Montaż lightbarów

Jeżeli masz kłopoty ze swoją Virago lub nie wiesz jak coś naprawić to idealne miejsce by o tym napisać
Awatar użytkownika
pisior
Posty: 5307
Rejestracja: 21 sierpnia 2009, 12:55
Motocykl: 535,1100vn1500gsf125
Lokalizacja: kostrzyn nad odra
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: pisior » 09 kwietnia 2010, 00:07

czy montaż na wysokości ,miedzy półkami , jest dobry ,czy tez może lepszy by był na gmolach klasycznych ,bo nosze sie z zamiarem takowych zakupić????? :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Arktos
Posty: 782
Rejestracja: 12 września 2007, 17:12
Motocykl: Virago 750 z 96r
Lokalizacja: Włocławek
Wiek: 47
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Arktos » 09 kwietnia 2010, 10:46

gregor010478 pisze:czy montaż na wysokości ,miedzy półkami , jest dobry

Według mnie w przypadku Virago ( nieduży motor) najlepszy,ale są też tacy co wolą brunetki :mrgreen: bo też są ładne :mrgreen:
Gang dzikich wieprzy.
Motórzyści Włocławek.
Grupa Kujawska.

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 41
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: -waldi- » 09 kwietnia 2010, 11:30

micek1968 pisze:Czy takie cudo będzie pasowało to 750-tki i w którym miejscu to trzeba przykręcić..
http://allegro.pl/item955854553_uchwyt_ ... hling.html
Dodam że mam szybę i chciałbym ją zostawić ..więc dodatkowe światła będą musiał zamontować niżej niż główne?


pasuje - ja mam zamontowany taki + szyba i wygląda tak:

http://img42.imageshack.us/img42/7681/beztytuuzjo.jpg
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
micek1968
Posty: 675
Rejestracja: 25 października 2009, 12:26
Motocykl: VIRAGO XV 750
Lokalizacja: Zgierz
Wiek: 50
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: micek1968 » 10 kwietnia 2010, 17:02

OK.. sprawę uchwytu do lightabara powiedzmy że mam uzgodnioną.. teraz lampy... czy ktoś kupował takie cudo http://allegro.pl/item978972474_lightba ... 1_5cm.html
i czy to wogóle do czegoś się nadaje?

i jeszcze jedno... a prądnica w 750-tce pociągnie 3x55W ?
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 2010, 18:50 przez micek1968, łącznie zmieniany 2 razy.

Domo
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Domo » 10 kwietnia 2010, 18:23

Witam wszystkich :D Lightbary zamontowane u mnie i u ojca wszystko udało mi się zrobić samemu:D Przy okazji nabyłem trochę wiedzy z dziedziny elektryki:) Podziękowania szczególne dla Waldiego, który życzliwie mi pomógł w kilku sprawach :) a przy okazji obydwie virki zmieniły wygląd przez zimę, ojca to już statek kosmiczni co chciał żeby mu tam wmontować to sami zobaczycie:D Moja też się troszkę zmieniła nowe gadżety :D jak słoneczko pozwoli to zrobię zdjęcia i z chęcią wam je udostępnię :) dzięki jeszcze raz i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
hunter of wind
Posty: 1885
Rejestracja: 26 lipca 2009, 23:41
Motocykl: xv 535 S 1995r
Lokalizacja: Cegłów - Mińsk Mazowiecki
Wiek: 60
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: hunter of wind » 10 kwietnia 2010, 19:21

micek1968 pisze:i jeszcze jedno... a prądnica w 750-tce pociągnie 3x55W ?

Na allegro można kupić żarówki H3 35W - wydasz 10zł i masz obciążenie o 40W mniejsze. Ja takie kupiłem do swojej 535. W 750 prądnica jest pewnie silniejsza - choć nie wiem na pewno - więc może wszystko będzie OK.
Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Awatar użytkownika
wemar
Posty: 268
Rejestracja: 15 maja 2009, 18:26
Motocykl: Road Star 1700
Lokalizacja: Bydgoszcz
Wiek: 55
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: wemar » 10 kwietnia 2010, 23:21

hunter of wind pisze:
micek1968 pisze:i jeszcze jedno... a prądnica w 750-tce pociągnie 3x55W ?

...Ja takie kupiłem do swojej 535. W 750 prądnica jest pewnie silniejsza - choć nie wiem na pewno - więc może wszystko będzie OK.

Prądnica pełną wydajność uzyskuje:
V'535 - przy 5000 obr./min.
V'700-1100 - przy 2000 obr./min.

