brak reakcji na przycisk rozrusznika

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 23
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 09 maja 2018, 21:01

Witam wszystkich,

Dziś po pracy miałem taki problem, otóż chcę odpalić Virażkę, rozrusznik odezwał się na 1 sekundę i potem brak jakiejkolwiek reakcji na przycisk, musiałem odpalić z pycha. Wróciłem do domu zgasiłem silnik i sprawdziłem działanie przycisku - momentalnie odpalił.

Wcześniej próbowałem "popukać" kluczem w rozrusznik - również brak reakcji. Akumulator był naładowany, światła i wszystko inne było sprawne.

Teraz mam obawy przed dalszymi przejażdżkami bo coś jest nie tak. Myślicie że styczniki na przycisku nie łączyły? Dodam, że sprzęgło rozrusznika było wymieniane jak i uzwojenie alternatora.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1620
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: _CioneK_70 » 09 maja 2018, 22:21

Pierwsze co spróbuj to pstryknie sobie takim specjalnym preparatem bodajże "Kontakt" w szczeliny dookoła czerwonego przycisku zapłonu. Miałem podobne objawy i też rozbabrlem całą linię elektryczna aby sprawdzić co jest a okazało się że zasniedzialy styki w przelaczniku. Pstrykaj z głową i rozsadkiem :wink:
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
vinny
Posty: 704
Rejestracja: 03 marca 2011, 00:00
Motocykl: xv 750 92 4FY
Lokalizacja: Gdańsk , Ballinasloe co Galway ROI
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: vinny » 10 maja 2018, 01:13

Sprawdz , czy przewod plusowy rozrusznika nie przykleil sie do wydechu , rozkrec przelacznik sprawdz , czy przewod od przycisku nie jest uszkodzony .
sorki za angielska klawiatura
vinny ROI
Ride free!!
You'll never see a Bike Outside a Shrink's Office

borgi
Posty: 70
Rejestracja: 22 czerwca 2016, 16:02
Motocykl: XV920J
Lokalizacja: Kraków/Zabrnie
Wiek: 37
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: borgi » 10 maja 2018, 11:52

U mnie po zimie rozrusznik też odezwał się tak na 1 sekundę. Ale nie paliłem na pych. Podpiąłem na krótko plus z akumulatora do rozrusznika i nie zakręcił - no to wiadomo co.

Obrazek

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 23
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 12 maja 2018, 20:14

Dzięki chłopaki za odpowiedzi - chodziło tylko o styki. W tej chwili przycisk działa prawidłowo, popstrykałem tym preparatem "kontakt", tylko się zastanawiam, że może warto wyjąć przycisk i wtedy bezpośrednio wyczyścić? Czy tak będzie wystarczająco?

Chyba znam przyczynę czemu mi nie łączyło... Otóż wycieka mi płyn hamulcowy ze zbiorniczka i to górą. Wszystko jest dociśnięte, pęknięć nie widać....
Dodatkowo przez klamkę hamulca widać ślady płynu hamulcowego... a regenerowałem pompkę miałem pęknięte gumki nie wiem jakim sposobem...

Ten wyciekający płyn musiał się dostać do styczników bo wszędzie tłusto od płynu :(

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1620
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: _CioneK_70 » 12 maja 2018, 21:35

g.ciuruk pisze:Dzięki chłopaki za odpowiedzi - chodziło tylko o styki. W tej chwili przycisk działa prawidłowo, popstrykałem tym preparatem "kontakt", tylko się zastanawiam, że może warto wyjąć przycisk i wtedy bezpośrednio wyczyścić? Czy tak będzie wystarczająco?

Chyba znam przyczynę czemu mi nie łączyło... Otóż wycieka mi płyn hamulcowy ze zbiorniczka i to górą. Wszystko jest dociśnięte, pęknięć nie widać....
Dodatkowo przez klamkę hamulca widać ślady płynu hamulcowego... a regenerowałem pompkę miałem pęknięte gumki nie wiem jakim sposobem...

Ten wyciekający płyn musiał się dostać do styczników bo wszędzie tłusto od płynu :(
Nie zmieniałes przy okazji klocków hamulcowych?
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 23
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 13 maja 2018, 20:25

Zmieniałem... i pewnie o czymś zapomniałem?

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1620
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: _CioneK_70 » 14 maja 2018, 22:21

g.ciuruk pisze:Zmieniałem... i pewnie o czymś zapomniałem?
No i masz przyczynę wycieku ze zbiorniczka. Jak założyłeś nowe klocki tłoczki cofnęły się do tyłu cofając nadmiar płynu do zbiorniczka. Przy wymianie klocków trzeba było trochę odjąć płynu. A tak sam sobie znalazł ujście pod ciśnieniem.....
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 23
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 24 maja 2018, 18:32

Uszczelka pod pokrywka zbiorniczka na plyn hamucowy jest zdeformowana i temu przecieka. Panowie szukam szukam dzwonie po serwisach i nie moge nigdzie dostac... poratujecie? ;)

Awatar użytkownika
MarcinS
Posty: 61
Rejestracja: 03 grudnia 2017, 19:07
Motocykl: Virago XV535 2YL
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Wiek: 35
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: MarcinS » 24 maja 2018, 21:40

Może tu:
https://czesci-do-motocykli.pl/wyszukiw ... 437/511246

Tylko profilaktycznie rocznik zweryfikuj.
"When I'm walking a dark road
I am a man who walks alone"

Awatar użytkownika
Top Gun
Posty: 1663
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 16:23
Motocykl: XV1100, CRF 1000
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 54
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: Top Gun » 25 maja 2018, 08:13

g.ciuruk pisze:Uszczelka pod pokrywka zbiorniczka na plyn hamucowy jest zdeformowana i temu przecieka. Panowie szukam szukam dzwonie po serwisach i nie moge nigdzie dostac... poratujecie? ;)
Chyba mam. Dam znać :chopper:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 23
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 27 maja 2018, 08:09

Super dzieki ;)
Panowie jest sprawa ktorej nie moge pojac. Rozebralem manetke i wyjalem przycisk rozrusznika, wszystko wyczyscilem i odtluscilem, styczniki przejechalem papierem sciernym 800, wygladzilem elegancko no i odpala....
Dzis rano przychodze do garazu i znowu brak reakcji ....
Chyba musze przylutowac nowe styczniki? Ale przeciez wszystko bylo sprawne...
Czy jest bezpiecznik bezposrednio od rozrusznika? Swiatla i reszta jest sprawne.

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 23
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 02 czerwca 2018, 21:40

Zapewne temat budzi wiele niejasności :P, ale w tej chwili wszystko działa... Pozdrawiam ;)

ODPOWIEDZ