/polski-automatyc ... 58394.html i wtedy po przekręceniu kluczyka nie ma świateł ,a jak moto odpali to się włączaja ,ja sobie zamontowałem do Dragusia (wersja USA) i działa extra.

Takie głupie pytanie, co się stanie, jak zdechnie regler? W Virkach to się zdarza...

Awatar użytkownika
jacek71
Posty: 344
Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:53
Motocykl: XVS 950
Lokalizacja: Częstochowa
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada

Postautor: jacek71 » 01 października 2011, 19:19

amfm pisze:
graf17 pisze:A co do automatu - jeżeli jest sterowany wyższym napięciem z alternatora , to co będzie jak np. padnie regler - nie włączysz świateł ?


A jak daleko zajedziesz z włączonymi światłami jak nie będziesz miał ładowania akumulatora ?

Też było :D razem z odpowiedzią na postawione pytanie przez dydzio, a tak dla uściślenia -wymieniasz regler na nowy.
Bulgotanie to piekny dżwięk i doznanie.

Było Virago 535 , Drag Star 650 Classic , Yamaha Road Star 1700 ,XVS 950 MS ,Shadow 600, DL 650 V-STROM , DS 650 Custom ,znów XVS 950 i Virago 125 żony

dydzio
Posty: 792
Rejestracja: 22 sierpnia 2010, 13:24
Motocykl: XV 750 `95
Lokalizacja: Kattowitz
Wiek: 34
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada

Postautor: dydzio » 01 października 2011, 19:31

jacek71 pisze:
amfm pisze:
graf17 pisze:A co do automatu - jeżeli jest sterowany wyższym napięciem z alternatora , to co będzie jak np. padnie regler - nie włączysz świateł ?


A jak daleko zajedziesz z włączonymi światłami jak nie będziesz miał ładowania akumulatora ?

Też było :D razem z odpowiedzią na postawione pytanie przez dydzio, a tak dla uściślenia -wymieniasz regler na nowy.

Regler wymienisz, ale raczej nie na trasie, no chyba, że wozisz ze sobą zapasowy + narzędzia potrzebne do wymiany :P

Awatar użytkownika
jacek71
Posty: 344
Rejestracja: 13 sierpnia 2009, 20:53
Motocykl: XVS 950
Lokalizacja: Częstochowa
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada

Postautor: jacek71 » 01 października 2011, 19:45

Ztobą można dyskutować bez końca ,ja na moto jezdzę nie myśląc otym że wszystko po drodze się zj...e ,bo tak to musiałbys albo nie ruszać sie z podwórka albo wozic przyczepkę czesci .
A tak informacyjnie to w modelu moto którym ja teraz śmigam (tylko w nowszych rocznikach)było to montowane w standardzie (żeby oszczedzić akumlator przy rozruchu)
Bulgotanie to piekny dżwięk i doznanie.

Było Virago 535 , Drag Star 650 Classic , Yamaha Road Star 1700 ,XVS 950 MS ,Shadow 600, DL 650 V-STROM , DS 650 Custom ,znów XVS 950 i Virago 125 żony

dydzio
Posty: 792
Rejestracja: 22 sierpnia 2010, 13:24
Motocykl: XV 750 `95
Lokalizacja: Kattowitz
Wiek: 34
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł, montował już ktoś w wersji usa/kanada

Postautor: dydzio » 01 października 2011, 19:52

Pewnie, że można dyskutować bez końca... ale czy nie o to chodzi na "forum dyskusyjnym"?
Pamiętaj, że forum jest o virażkach, do których takie bajery trzeba dorabiać, przynajmniej w niektórych.


Wróć do „Elektryka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości