Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Wszysto co związane z silnikami naszych Virago
Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 11 maja 2015, 13:08

klipsy hamujące
mały numer katalogowy: 90468-29114-00
duży numer katalogowy: 90468-29106-00
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

kotekmk
Posty: 52
Rejestracja: 01 lipca 2014, 22:59
Motocykl: Virago 750, cbr 600
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: kotekmk » 14 maja 2015, 22:40

panowie ponowię temat :) u mnie ta sama sytuacja zgrzytało, hałasowało, nie zazębiało a jak odpaliło rozrusznik dalej kręcił... postanowiłem sprawdzić.

1. duża zębatka za alternatorem zjechana - ktoś pisze że można odwrócić prawda?
2. gdzie dostanę te klipsy hamujące - pewnie one są powodem że rozrusznik jeszcze kręci po odpaleniu.

XV750 - 1982

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 15 maja 2015, 01:45

jeżeli chodzi o tą na kole magnesowym to nie, chyba że się ma zaje...ty park maszynowy....

zębatkę przesuwną można obrócić tą z dużym klipsem.

klipsy kupuje się w serwisie Yamahy, numery katalogowe podane wyżej.
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2693
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 15 maja 2015, 06:39

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą. W układzie elektrycznym rozrusznika są chyba ze trzy przekaźniki. Jeden odpowiada za to, aby rozrusznik nie kręcił przy rozłożonej stopce bocznej, inny z kolei odpowiada za to (jeśli dobrze doczytałem), żebry rozrusznik wyłączał się w miarę szybko po odpaleniu. U siebie zauważyłem podobną sytuację. Słychać, że rozrusznik kręci jeszcze jakiś czas po zaskoczeniu silnika. Dopiero po 2-3 sekundach słychać , że się rozłącza. Zastanawiałem się, czy to może być efektem uszkodzenia tego przekaźnika czy po prostu sam mechanizm przekładni rozrusznika jest na tyle zjechany, że ma problemy z wysprzęgleniem się ?
Tomek

kotekmk
Posty: 52
Rejestracja: 01 lipca 2014, 22:59
Motocykl: Virago 750, cbr 600
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: kotekmk » 17 maja 2015, 13:56

ta zębatka jest zjechana straszne... już wiem jak się to fachowo nazywa to i znalazłem sobie w necie jak to wygląda rozebrane na cześć więc sam widzę że raczej nie da się jej obrócić bo widać że na takie niby nity jest złączona.

Czyli całe magneto do wymiany :/
Załączniki
161314975_1_644x461_wolne-kolo-magnesowe-magneto-yamaha-virago-750-po-1992-r-wolow.jpg
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, 19:37 przez kotekmk, łącznie zmieniany 1 raz.

kotekmk
Posty: 52
Rejestracja: 01 lipca 2014, 22:59
Motocykl: Virago 750, cbr 600
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: kotekmk » 17 maja 2015, 17:37

co byście w tej sprawie poradzili :/ - przypomnę że ta zębatka jest objechana z jednej strony.

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 17 maja 2015, 18:39

jak pisałeś, magneto do wymiany na używkę, bo nowe czy remont tego będzie nieopłacalne
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

tobi
Posty: 3
Rejestracja: 15 maja 2015, 16:12
Motocykl: Honda F6C
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tobi » 19 maja 2015, 20:08

kotekmk pisze:co byście w tej sprawie poradzili :/ - przypomnę że ta zębatka jest objechana z jednej strony.
Zakup nowej zębatki, ta już się nie nadaje jak objechana. Lepiej nie ryzykować, kolejna usterka, awaria to strata.

kotekmk
Posty: 52
Rejestracja: 01 lipca 2014, 22:59
Motocykl: Virago 750, cbr 600
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: kotekmk » 19 maja 2015, 22:04

zakup nowej żeby to było takie proste to bym się nie pytał :) myślę o jakiś przeróbkach wymianach, zamianach o innych modeli ale nie wiem czy to jest możliwe i ma sens.

virago 700r1985
Posty: 1
Rejestracja: 19 maja 2015, 11:31
Motocykl: virago 700
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: virago 700r1985 » 31 maja 2015, 22:19

Witam.
Właśnie dziś zalogowałem się po raz pierwszy i domyślam się że ten temat nieraz był już "wałkowany" ale mam ten sam problem moja 700 nie dość że zgrzyta to czasami a zwłaszcza na zimnym silniku zupełnie nie zazębia z kołem zamachowym . Jest to chyba moja wina bo próbowałem coś polepszyć i przeszlifowałem zamach z zadziorów itp. Wyszło jak zwykle czyli gorzej.
Może ktoś ma pomysł co z tym zrobić.
Widziałem filmik na youtube jak gość założył dziwny klips na "sprężynę prowadzącą wałek rozruchu . Czy ktoś to może testował
Będę wdzięczny za pomysły
Pozdro.

