Blokada rozrusznika na biegu

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
Awatar użytkownika
Montecjusz
Posty: 102
Rejestracja: 05 maja 2017, 16:32
Motocykl: 535
Wiek: 21
Status: Offline

Blokada rozrusznika na biegu

Post autor: Montecjusz » 30 września 2017, 15:05

Hej :)
Usuwał ktoś z Was może blokada rozrusznika na biegu inny niż neutralny w 535? Bo nie ukrywając po tym jak ostatnio zgasla mi na środku skrzyżowania i musiałem szukać luzu dochodzę do wniosku ze należy to zaliczyć do rzeczy niebezpiecznych... Tak tylko sprzęgło guzik i jazda.

Awatar użytkownika
grzenek
Posty: 171
Rejestracja: 11 stycznia 2015, 21:03
Motocykl: XV 535
Lokalizacja: 3city
Wiek: 49
Status: Offline

Re: Blokada rozrusznika na biegu

Post autor: grzenek » 30 września 2017, 16:46

Przecież nie musisz szukać luzu, standardowa instalacja elektryczna jest tak zrobiona, że przy załączonym jakimkolwiek biegu wciskając sprzęgło i możesz uruchomić rozrusznik.
XV535, '89, 196.000 km, po generalnym remoncie - wreszcie zabytek
wypożyczalnia motocykli http://www.motorag.pl

Awatar użytkownika
Montecjusz
Posty: 102
Rejestracja: 05 maja 2017, 16:32
Motocykl: 535
Wiek: 21
Status: Offline

Re: Blokada rozrusznika na biegu

Post autor: Montecjusz » 01 października 2017, 02:09

To mam niestandardowa ; ( bo u mnie musi być luz żeby rozrusznik chodził....

Awatar użytkownika
Doniu
Posty: 174
Rejestracja: 21 lutego 2016, 13:39
Motocykl: Yamaha xv 1100 virag
Lokalizacja: Wielkopolska
Status: Offline

Re: Blokada rozrusznika na biegu

Post autor: Doniu » 01 października 2017, 09:51

Proszę sprawdzić czujnik sprzęgła przy kierownicy oraz czujnik stopki bocznej,nie możesz mieć inaczej,to jest standard, chyba że ktoś coś nakombinował?
Proszę odpalić motocykl,nie składać stopki bocznej,wcisnąć sprzęgło,wrzucić bieg,motocykl powinien zgasnąć jeżeli jest inaczej to coś nie tak z którymś czujnikiem!Na "biegu''po wciśnięciu sprzęgła powinien normalnie odpalać!
Ale dane niech mi będzie. Wał kardana mieć w napędzie...

Awatar użytkownika
Montecjusz
Posty: 102
Rejestracja: 05 maja 2017, 16:32
Motocykl: 535
Wiek: 21
Status: Offline

Re: Blokada rozrusznika na biegu

Post autor: Montecjusz » 09 października 2017, 22:45

Jak sprawdzić czujnik w klamce? Bo stopka chyba ok. Tzn jak otworzę na biegu to gaśnie :)

Awatar użytkownika
Kargul
Posty: 560
Rejestracja: 23 listopada 2011, 11:44
Motocykl: BMW R1200GS
Lokalizacja: Grudziądz
Wiek: 37
Status: Offline

Re: Blokada rozrusznika na biegu

Post autor: Kargul » 10 października 2017, 10:26

Najprościej dokopać się do kostki gdzie jest czujnik wpięty (nie wiem o jakim moto mowa) wypiąć czujnik i zewrzeć tą kostkę (powinny być dwa piny). Wtedy zasymulujesz wciśnięcia sprzęgła. Jak będzie rozrusznik zakręci na biegu (oczywiście do próby należy wcisnąć sprzęgło) to znaczy, że czujnik walnięty. Tylko pamiętaj, że wtedy zawsze moto zakręci na biegu, bez różnicy czy wciśniesz sprzęgło czy nie bo elektryka będzie cały czas widziała jakby sprzęgło było wciśnięte.

Awatar użytkownika
Montecjusz
Posty: 102
Rejestracja: 05 maja 2017, 16:32
Motocykl: 535
Wiek: 21
Status: Offline

Re: Blokada rozrusznika na biegu

Post autor: Montecjusz » 10 października 2017, 10:51

Jak będę miał chwilę to sprawdzę. Wydaje mi się to bezpieczniejsze niż obecna sytuacja gdzie jak zgasnie przy ruszaniu to na środku skrzyżowania trzeba luzu szukać ;)

ODPOWIEDZ