Wyłącznik świateł (USA)

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
Awatar użytkownika
mchojecki4
Posty: 87
Rejestracja: 17 lipca 2014, 18:09
Motocykl: XV 750 92r
Lokalizacja: Siedlce
Status: Offline

Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: mchojecki4 » 08 stycznia 2018, 19:03

Gdzie zamontować wyłącznik świateł do wersji z USA tak aby działał na przednie i tylne światło. :motorcycle:

marceli5555
Posty: 185
Rejestracja: 29 kwietnia 2008, 08:09
Motocykl: Yamaha Virago XV 750
Lokalizacja: śląsk
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: marceli5555 » 08 stycznia 2018, 19:35

A po co chcesz takowy wyłącznik montować? Przecież i tak jeżdżąc trzeba ich używać.

Awatar użytkownika
mchojecki4
Posty: 87
Rejestracja: 17 lipca 2014, 18:09
Motocykl: XV 750 92r
Lokalizacja: Siedlce
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: mchojecki4 » 08 stycznia 2018, 19:54

Po prostu chce i nie wiem czy dawać jeszcze jakiś przekaźnik czy wystarczy sam wyłącznik i gdzie go dać w którym miejscu w instalacji.

Robinson
Posty: 208
Rejestracja: 23 stycznia 2015, 11:56
Motocykl: Vt700C,GL1500
Lokalizacja: Wola Pasikońska
Wiek: 53
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: Robinson » 08 stycznia 2018, 20:34

Jeszcze jedno z dziwnych pytań :bravo: myśle ,że rośnie nam pokolenie ludzi nie myślących a praktycznych :frustrated:

Awatar użytkownika
grzegorzbr2
Posty: 4638
Rejestracja: 13 listopada 2012, 21:00
Motocykl: XV 535, 1100, 1700
Lokalizacja: Świętokrzyskie - TOP
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: grzegorzbr2 » 08 stycznia 2018, 21:01

Też miałem virkę zza wielkiej wody, te wersje nie posiadają włcznika świateł i po przekręceniu stacyjki zapalają się automatycznie światła, jest to kłopotliwe gdy chcemy coś podłubać przy moto na włączonej stacyjce [ może paść aku]
Ja zamontowałem przełącznik po prawej stronie kiery, trzeba ingerować w kostkę elektryczną która znajduje się w przedniaj lampie, lub znaleść przewód powrotny z pulpitu beżpieczników, oczywiście przekażnik też zamontowałem i umiejscowiłem go obok cewek zapłonowych.
Załączniki
2014-10-02 14.53.41.jpg
2014-10-02 14.53.41.jpg (244.48 KiB) Przejrzano 904 razy

Awatar użytkownika
Snake
Posty: 785
Rejestracja: 30 sierpnia 2016, 14:15
Motocykl: Yamaha Virago 535
Lokalizacja: Biała Podlaska
Wiek: 36
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: Snake » 09 stycznia 2018, 11:30

Brawo Grzegorz też się zastanawiam nad taką opcją :bravo:
Te mam wersję USA. Też przeszkadzają mi włączone światła przy przekręconej stacyjce i też myślę, że na kierowniku to dobre rozwiązanie.
Widocznie Grześki myślą podobnie.
:nazdrowie:
5000 Kilometrów -> 2 Ludzi -> 2 Motocykle -> 1 Cel

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: -waldi- » 18 stycznia 2018, 23:04

ja mam w miejscu zaślepki przełącznika EU założony kołyskowy wyłącznik....

w przypadku 700 - 1100 pierwsze 2 styki przycisku rozrusznika wyłączają lampę przednią - wstawiasz przełącznik szeregowo do instalacji i po kłopocie
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
Top Gun
Posty: 1751
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 16:23
Motocykl: XV1100, CRF 1000
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 54
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: Top Gun » 19 stycznia 2018, 08:09

Przerabiaj :wink: to potem Będziesz pytał dlaczego się psuje :lol:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,

Awatar użytkownika
mchojecki4
Posty: 87
Rejestracja: 17 lipca 2014, 18:09
Motocykl: XV 750 92r
Lokalizacja: Siedlce
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: mchojecki4 » 25 stycznia 2018, 12:22

-waldi- pisze:ja mam w miejscu zaślepki przełącznika EU założony kołyskowy wyłącznik....

w przypadku 700 - 1100 pierwsze 2 styki przycisku rozrusznika wyłączają lampę przednią - wstawiasz przełącznik szeregowo do instalacji i po kłopocie
Moglbys naszkicowac jakis schemat?

Awatar użytkownika
Dragster
Posty: 354
Rejestracja: 08 czerwca 2015, 21:38
Motocykl: VTX 1300 R
Lokalizacja: Okolice Garwolina
Wiek: 39
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: Dragster » 28 stycznia 2018, 16:13

Ja montowałem moduł dzięki któremu światła zapalają się dopiero po odpaleniu maszyny,co prawda nie w virago ale myślę że wielkich różnic nie ma.

gazownik
Posty: 413
Rejestracja: 22 stycznia 2015, 22:06
Motocykl: FJR1300, SHL M11 61r
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: gazownik » 29 stycznia 2018, 12:33

grzegorzbr2
Gdzie nabyłeś taki fajny wyłącznik świateł?

Awatar użytkownika
Dragster
Posty: 354
Rejestracja: 08 czerwca 2015, 21:38
Motocykl: VTX 1300 R
Lokalizacja: Okolice Garwolina
Wiek: 39
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: Dragster » 29 stycznia 2018, 15:39

http://allegro.pl/modul-swiatel-wlaczni ... 5f665302ee
Coś podobnego mam zamontowane,światła zapalają sie dopiero po odpaleniu silnika

Awatar użytkownika
grzegorzbr2
Posty: 4638
Rejestracja: 13 listopada 2012, 21:00
Motocykl: XV 535, 1100, 1700
Lokalizacja: Świętokrzyskie - TOP
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: grzegorzbr2 » 29 stycznia 2018, 19:50

gazownik pisze:grzegorzbr2
Gdzie nabyłeś taki fajny wyłącznik świateł?
Znany portal aledrogo :)

Awatar użytkownika
mchojecki4
Posty: 87
Rejestracja: 17 lipca 2014, 18:09
Motocykl: XV 750 92r
Lokalizacja: Siedlce
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: mchojecki4 » 30 stycznia 2018, 20:11

To rozumiem ze wystarczy w miejsce stykow startera ktore odpowiadaja za gaszenie swiatel podczas rozruchu wpiac wlacznik i to zalatwi sprawe?

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: -waldi- » 01 lutego 2018, 23:50

dokładnie, ale w szeregu....


A co do tych automatycznych, włączających się przy napięciu powyżej 13,5V to bym uważał i nie montował....
w przypadku awarii regulatora - świateł brak... i oby to nie stało się gdy prędkość >100 jest....

prędzej załączane od impulsu zapłonowego.
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
mchojecki4
Posty: 87
Rejestracja: 17 lipca 2014, 18:09
Motocykl: XV 750 92r
Lokalizacja: Siedlce
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: mchojecki4 » 05 lutego 2018, 05:33

A dlaczego w szeregu?

Awatar użytkownika
barg
Posty: 600
Rejestracja: 15 września 2011, 23:44
Motocykl: XV 700 '84 ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 48
Status: Offline

Re: Wyłącznik świateł (USA)

Post autor: barg » 05 lutego 2018, 06:55

Jak zamontujesz równolegle to będziesz mógł włączać/wyłączać funkcję gaszenia światła przy rozruchu a to przecież bez sensu.
Montaż szeregowy umożliwi rozłączenie w każdym momencie, niezależnie czy starter jest wciśnięty czy tez nie. Czyli wracasz do wersji europejskiej. Dodatkowo nie musisz stosować przekaźnika.
Funkcjonariusz milicji? Na wódkę? W biały dzień? W godzinach pracy? Z największą przyjemnością!

ODPOWIEDZ