Maksymalne zapotrzebowanie na moc (światła długie, włączony kierunek i hamulec plus oświetlenie pomocnicze) - ok. 175W we wszystkich wersjach.

Maksymalne możliwe obciążenie (prądnica+akumulator):
V'535 - roczniki 1987-90 - 240W
V'535 - roczniki od 1991 - 360W
V'700-1100 (bez 920) - roczniki 1981-1985 - 240W
V'920 - roczniki 1981-1983 - 360W
V'700-1100 roczniki od 1986 - 360W

Nalezy pamiętać, że choć suma obciążeń może się mieścić w podanych wartościach maksymalnych, to im więcej prądu będą pobierać obciążenia, to tym mniej skutecznie będzie doładowywany akumulator - prąd z niego jest pobierany nie tylko podczas rozruchu, ale także przy niskich obrotach, gdy alternator nie uzyskuje pełnej wydajności (szczególnie istotne w V'535, której alternator potrzebuje dość wysokich prędkości obrotowych). Ma to miejsce np. podczas stania na czerwonym lub jazdy na niskich obrotach.
W efekcie wprawdzie świecić będą wszystkie światła, ale część prądu nie będzie pochodzić nie z alternatora, ale z akumulatora, rozładowując go.
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2010, 00:19 przez wemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżdżę, bo lubię. Obrazek

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 41
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: -waldi- » 10 kwietnia 2010, 23:37

micek1968 pisze:OK.. sprawę uchwytu do lightabara powiedzmy że mam uzgodnioną.. teraz lampy... czy ktoś kupował takie cudo http://allegro.pl/item978...ica_11_5cm.html
i czy to wogóle do czegoś się nadaje?
no właśnie ja je mam tyle że żarówki wymieniłem na 35W i są ok, daszki z nierdzewki wyrzeźbiłem + na każdy reflektor zamontowałem po białym LED - służą jako postojówki bo mam amerykańca....
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
micek1968
Posty: 675
Rejestracja: 25 października 2009, 12:26
Motocykl: VIRAGO XV 750
Lokalizacja: Zgierz
Wiek: 50
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: micek1968 » 21 kwietnia 2010, 13:00

a zamienialiście STOP na ledowe czy zostawiliście oryginalne (zawsze to trochę watów mniej)... ?
Pozdrawiam
Micek
Obrazek

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 41
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: -waldi- » 21 kwietnia 2010, 15:13

ja mam zmienioną na LED i trochę przerobioną by była większa różnica między postojowymi, a stopem
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
micek1968
Posty: 675
Rejestracja: 25 października 2009, 12:26
Motocykl: VIRAGO XV 750
Lokalizacja: Zgierz
Wiek: 50
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: micek1968 » 21 kwietnia 2010, 15:27

hmm.. rozumiem że przez jakiś rezystorek... a wkładałeś białe LEDY czy czerwoną?
Pozdrawiam
Micek
Obrazek

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 41
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: -waldi- » 21 kwietnia 2010, 21:32

Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
Przemszon
Posty: 168
Rejestracja: 18 lipca 2012, 10:57
Motocykl: WFM '64, XV125N '99
Lokalizacja: Czaplinek/Poznań
Wiek: 28
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Przemszon » 02 sierpnia 2013, 22:34

chłopaki taka mała sprawa:

kupiłem sobie takie lampki:
http://allegro.pl/lightbary-chromowane- ... 88678.html
najniższa jakość, ale wyglądają sympatycznie, podłączam wg tej instrukcji:
http://www.bractwo-suzuki.com.pl/manual ... gradus.pdf

rozkminiam tylko czy przewód zaznaczony na czarno na schemacie może być całkiem cieniutkiu? tzn nie tylko między wyłącznikiem a przekaźnikiem, ale jeszcze między wyłącznikiem a stykiem, gdzie prąd z + aku rozdziela się na wyłącznik i na wyjście 30 z przekaźnika? (krótka lekcja elektrotechniki: cewka przekaźnika pobiera mały prąd więc, tylko taki popłynie do niego przez wyłącznik od rozdzielenia?)
druga sprawa, na aukcji widać, że z lighbarów wychodzą dwa przewody, wymienię je całkiem bo nie wyglądają solidnie.
Czerwone przewode, złączę w jeden styk i podepnę pod wyjście 87 przekaźnika, ale te czarne to gdzie je przypiąć? rozumiem, że to przewody masowe tak? tak samo masa z przekaźnika musi dotykać ramy tak? najlepiej przez jakąś srubę, żeby mieć pewność, że dotyka "gołego" metalu
"choćby własnego kolana, ale się poradź"
"od jazdy na motocyklu się chudnie, po prostu nie siedzisz w domu i nie żresz" A.J.
"a jak upadnę? to się podniosę. a jak się nie podniosę? to sobie poleżę"

