Znaleziono 21 wyników

autor: teslamaniac
31 grudnia 2018, 19:41
Forum: Silnik
Temat: Proszę o pomoc w diagnozie XV 750
Odpowiedzi: 31
Odsłony: 789

Re: Proszę o pomoc w diagnozie XV 750

Takiej wiedzy nie posiadam.
Myślę że kilka osób z forum miało przyjemność używać klucza dynamometrycznego i coś podpowie. :?
autor: teslamaniac
31 grudnia 2018, 18:01
Forum: Silnik
Temat: Proszę o pomoc w diagnozie XV 750
Odpowiedzi: 31
Odsłony: 789

Re: Proszę o pomoc w diagnozie XV 750

Oby. Jeśli masz dobrej jakości uszczelki po głowicami to wystarczyłoby dokręcić na odpowiedni moment.
Trzymam kciuki. Pochwal się jak temat się rozwiąże.
autor: teslamaniac
31 grudnia 2018, 14:37
Forum: Silnik
Temat: Proszę o pomoc w diagnozie XV 750
Odpowiedzi: 31
Odsłony: 789

Re: Proszę o pomoc w diagnozie XV 750

Cześć.
Kolego ja bym nie panikował i sprawdził dokręcenie śrub głowicy bo u mnie potrafiły się odkręcać.
autor: teslamaniac
30 lipca 2016, 10:20
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Panowie Jacek strzelił w dziesiątkę- zamieniłem jakimś cudem wałki rozrządu miejscami. :shit: Dziś rano zaraz po pracy zabrałem się zza ich zamianę i.. nawet nie zdążyłem usłyszeć kręcenia rozrusznika a vika złapała bez dotknięcia manetki gazu :mrgreen: . Nie mam przeglądu więc na polną drogę wyskoc...
autor: teslamaniac
30 lipca 2016, 00:29
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Jacku teraz to mi klina zabiłeś.
Łupałem silnik cztery miesiące temu a składałem trzy tygodnie temu więc nie wszystko pamiętam tzn. czy obie głowice miałem jednocześnie rozłożone aby móc się pomylić z wałkami. Sprawdzę .. może w poniedziałek jak dokładnie sytuacja wygląda z drugim wałkiem.
autor: teslamaniac
29 lipca 2016, 22:30
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Jacek- głowic nie zamieniłem bo jedną zmieniałem na "nową" a wszystkie części podczas rozbiórki opisałem markerem a głowice tylna i przednia są chyba identyczne :roll: Kolego Skarbek- u mnie jest tak zaczynając od górnego maksymalnego położenia tłoka i koła głowicy na znakach : zaczynam kręcić wałem...
autor: teslamaniac
29 lipca 2016, 21:03
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Dzisiaj kurier przywiózł paczkę z przyrządem do pomiaru ciśnienia sprężania i wynik jest raczej kiepski. Na przednim cylindrze jest 8 bar a na tylnym ok 7,6- 7,7 bara oczywiście na zimnym silniku. Nurtuje mnie ciągle ten rozrząd, mianowicie kręcąc wałem w prawą stronę otwierają się u najpierw zawory...
autor: teslamaniac
29 lipca 2016, 20:47
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Kiedyś kolega miał problem z nie odpalającym motocyklem i zaprowadził go do jakiegoś magika który usunął usterkę i wyznał że przyczyną było "zdmuchiwanie iskry ze świecy". Z tego co zrozumiałem chodziło o gaszenie łuku elektrycznego pomiędzy elektrodami świecy.
autor: teslamaniac
29 lipca 2016, 00:14
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Kolego Tylust magneta nie zmieniałem, odnośnie znaków na kołach rozrządu poszczególnych wałków to przy ustawieniu tylnego w gmp i na znakach , na przednim miałem znaki "na dole" koła rozrządu w głowicy- jeśli dobrze pamiętam. Muszę na spokojnie przyjrzeć się co się dzieje z zaworami na obu cylindrac...
autor: teslamaniac
28 lipca 2016, 15:56
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Znalazłem chwile i sprawdziłem coś. Odkręciłem manetkę gazu , ssanie na full zdjąłem kolanko gumowe dolotu powietrza do gaźnika żeby widzieć iglicę i zakręciłem rozrusznikiem... Chmury paliwa pojawiały się po każdym obrocie wału i ruchu membrany więc znowu patrze do świecy i .. sucho. nawet benzyny ...
autor: teslamaniac
28 lipca 2016, 09:22
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Leopold kraniki mam otwarte na pri i sprawdzałem już jak się zapełniają do wyznaczonego poziomu. Ale macie racje że coś jest z paliwem. Bardziej jakby z zassaniem mieszanki
do cylindrów.
autor: teslamaniac
27 lipca 2016, 23:52
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Rozrząd sprawdzałem tak jak piszesz kolego tzn znak na kole magnesowym ustawiam w wizjerze np. I (przód) i odkrywam prawą kapę znaki grają , robię obrót wału z hakiem na znak T i zdejmuję lewą kapę znaki grają. Na gaźnikach nie widzę oznaczeń więc chyba mikuni bo kolega ma hitahi i jest wyraźna nazw...
autor: teslamaniac
27 lipca 2016, 16:37
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Witam . Dzisiaj znów wyjąłem, wyczyściłem i wstępnie ustawiłem gaźniki ( poziom paliwa ). Zdjąłem fajki ze świec i pokręciłem rozrusznikiem kilka obrotów. Wyjąłem świece i były suche jak pieprz. :shock: Porozkręcałem boczki silnika i znowu kontrola rozrządy i wszystko ok. Zacząłem powoli kręcić magn...
autor: teslamaniac
26 lipca 2016, 19:39
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Postaram się jutro pokręcić rozrusznikiem bez prunda na świece i sprawdzę czy mokre.
autor: teslamaniac
26 lipca 2016, 19:22
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

