Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Jeżeli masz kłopoty ze swoją Virago lub nie wiesz jak coś naprawić to idealne miejsce by o tym napisać
Awatar użytkownika
Kargul
Posty: 556
Rejestracja: 23 listopada 2011, 11:44
Motocykl: BMW R1200GS
Lokalizacja: Grudziądz
Wiek: 37
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: Kargul » 26 listopada 2015, 09:48

Na filmiku masz dwa rozwiązania starsze ze sprężyną i nowsze bez sprężyny. Jak się przyjrzysz uważnie, zestaw po lewej (nowszy) ta zębatka dłuższa (ta jakby tuleja) ma mniejszy pierścień i o nią się ta sprężyna nie oprze i nie ma możliwości zamontowania sprężyny. Oba zestawy różnią się też kątem skosu zębów (nie ma możliwości zastosowania tulei ze starego zestawu z zębatką atakującą z nowego i odwrotnie). Więc jak masz starszy zestaw to montujesz ze sprężyną to ją montujesz, a jak masz nowszy bez to jej nie dajesz.
Sorki za trochę chaotyczną wypowiedź, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś o co chodzi.
A co do twoich objawów to będzie sprzęgło jednokierunkowe. Miałem tak samo, na początku czasami nie łapał, później już wcale. Byłem wrażenie, że koło atakujące się nie zazębia z zębatką na kole magnesowym. Sprzęgło jednokierunkowe w rękach działało prawidłowo (czyli kręciło się w jedną stronę w drugą blokowało) - ale jednak rękoma nie jesteś w stanie przyłożyć takiej siły jakie działają podczas rozruchu. Oczywiście wymiana sprzęgła jednokierunkowego (bendiksu) pomogło.

gazownik
Posty: 389
Rejestracja: 22 stycznia 2015, 22:06
Motocykl: XV 1100, SHL M11 61r
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: gazownik » 26 listopada 2015, 11:24

Hej dzięki za podpowiedź.
Dokładnie zrozumiałem o co Ci chodzi. Ten gość na filmiku mówił to samo :D.
A co do tego czy się nie da założyć tej sprężyny to się nie zgodzę, bo się da, tylko nieprawidłowo, i sprężyna nie opiera się o drugi tryb z którym współpracuje, a o kapę silnika...
Zdemontuję kapę silnika i ją wywalę. Tak z drugiej strony ciekawe czemu zrezygnowano z takiego rozwiązania technicznego.

Co do bendixa, to na razie nie będę go wymieniał, bo w gronie podejrzanych jest jeszcze włącznik. Który jak zauważyłem podczas rozruchu faluje (odpuszcza). Muszę naładować akumulator i jeszcze raz to sprawdzić z baterią naładowaną na 100%. Może uda mi się to dziś zrobić, a jak nie to dopiero za tydzień...

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: -waldi- » 01 grudnia 2015, 22:23

od roku 1996 zaprzestali montować ów sprężynę czyli przemyśleli błąd :)

mam silnik bez tej sprężyny (1996) i żadnych problemów z odpaleniem nie ma
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

gazownik
Posty: 389
Rejestracja: 22 stycznia 2015, 22:06
Motocykl: XV 1100, SHL M11 61r
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: gazownik » 02 grudnia 2015, 10:59

Spoko "nowe tryby" zamontowanym właśnie z 96r. Po poskładaniu wszystkiego do kupy, wydaje się być wszystko ok.
Stary tryb zachowam, tylko go przytoczę, i podszlifuje. Będzie jak nowy :bravo:

Awatar użytkownika
grzegorzbr2
Posty: 4580
Rejestracja: 13 listopada 2012, 21:00
Motocykl: XV 535, 1100, 1700
Lokalizacja: Świętokrzyskie - TOP
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: grzegorzbr2 » 07 stycznia 2017, 21:09

gazownik pisze:Spoko "nowe tryby" zamontowanym właśnie z 96r. Po poskładaniu wszystkiego do kupy, wydaje się być wszystko ok.
Stary tryb zachowam, tylko go przytoczę, i podszlifuje. Będzie jak nowy :bravo:
Czy to ten stary tryb wystawiłeś w dziale Giełda :?: viewtopic.php?f=11&p=605893#p605893

gazownik
Posty: 389
Rejestracja: 22 stycznia 2015, 22:06
Motocykl: XV 1100, SHL M11 61r
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: gazownik » 08 stycznia 2017, 10:10

Dokładnie ten sam ;).

Awatar użytkownika
Pawlas
Posty: 173
Rejestracja: 03 lutego 2010, 16:35
Motocykl: XV1100/ST1300
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 48
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: Pawlas » 10 lipca 2017, 12:14

Mam rocznik '96 a w zasadzie '97 i przez ostatnie 6 lat i 70kkm chodziło dobrze - za wyjątkiem znanej już potrzeby bujnięcia na biegu jeśli rozrusznik tylko kliknął zamiast wystartować - zawsze działało. W sobotę zamiast ruszenia albo przynajmniej kliknięcia usłyszałem terkotanie - brak zazębienia ewidentny. Ruszyłem na pych ale po powrocie do domu nic się nie zmieniło (bo i czemu).
Pytanie - z Waszych doświadczeń - bardziej bendix (ten nowy) czy posypały się zębatki ? Pytam jeszcze przed rozebraniem więc nie wiem co się wewnątrz podziało.