Awatar użytkownika
grzegorzbr2
Posty: 4660
Rejestracja: 13 listopada 2012, 21:00
Motocykl: XV 535, 1100, 1700
Lokalizacja: Świętokrzyskie - TOP
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: grzegorzbr2 » 05 sierpnia 2013, 22:09

hunter of wind pisze:
micek1968 pisze:i jeszcze jedno... a prądnica w 750-tce pociągnie 3x55W ?
Na allegro można kupić żarówki H3 35W - wydasz 10zł i masz obciążenie o 40W mniejsze. Ja takie kupiłem do swojej 535. W 750 prądnica jest pewnie silniejsza - choć nie wiem na pewno - więc może wszystko będzie OK.
Ja włożyłem w ligtbary H3 ledowe obie mają tylko okolo 5W, koszt jednej szt LED ok. 18 zł.

http://scr.hu/0mht/li251
http://scr.hu/0mht/2qcca

Awatar użytkownika
Masaraksz
Posty: 30
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, 18:35
Motocykl: 535 '98
Lokalizacja: Łomazy
Wiek: 34
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Masaraksz » 24 września 2013, 17:39

Przemszon pisze: Czerwone przewode, złączę w jeden styk i podepnę pod wyjście 87 przekaźnika, ale te czarne to gdzie je przypiąć? rozumiem, że to przewody masowe tak? tak samo masa z przekaźnika musi dotykać ramy tak? najlepiej przez jakąś srubę, żeby mieć pewność, że dotyka "gołego" metalu
Tam gdzie masz 86 to masa do jakiejś śrubki przymocuj. Czarny przewód ten do 85 jest na przełącznik on/off . Jeden kabel do przekaźnika do slotu 85 a drugi ma być za opornikiem i wszystko gra. Minus od akumulatora nie musisz wyprowadzać bo już jest :) Dziś zrobiłem według tego schematu lightbary i wszystko gra i świeci :rock:
Houk !

Awatar użytkownika
Przemszon
Posty: 168
Rejestracja: 18 lipca 2012, 10:57
Motocykl: WFM '64, XV125N '99
Lokalizacja: Czaplinek/Poznań
Wiek: 28
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Przemszon » 29 września 2013, 18:04

Masaraksz pisze:
Przemszon pisze: Czerwone przewode, złączę w jeden styk i podepnę pod wyjście 87 przekaźnika, ale te czarne to gdzie je przypiąć? rozumiem, że to przewody masowe tak? tak samo masa z przekaźnika musi dotykać ramy tak? najlepiej przez jakąś srubę, żeby mieć pewność, że dotyka "gołego" metalu
Tam gdzie masz 86 to masa do jakiejś śrubki przymocuj. Czarny przewód ten do 85 jest na przełącznik on/off . Jeden kabel do przekaźnika do slotu 85 a drugi ma być za opornikiem i wszystko gra. Minus od akumulatora nie musisz wyprowadzać bo już jest :) Dziś zrobiłem według tego schematu lightbary i wszystko gra i świeci :rock:
dzięki za odpowiedź ale już następnego dnia podłączyłem wszystko i świeci;]
"choćby własnego kolana, ale się poradź"
"od jazdy na motocyklu się chudnie, po prostu nie siedzisz w domu i nie żresz" A.J.
"a jak upadnę? to się podniosę. a jak się nie podniosę? to sobie poleżę"

Awatar użytkownika
lukeswirus
Posty: 581
Rejestracja: 28 marca 2011, 14:18
Motocykl: FZ6
Lokalizacja: ZABRZE
Wiek: 38
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: lukeswirus » 13 stycznia 2014, 16:17

Yamaha FZ6 Obrazek
SAAB 9-5 2.0T Obrazek

Awatar użytkownika
Belfer
Posty: 342
Rejestracja: 17 maja 2009, 18:51
Motocykl: po XV535 jest VT750
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 61
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Belfer » 13 stycznia 2014, 18:28

Żadna z tych lamp nie posiada homologacji i to może być problemem przy badaniu technicznym.
Z belferskim pozdrowieniem

Awatar użytkownika
joozek
Posty: 1858
Rejestracja: 02 kwietnia 2012, 20:10
Motocykl: virago xv 750 1993
Lokalizacja: LUBIN
Wiek: 53
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: joozek » 13 stycznia 2014, 19:13

