Całkowity brak prądu

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
Mar00
Posty: 2
Rejestracja: 11 czerwca 2017, 18:48
Motocykl: virago 535
Status: Offline

Całkowity brak prądu

Post autor: Mar00 » 11 czerwca 2017, 18:56

Witam
mam problem ze swoim motorem
Zaczęło się rano od tego ze po przekreceniu zapłonu nic sie nie zaświeciło. Wyłączyłem więc zapłon i włączyłem ponownie i wszystko ok. wiec odpaliłem i pojechałem jadąc w pewnym momencie motor zgasł i wszystkie kontrolki. zatrzymałem się i zauważyłem ze głowny beziecznik spalony.
Wymieniłem bezpiecznik i znów się przepalił.
Wróciłem pieszo z motorem "pod pachą" do domu i zacząłęm sprawdzać przewody - nic nie znalazłem
Więc włożyłem 3 nowy bezpiecznik motor "zaświecił" i bylo ok po chwili wyłączyłęm zapłon. Po chwili włączyłem zapłon bo chciałem go tym razem odpalić i nic ... żadna kontrolka nie świeci swiatła również zgaszone. sprawdzam bezpieczniki i wsyzsktie ok żaden nie spalony a motor wogóle nie reaguje na przekręcenie kluczyka.

Nie wiem za co się nawet wziąć jakieś propozycje ??

Awatar użytkownika
vinny
Posty: 726
Rejestracja: 03 marca 2011, 00:00
Motocykl: xv 750 92 4FY
Lokalizacja: Gdańsk , Ballinasloe co Galway ROI
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: vinny » 11 czerwca 2017, 20:02

Masz zwarcie ,niewdzięczna awaria , sprawdz czy przewód od rozrusznika nie przytulił sie do wydechu , sprawdz instalację dodaną I przeróbki wlasne , tam najcześciej są problem , a jak wszystko jest ok to sprawdż wiązkę przy glówce ramy , tam też lubi sie przetrzeć lub złamac przewód . Do sprawdzenia miernikem alternator , rozrusznik , pompa paliwa . Poczytaj na forum o elektryce i do roboty
powodzenia , łatwo nie będzie , współczuję
vinny ROI
Ride free!!
You'll never see a Bike Outside a Shrink's Office

Awatar użytkownika
Kargul
Posty: 573
Rejestracja: 23 listopada 2011, 11:44
Motocykl: BMW R1200GS
Lokalizacja: Grudziądz
Wiek: 38
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: Kargul » 11 czerwca 2017, 20:15

Wymień jeszcze raz bezpiecznik główny - czasami potrafi się tak spalić, że nie widać. Ale wpierw odłącz regulator napięcia. Czasami usterka regulatora napięcia powoduje przepalanie głównego bezpiecznika.

Mar00
Posty: 2
Rejestracja: 11 czerwca 2017, 18:48
Motocykl: virago 535
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: Mar00 » 11 czerwca 2017, 20:51

Po wymianie na mniejszy (15A niestety juz brakło włąsciwych) bezpiecznika i odłączeniu regulatora udalo mi sie motor odpalić po podłączeniu przewodu plusowego od razu spalilo bezpiecznik. Czyli jednak regulator... choc jakos mam złe przeczucieże to jeszcze nie koniec ;/ i problem bedzie złożony. Ale na razie zamawiam regulator.

Awatar użytkownika
Snake
Posty: 756
Rejestracja: 30 sierpnia 2016, 14:15
Motocykl: Yamaha Virago 535
Lokalizacja: Biała Podlaska
Wiek: 36
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: Snake » 16 czerwca 2017, 09:26

Miałem problem ten sam. Główny bezpiecznik (30A) palił się co wyjazd, nawet dwa razy. Ale nie od razu jak u Ciebie. U mnie przy gwałtownym odkręceniu manetki. Jazda z garścią 30A bezpieczników była codziennością.
Wymiana regulatora napięcia rozwiązało problem. Gorzej jak koledzy zauwazyli robi się "gdzieś" zwarcie.
5000 Kilometrów -> 2 Ludzi -> 2 Motocykle -> 1 Cel

Awatar użytkownika
Offroadtrip
Posty: 21
Rejestracja: 19 maja 2018, 20:46
Motocykl: Yamaha virago 750
Wiek: 30
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: Offroadtrip » 22 czerwca 2018, 01:01

Mar00 pisze:
11 czerwca 2017, 20:51
Po wymianie na mniejszy (15A niestety juz brakło włąsciwych) bezpiecznika i odłączeniu regulatora udalo mi sie motor odpalić po podłączeniu przewodu plusowego od razu spalilo bezpiecznik. Czyli jednak regulator... choc jakos mam złe przeczucieże to jeszcze nie koniec ;/ i problem bedzie złożony. Ale na razie zamawiam regulator.
Heej i jak wymieniales regulator.?mam podobny problem i szukam przyczyn.
Aby wyrazić siebie swobodnie, musisz umrzeć dla wszystkiego, co było. „Stare” daje ci stabilizację, a „nowe” płynność

rumcajs
Posty: 3
Rejestracja: 25 czerwca 2018, 13:51
Motocykl: honda shadow1100
Lokalizacja: Księży Las woj. Śląskie
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: rumcajs » 25 czerwca 2018, 14:23

gdzie znajdują sie bezpieczniki w virago 125 prosze oodpowiedź

Awatar użytkownika
wąsaty7
Posty: 1251
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 14:00
Motocykl: XV 1100 98r.
Lokalizacja: Szczecin
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: wąsaty7 » 25 czerwca 2018, 14:53

Pod siedzeniem kierowcy, takie małe białe pudełeczko z wystającymi przewodami.
Wąsaty7

rumcajs
Posty: 3
Rejestracja: 25 czerwca 2018, 13:51
Motocykl: honda shadow1100
Lokalizacja: Księży Las woj. Śląskie
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: rumcajs » 26 czerwca 2018, 11:22

pod siedzeniem jest tylko aku przewody wtyczki i moduł zapłonowy nie ma żadnego białego pudełka
to moto żony virago 125 z 97 r

Awatar użytkownika
wąsaty7
Posty: 1251
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 14:00
Motocykl: XV 1100 98r.
Lokalizacja: Szczecin
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: wąsaty7 » 26 czerwca 2018, 13:43

Pudełko to za mocno powiedziane. Pod siedzeniem znajdują się dwa bezpieczniki. Jeden w białym "pudełku" z napisem SIGNAL. Drugi MAIN główny jest na przewodzie koloru czerwonego wychodzącym z zacisku (+) akumulatora. Z zacisku akumulatora wychodzą dwa przewody koloru czerwonego. Jeden grubszy idzie do przekaźnika rozruchu, drugi cieńszy doprowadzi do "pudełka" w którym znajduje się bezpiecznik oraz bezpiecznik zapasowy.
Wąsaty7

Awatar użytkownika
Offroadtrip
Posty: 21
Rejestracja: 19 maja 2018, 20:46
Motocykl: Yamaha virago 750
Wiek: 30
Status: Offline

Re: Całkowity brak prądu

Post autor: Offroadtrip » 29 czerwca 2018, 12:40

A ma ktoś schemat elektryki do virago 750 94rok
Aby wyrazić siebie swobodnie, musisz umrzeć dla wszystkiego, co było. „Stare” daje ci stabilizację, a „nowe” płynność

ODPOWIEDZ