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 31 maja 2015, 23:49

wymień na początek oba klipsy hamujące - kupisz w serwisie Yamahy za naście złotych.
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 02 czerwca 2015, 20:43

Problem po części rozwiązany u mnie, koło magnesowe założone stare i odpala, oczywiście z odpowiednim dźwiękiem, ale odpala. I tu niestety kończą się kompetencje mojego mechanika...

kotekmk
Posty: 52
Rejestracja: 01 lipca 2014, 22:59
Motocykl: Virago 750, cbr 600
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: kotekmk » 12 lipca 2015, 20:51

ogólnie część nieosiągalna, zakłady mechaniczne podejmą się regeneracji (około 600zł) lub wyrobienia nowej zębatki (około 1000zł)

antekvirago
Posty: 22
Rejestracja: 01 maja 2015, 23:04
Motocykl: virago750
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: antekvirago » 15 lipca 2015, 11:22

Te numery katalogowe klipów, co są podane wyżej, będą pasowały do virażki z 83 roku?

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 16 lipca 2015, 15:05

będą pasowały do wszystkich z tym typem przekładni rozrusznika
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Woolvi
Posty: 76
Rejestracja: 12 maja 2011, 13:16
Motocykl: XV750 1990
Lokalizacja: Witankowo
Wiek: 24
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: Woolvi » 21 lipca 2015, 17:26

-waldi- zwróciłeś uwage że w opisie mam 1990r. Właśnie tutaj ten ból - po jakimś czasie po kupnie (na szybko) co było błędem, zacząłem sprawdzać papiery i mam przełożony silnik... I klasycznie problem z owym sprzęgłem - a sytuacja u mnie taka że zębatke na kole magnesowym już zmieniłem na używaną ale z bardzo dobrymi zębami a trwają poszukiwania kompletu tej zebatki ruchomej (ukośne zęby)... Nowe klipsy kupione, nowe spręzyna brakuje tylko sprzęgła...
Wvi

Live to Ride. Ride to Live !

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2693
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 15 sierpnia 2015, 12:18

Właśnie założyłem do mojej XV 750 z 1982 spinkę wg projektów spotykanych w necie (również u nas na forum). Sprawa bardzo poprawiła sytuację. Na zimno przekładnia rozrusznika załapuje za każdym razem bez zgrzytów. Na ciepło od czasu do czasu przepuści, ale jest o niebo lepiej niż było.

Obrazek
Obrazek
Tomek

kotekmk
Posty: 52
Rejestracja: 01 lipca 2014, 22:59
Motocykl: Virago 750, cbr 600
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: kotekmk » 21 czerwca 2016, 18:58

kupiłem nowe spinki hamujące ale u mnie czegoś takiego nie było? (jak na zdjęciu czerwone) sama tylko ta sprężynka. (niebieskie zaznaczenie)
3057851_wp_20150724_12_09_13_pro.jpg

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2693
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 23 czerwca 2016, 18:33

Nie było bo to jest patent samoróbka. Idea jest taka aby wzmocnić działanie tego klipsa, który zaznaczyłeś na niebiesko. On spełnia rolę hamulca, jednak fabrycznie hamulec okazuje się za słaby stąd pomysły różne aby działanie tego hamulca poprawić. Może jak nasze maszynki były nówki z fabryki to to jako tako działało. Niestety szybko przestawało działać i dosyć szybko Yamaha patent zmieniła. Nam pozostaje walczyć z tym co jest. W domu mam gdzieś wymiary tego czegoś to wkleję jak znajdę bo chwilowo jestem jeszcze w pracy. Może znajdziesz kogoś kto CI coś takiego dorobi. Ja kiedyś kupiłem to w necie na szwabskim ebay-u :wink:
Tomek

borgi
Posty: 76
Rejestracja: 22 czerwca 2016, 16:02
Motocykl: XV920J
Lokalizacja: Kraków/Zabrnie
Wiek: 37
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: borgi » 19 sierpnia 2016, 16:51

Haynes podaje że siła z jaką należy ciągnąć za klips powinna mieścić się w granicach:
2,2 - 2,5 kg dla koła zazębiającego się z kołem na magnecie
2,0 - 2,3 kg dla koła na rozruszniku

Kamraty a co powiecie o tym?
https://www.youtube.com/watch?v=9n4lrDLvF9g

Chodzi o całkowitym wyrzuceniu sprężyny spiralnej przez co pozwoli na dalsze zazębiebie się kół zębatych a nie przeszkodzi w rozłączaniu. Mnie wydaje się że jakaś sprężynka tam powinna być żeby trzymać zębatki z dala od siebie w czasie jazdy ale może mogła by być cieńsza żeby zrobić miejsce na dalsze zazębianie?

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2693
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 19 sierpnia 2016, 18:24

Jak kombinujesz to kombinuj, sprawdź co to daje i zdaj relację. Chętnie zapoznam się z wynikami takiego eksperymentu.
Idea jest taka, że akumulator musi być w idealnym stanie podobnie jak reszta instalacji elektrycznej do tego rozrusznik bez zarzutu. No i tu się zaczyna pewien paradoks bo cała ta elektryka ma super rozkręcić rozrusznik, ale z drugiej strony nie może go rozkręcić za bardzo bo inaczej zębatka pośrednia kręci się za szybko i zamiast zazębić się z trybem na kole magnesowym wali w niego czego efektem jest nieprzyjemny zgrzyt i zero szans na odpalenie moto. Stąd właśnie klipsy hamujące aby tych zębatek rozrusznik nie był w stanie za bardzo rozkręcić i aby doszło do zazębienia układu.
Jak wyjmiesz tą sprężynkę to nie wiem czy nie będzie problemu z rozłączaniem całego układu po tym jak już moto odpali. U mnie słychać wyraźnie, że chwilkę trwa zanim to nastąpi i system się rozłączy.
Z drugiej strony sprężynka ta jest tak wiotka i słaba, że nie wydaje mi się aby miała jakieś zasadnicze znaczenie w procesie rozłączania tego systemu.
Trudno jednocześnie stwierdzić czy brak tej sprężynki faktycznie spowoduje głębsze zazębianie sie mechanizmu. Na filmie widzisz to na sucho, ale jak wszystko złożysz to niewiele zobaczysz jak to się faktycznie finalnie zazębia - chyba, że efektem będzie znaczna poprawa działania mechanizmu i łatwiejsze odpalanie moto.... no ale tu wracamy do punktu wyjścia - jak nie sprawdzisz to się tego nie dowiesz :wink:

Swoją drogą problem znany jest od dziesięcioleci i szczerze mówiąc wydaje mi się mało prawdopodobne aby wyjęcie sprężynki miało nagle zdziałać cuda bo pewnie sposób ten byłby powszechnie opisywany jako panaceum na problem, a tak niestety nie jest. System jest wadliwy, ale działa dobrze jak części są nowe. Nasze motocykle nowe nie są dlatego system nie działa. Trzeba wymienić po prostu części.... z tymże jest to ekonomicznie nieuzasadnione, a niektórych z nich nie da się po prostu nawet kupić ... Kwadratura koła :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tomek

borgi
Posty: 76
Rejestracja: 22 czerwca 2016, 16:02
Motocykl: XV920J
Lokalizacja: Kraków/Zabrnie
Wiek: 37
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: borgi » 20 sierpnia 2016, 13:01

W przyszły weekend się za to zabiorę. Klipsy hamujące i uszczelki mam zamówione. Filtry i olej też. Jeszcze tego nie rozbierałem bo moto mam od zeszłego czwartku ale poprzedni właściciel mówił, że zęby za zębatce "sprzęgła" są na tyle zjechane że została obrócona. Jeśli i zęby na kole magnesowym będą równie w kiepskim stanie, to sprężynę zdejmę albo ją skrócę (zamówiłem nową).
Oprócz tego co piszesz tylust dochodzą jeszcze siły jakie działają w momencie załączenia rozrusznika i w momencie uruchomienia silnika.
a) Kiedy załączy się rozrusznik, wtedy siła przekazywana jest przez koła rozrusznika i pośrednie na wałek rozrusznika, który ma zęby skośne. Wypychane jest wtedy koło zazębiające z zębatką na magnecie na zewnątrz i zazębia się właśnie z zębatką na kole magnesowym.
b) Kiedy silnik motocykla zacznie pracować, jego siła jest większa niż siła rozrusznika i wobec czego koło zazębiające jest wypychane przez zębatkę rozrusznika do wewnątrz po zębach skośnych i rozłącza rozrusznik
W tym momencie należy wyłączyć rozrusznik z dwóch powodów.
a) Silnik motocykla napędza rozrusznik i zaczyna ono pracować jak dynamo :-)
b) Klipsy hamujące muszę mieć znaczną siłę żeby zatrzymać rozpędzone koło zazębiające z zębatką na magnecie i wspomóc jego cofnięcie na wałku pośrędnim po zębach skośnych oraz zatrzymać rozpędzony rozrusznik.
Dlatego Virażka rzęzi po odpaleniu jak te klipsy są słabe.

Jeszcze znalazłem jeden ciekawy filmik który potwierdza że sprężynkę można zdjąć. Film dotyczy Virago 1100 z '96 z innym typem bendixa ale dowodzi że sprężynka wcześniej była a później ją wyeliminowali.
https://www.youtube.com/watch?v=kIkZDTDZs7E

Na filmie koleś mówi, że ma nowy wałek z zębami skośnymi i zębatkę do tego i że zęby skośne są nacięte pod mniejszym kątem. Do tego kompletu nie ma sprężynki a ta z oryginalnego zestawu nie pasuje bo jest za duża. Koleś mówi, że katalogu części Clymera ta sprężynka jest a na stronie Yamahy - nie ma. Zadzwonił więc do serwisu Yamahy z zapytaniem co ma zrobić i odpowiedzieli mu, że sprężynki nie ma bo powoduje hałas :-)

Tak czy inaczej, mnie się wydaje że ta sprężynka ma trzymać zębatkę zazębiającą na dystans od koła zębatego na magnecie ale może wcale jest nie potrzeba bo nie potrzebnie utrudnia zazębianie a niewiele pomaga przy rozzębianiu :-)

Żeby nie pisać nowego postu. Znalazłem kolejny filmik na którym koleś mówi, że skrócił ta sprężynę o 1/4 ale nie rozumiem czy całej sprężyny czy 1/4 zwoju - chyba to drugie.
https://www.youtube.com/watch?v=e9zW2t59z24

A tak to się robi na mieście ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=ocfh3gIxU_g
Na tym filmiku świetnie widać dlaczego klipsy hamujące muszą być mocne. To klips na kole przesuwnym decyduje o ruchu tego koła na boki po wałku ze skośnymi zębami. Bez klipsa koło wogóle się nie zazębi. A sprężyna spiralna widać ładnie - nie służy do rozłączenia układu.

I jeszcze jeden film obrazujący działanie bendixa z kiepskim klipsem - i chyba bez sprężyny.
https://www.youtube.com/watch?v=kONjPS2ogpY

Wiele się można nauczyć na cudzych błędach :-)

borgi
Posty: 76
Rejestracja: 22 czerwca 2016, 16:02
Motocykl: XV920J
Lokalizacja: Kraków/Zabrnie
Wiek: 37
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: borgi » 30 sierpnia 2016, 17:43

Cześć

Obiecałem że zdam relację z przeprowadzonej naprawy więc słowa dotrzymuję.

A więc przed remontem obiaw był taki: Rozrusznik kręcił jak dziki, zębatka pośrednia bendixa waliła w zębatkę na kole magnesowym, silnik odpalał dopiero za kilkuminutowym łomotaniem :roll: Jak silnik był rozgrzany to trzeba było krócej łomotać.
Nakręciłem film żeby zobrazować sytuację. Proszę o cierpliwość przy ładowaniu filmu bo serwerek jest już mocno leciwy (wkrótce wymienię go na nowszy).

http://www.sun.kraksystem.pl/moto/galle ... 223457.mp4

Ponieważ motocykl widzę częściej na zdjęciach niż na żywo bo mam do niego kawał drogi więc w grę wchodziła jednorazowa szybka diagnoza i naprawa. Zamówiłem wcześniej klipsy hamujące, nową sprężynę spiralną, uszczelkę pokrywy alternatora, olej, filtr oleju i oringi do filtra (nie potrzebnie) ale chciałem być na wszystko przygotowany bo rozbierałem to pierwszy raz i nie wiedziałem czego się spodziewać. Części kupiłem w Yamaha-sklep.pl.

Obrazek

Poświęciłem nockę z piątku na sobotę i mogę napisać że sukces jest w 90% :D
Po zdjęciu lewej pokrywy oczom mym ukazał się taki widok:

Obrazek

Było tak jak mówił człowiek, który wcześniej ten motocykl serwisował. Koło pośrednie bendixa miało lekko starte zęby więc zostało odwrócone.
A tak wyglądały lekko starte zęby po stronie właściwej - na mój gust nie takie złe ale widać robiło problemy.

Obrazek

Porównałem sprężyny spiralne i widać że ktoś już wcześniej wpadł na to że sprężyna może przeszkadzać w zazębianiu więc ją skrócił.

Obrazek

Po analizie filmów na jutubie, przeczytaniu całego naszego forum, forum viragotech i jeszcze kilku innych stron ze złotymi patentami i przeanalizowaniu jak to ustrojstwo działa zrobiłem tak:
Ponieważ na razie nie mam ochoty wydawać ponad 500zł na koło pośrednie bendixa więc wziąłem narzędzie typu dremel (tak wiem powinno być pilnikiem żeby nie przegrzać metalu i stracić na twardowści ale tan czas...) i ściąłem zęby pod kątem mniejwięcej 30-45 stopni - po tej stronie właściwej startej bo szkoda mi było zębów po tej niewłaściwej bo jeszcze są mało wytarte. Bez zdejmowania koła magnesowego wyrównałem też i lekko ściąłem zęby na tejże zębatce współpracującej. (Amerykanie na viragotech opisywali zużycie tego koła jako mushrooming czyli zbicie zębów na kształt grzybka). Silnik wcześniej zabezpieczyłem przed opiłkami a później wyczyściłem co się dało. Lepiej by było poprawić zęby na zdjętym kole magnesowym ale ściągacz i ten czas...

Obrazek

Zdecydowałem że zostawię skróconą sprężynę. Obszlifowałem tylko końcówki żeby nie miały ostrych końców bo na gumowym oringu na zębatce pośredniej został już ślad. Oryginalna sprężyna leży na półce.
Całość poskręcałem, wymieniłem filtry, oleje, nasmarowałem linki (ta od sprzęgła to jakaś masakra - muszę poszukać na forum czy są gdzieś do dostania), naprawiłem czujnik poziomu elektrolitu bo mnie wkurzała kontrolka warning (ale bez wstawiania rezystowa - tak prawdziwie naprawiłem), poczyściłem co nieco, poprzykręcałem i z godziny 22 w piątek zrobiła się 8 w sobotę.

A oto efekt prac i naciętych kół zębatych pod kątem.

Obrazek

I filmik. Dodam że silnik zimny, bez ssania, zawory jeszcze nie regulowane (kranik przecieka i nie mogę zdjąć baku) gaźniki jeszcze nie synchronizowane.

http://www.sun.kraksystem.pl/moto/galle ... 141500.mp4

Zazębia za każdym razem i zgrzypi po rozruchu czyli sukces 90% bo chyba większość sprawnych bendixów tak ma :D

Jak ktoś ma jeszcze lepszy złoty patent, to chętnie się dowiem.

Następnym razem opiszę moje wnioski do których doszedłem po przekopaniu całego internet jak i dlaczego ten bendix tak działa.
Jakby kogoś interesowały foty to mam ich więcej w galerii http://www.sun.kraksystem.pl/moto/galle ... ategory/89

Pozdrawiam
Borgi

Awatar użytkownika
aurumcantus
Posty: 191
Rejestracja: 18 października 2012, 14:27
Motocykl: XV 700
Lokalizacja: Sochaczew
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: aurumcantus » 05 maja 2018, 10:21

Rozumiem, że virago rocznik 87 i wyżej klipsów nie posiadają ? W sumie na stronie yamahy jak i w motocyklu ich nie ma. Zębatka jest w bdb stanie ale czy w tych modelach też można ja przekręcić ?
Obrazek

ODPOWIEDZ