Te 3 pierwsze to chyba tylko po to by je tak nazywać :shit: chrom oblezie po 1, 2 sezonach, a montaż wkładu to porażka :evil:
Ostatnie ewentualnie tak, chociaż H4? nie wiem z takimi się nie spotkałem. Jeżeli to pomyłka i są tam H3 to możesz je rozważyć. W tym rozmiarze, ale właśnie z H3 dostępne są wkłady (szkło + lustro) ew stłuczka :cry:
Choć to też czaina :twisted:
Józek Obrazek

Awatar użytkownika
grzegorzbr2
Posty: 4660
Rejestracja: 13 listopada 2012, 21:00
Motocykl: XV 535, 1100, 1700
Lokalizacja: Świętokrzyskie - TOP
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: grzegorzbr2 » 13 stycznia 2014, 19:19

Ja kiedyś do byłej 535 zakupiłem takie http://archiwum.allegro.pl/oferta/light ... 61687.html tylko że włożyłem ledy,przeszły dwa przeglądy techniczne, smigałem z nimi półtora sezonu i nikt się nie czepiał o atest, były Ok
Załączniki
2013-04-28 11.38.23.jpg
2013-04-28 11.38.02.jpg

Awatar użytkownika
Ruki
Posty: 9
Rejestracja: 31 lipca 2014, 23:55
Motocykl: Virago 535
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Ruki » 19 września 2014, 20:24

Odświeżając temat montażu light barów: dużo piszecie o bardzo różnych sposobach montażu, lecz głównie przewijają się akcesoryjne wsporniki i gmole.

Ja wpadłem na bardzo prosty pomysł. Przymocowanie lamp do oryginalnych kierunkowskazów. Jest tam jedna śruba, która idealnie nadaje się do montażu lamp.

Pozostaje mi tylko przygotowanie okablowania i będzize fajnie :)

Choć tu rodzi się pytanie: czy znacie jakies przeciwskazania aby lightbarów nie montować na kierunkach?

Obrazek


Obrazek

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
vidharr
Posty: 712
Rejestracja: 28 czerwca 2012, 16:51
Motocykl: 535 '89, VFR 800Fi
Lokalizacja: Rzeszów/Jasło
Wiek: 35
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: vidharr » 19 września 2014, 20:28

ciekawy patent tylko czy lampy nie za blisko siebie? Ustawiałeś je już czy jeszcze nie podpięte do prądu?
Sława!!
XV 535 '89 USA Obrazek || VFR 800Fi (RC46) 2000 Obrazek

Awatar użytkownika
Ruki
Posty: 9
Rejestracja: 31 lipca 2014, 23:55
Motocykl: Virago 535
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Ruki » 19 września 2014, 20:53

Lampy czekają na przekaźnik, jak przyjdzie to będę montował na stałe. Na razie tylko przymierzałem, ale wyglądają całkiem nie źle, a odsunięte są około 1-2cm od głównej lampy głównej więc chyba nie powinno być problemu,

Awatar użytkownika
Ruki
Posty: 9
Rejestracja: 31 lipca 2014, 23:55
Motocykl: Virago 535
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: Ruki » 22 września 2014, 22:50

Rozpocząłem dziś montaż lightbar'ów. Zauważyłem jedną rzecz, której Gradus nie opisał w swojej instrukcji. Mianowicie montując wszystko wg schematu podpinam się bezpośrednio do akumlatora, co oznacza możliwość włączenia lamp bez użycia kluczyka, czyli na parkingu ktoś może włączyć lampy i rozładować akumlator. Czy możecie podpowiedzieć, gdzie należy się wpiąć aby włączenie lamp było możliwe po przekręceniu kluczyka?
Będę wdzięczny za podpowiedź.

Awatar użytkownika
vidharr
Posty: 712
Rejestracja: 28 czerwca 2012, 16:51
Motocykl: 535 '89, VFR 800Fi
Lokalizacja: Rzeszów/Jasło
Wiek: 35
Kontakt:
Status: Offline

Re: Montaż lightbarów

Post autor: vidharr » 22 września 2014, 22:56

Zamontuj na kablu pod siedzeniem gniazdko bezpiecznikowe albo dodatkowy przelacznik. Ja tak mialem u siebie. Jak odchodzilem na dluzej od moto to wyciagalem bezpiecznik - 30 sekund roboty
Sława!!
XV 535 '89 USA Obrazek || VFR 800Fi (RC46) 2000 Obrazek

ODPOWIEDZ