Awatar użytkownika
Kargul
Posty: 556
Rejestracja: 23 listopada 2011, 11:44
Motocykl: BMW R1200GS
Lokalizacja: Grudziądz
Wiek: 37
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: Kargul » 10 lipca 2017, 12:42

Te terkotanie to objaw słabego aku. Kolejną rzecz którą bym sprawdził to szczotki i komutator (wyczyścić) rozrusznika. Elektromagnes ma dwa uzwojenia. Oby dwa mają początek na przewodzie sterowania natomiast jedno uzwojenie (to "słabsze") ma koniec na obudowie elektromagnesu a drugie ma koniec na wyjściu styku głównego elektromagnesu (działa tylko do momentu pełnego załączenia elektromagnesu). Jak szczotki rozrusznika się kończą to nie ma dobrego przepływu prądu przez tą drugą cewkę i elektromagnes nie wciągnie do końca i może pojawiać się charakterystyczne terkotanie lub elektromagnes w ogóle nie zadziała.
PS jak odkręcisz pokrywę pokrywę pod którą sprzęgnięty jest elektromagnes z bendiksem i wciśniesz start to zobaczysz, że elektromagnes wkoło zamyka się i otwiera stąd to terkotanie i brak zazębienia

Awatar użytkownika
Pawlas
Posty: 173
Rejestracja: 03 lutego 2010, 16:35
Motocykl: XV1100/ST1300
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 48
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: Pawlas » 10 lipca 2017, 15:50

Jak to mówią "mądrego to i miło posłuchać" - jakoś aku w ogóle nie brałem pod uwagę bo był ładowany akurat przez nockę przed feralnym wyjazdem (5-cio letnia Yuasa) i napięcie wskazywało że jest O'k - wiem, napięcie to nie wszystko ale jednak przed "padnięciem" w tym samym dniu 3 razy startował bez problemu. Tak czy siak - sprawdzę zarówno aku jak i połączenia, które już raz za radą Waldiego lutowałem (były faktycznie spadki napięć) choć wtedy częściowo zaradziło to problemowi "kliknięcia" zamiast rozruchu.
Ale Twoje rady i tak są mniej inwazyjne (i kosztowe) niż wymiana bendixa ... więc czuję się lepiej i zabiorę za sprawdzanie elektryki wraz z rozrusznikiem (automat wymieniałem w 2011r.).

Awatar użytkownika
Pawlas
Posty: 173
Rejestracja: 03 lutego 2010, 16:35
Motocykl: XV1100/ST1300
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 48
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: Pawlas » 12 lipca 2017, 09:15

No i piwo dla Kargula !
Padła Yuasa - już albo dopiero po 5-ciu latach. Skubany trzymał napięcie ale mocy w nim już nie było - ciekawe bo padł podczas jazdy startując bez problemu 3 razy tego dnia.
Za dużo się naczytałem o nieszczęsnych bendixach i zamiast sprawdzać po kolei zafiksowałem się na większych problemach :-)
Czyli jak terkoce to padł aku.
Dzięki !

Awatar użytkownika
Kargul
Posty: 556
Rejestracja: 23 listopada 2011, 11:44
Motocykl: BMW R1200GS
Lokalizacja: Grudziądz
Wiek: 37
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: Kargul » 12 lipca 2017, 09:19

To sprawdź jeszcze ładowanie tak dla pewności - bo może aku sprawne a brak ładowania

Awatar użytkownika
Pawlas
Posty: 173
Rejestracja: 03 lutego 2010, 16:35
Motocykl: XV1100/ST1300
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 48
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: Pawlas » 12 lipca 2017, 22:01

Na akumulatorze przy wolnych obrotach jest 13.3V a przy wyższych dochodzi do 14V -nie jest idealnie ale też nie najgorzej.
Na dokładniejsze sprawdzanie alternatora przyjdzie jeszcze czas - na razie sezon to i jazda wzywa :-)

Leon_
Posty: 61
Rejestracja: 13 sierpnia 2017, 09:05
Motocykl: Virago 750 92r.
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiek: 33
Status: Offline

Re: Rozrusznik Virago 1100 -jakie objawy agonii?

Post autor: Leon_ » 03 czerwca 2018, 20:30

A co może boleć moją lalę ?
3AL 92r.
Raz na jakiś czas, zwłaszcza na gorącym silniku, po naciśnięciu przycisku startera, słychać metaliczny łomot, czuć jak coś się klinuje w i ledwo kręci silnikiem.
Pokręci, pohałasuje i zapali z trudem.
Tak, to rozrusznik działa bardzo dobrze i odpala od pstryknięcia.
Za jakimi częściami powinienem się rozglądać aby pozbyć się problemu?

ODPOWIEDZ