hmm.. kolor iskry nibiesko.. fiołkowo-bialy, odstęp 07mm na elektrodach świec. Połączenia odpowiedzialne za ewentualne "lewe powietrze" szczelne. Zamontowany komplet nowych uszczelek do całego silnika więc silikonu nie ma - dobra pasta uszczelniająca na połączeniu połówek silnika. Jedna sprawa troch...
autor: teslamaniac
26 lipca 2016, 16:36
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Sprawdziłem ponownie luz zaworowy i też jest ok tzn 010 i 015.
autor: teslamaniac
26 lipca 2016, 13:32
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

:?
Świece też nowe.
autor: teslamaniac
26 lipca 2016, 13:31
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Kolego Leopold. Wprowadziłem pewien błąd.. Mianowicie paliwo jest nowe a gaźniki wstepnie ustawione. Dzis poprawiłem styki na połączeniach przewodów prądowych rozrusznika oraz ilość paliwa w gaźnikach i nadal ni łapie na zaden z garów. Zapłon sprawdzalem lampą stroboskopową i na tylnym przewodzie wn...
autor: teslamaniac
26 lipca 2016, 10:23
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Re: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Nie jest mokra ale podawałem też paliwo strzykawką do komory spalania to zdażyło się jej parchnąć ale sporadycznie. Na kilka dawek paliwa raz doszło do zapłonu mieszanki.
autor: teslamaniac
26 lipca 2016, 07:43
Forum: Silnik
Temat: Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.
Odpowiedzi: 38
Odsłony: 1717

Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se.

Cześć wszystkim. Mam problem z uruchomieniem silnika w 750 se. Ale zacznę od początku: Viktorię kupiłem strasznie łomoczącą - panewki na siebie "wlazły". Kupiłem wał z korbami i panewkami oraz głowicę bo na przednim kotle pękła na pół tuleja prowadząca krzywy zawór ssący. Bałem się rozrządu ale usta...