Nie odpala na ssaniu. Drag Star 125

Tematy związane z gażnikami
payel
Posty: 4
Rejestracja: 20 lutego 2013, 09:23
Motocykl: Virago 750
Status: Offline

Nie odpala na ssaniu. Drag Star 125

Postautor: payel » 05 marca 2017, 10:20

Witam może zacznę od początku żeby była jasność sytuacji :)
znajomy kupił DS 125 2003 rok który stał około 6 lat a może i więcej w garażu nie odpalany przebieg znikomy około 4 tys km.
po zmyciu centymetrowej warstwy kurzu okazało się ze to piękne moto w oryginale praktycznie bez ryski i na 100% bez kombinacji.
ale oczywiście zbyt kolorowo nie mogło być.
Przed pierwszym startem zostały wymienione świece na irydowe, olej wraz z filtrem, akumulator, oraz wyciągnięty gaźnik do czyszczenie.

W gaźniku oczywiście była prawdziwa tragedia zaschnięte paliwo zatkane dysze itd. więc mając w pracy :) do dyspozycji myjkę ultradźwiękową gaźnik został powiedzmy wyczyszczony efekt był średni lecz wszystko zostało przedmuchane światła dysz sprawdzone, odetkane ale po złożeniu wszystkiego do tzw. "kupy" moto słabo zapalił myślę Oki komora pływakowa nie była zatankowana itd po rozgrzaniu wszystko pięknie chodzi jest mocny itd. ale po ostygnięciu ( po kilku godzinach- moto całkowicie zimne) standardowo załączam ssanie motocykl tylko burknie i nie odpala trzeba kombinować z gazem żeby go odpalić i jak to zimny moto trochę szatkuje ale jak złapie temperaturę wszystko ok. Jeśli chodzi o kraniki podciśnieniowe sprawdzone w celach testowych całkowicie pominięte efekt taki sam.
I teraz moje pytanie które dysze dokładnie odpowiadają za system ssania ?
Na zdjęciu czerwonymi strzałkami znaczyłem jedyne dysze/kanały których nie jestem pewien czy są drożne? Czy one mają coś wspólnego ze ssaniem?
Może ktoś będzie w stanie opisać jak cały ten system ssania w tym gaźniku działa? Bo jak mawiał mój starszy kolega ? jak znasz zasadę działania wszystko naprawisz??
Proszę o pomoc może ktoś ma pomysł co jeszcze sprawdzić lub jak sprawdzić ten gaźnik? Lub co może być przyczyną? w poniedziałek planuje jeszcze raz go umyć w mocniejszej chemii bo jedyne co mi teraz przychodzi do głowy to to że jeszcze cos jest przytkane ?
Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi sugestie Pozdrawiam
Załączniki
IMG_20170304_195334.jpg
IMG_20170304_195334.jpg (184.81 KiB) Przejrzano 1045 razy

Awatar użytkownika
Doniu
Posty: 157
Rejestracja: 21 lutego 2016, 13:39
Motocykl: Yamaha xv 1100 virag
Lokalizacja: Wielkopolska
Status: Offline

Re: Nie odpala na ssaniu. Drag Star 125

Postautor: Doniu » 05 marca 2017, 11:51

Proszę sprawdzić i wyczyścić kanały śrub składu mieszanki,jeżeli tego nie zrobiłeś to nie do końca są dobrze wyczyszczone,myjka ultradzwiękowa to nie wszystko,polecam Carb cleaner i dodatkowo przedmuchać wszystko sprężonym powietrzem,ustawić zalecane wartości składu mieszanki,posprawdzać poziomy paliwa w komorach pływaka,wyczyścić gniazda zaworków pływaka
Jak to nazywasz "Ssanie" jest to oddzielny układ w gazniku,czyli coś tam poszło z tym czyszczeniem nie tak jak trzeba,tym bardziej ze motocykl stał parę dobrych lat to mogły się kanaliki bardzo dobrze "zabetonować" i nieraz trzeba zabieg powtórzyć.
Posprawdzać czy wszystkie wężyki są podłączone poprawnie,poszedłem z automatu tam jest tylko jeden gaznik :D
Ale dane niech mi będzie. Wał kardana mieć w napędzie...

payel
Posty: 4
Rejestracja: 20 lutego 2013, 09:23
Motocykl: Virago 750
Status: Offline

Re: Nie odpala na ssaniu. Drag Star 125

Postautor: payel » 05 marca 2017, 14:18

Właśnie te dwa zaznaczone kanały dyszki nie wiem gdzie maja drugą stronę z racji tego ze mają mały przekrój i ciężko sprawdzić czy są drożne

śruba składu mieszanki ustawiona
poziom sprawdzony

tak jak pisałem po rozgrzaniu moto chodzi idealne .... i dlatego chciałem dowiedzieć się czy te konkretne kanały są za to odpowiedzialne

W poniedziałek jeszcze raz przetarabanie go w myjce


Wróć do „Gaźniki”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość