Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Wszysto co związane z silnikami naszych Virago
Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2013, 22:30
Motocykl: yamaha virago 750/84
Wiek: 36
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: Początkujący » 05 maja 2014, 19:35

..no to masakra!!!
Tomek

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 05 maja 2014, 20:59

Nie załamuj się. Od czasu do czasu nawet na allegro można coś wyszukać. Ja w mojej XV750 mam to samo, ale wymiana klipsów i sprężyny wiele poprawiła. Ewentualnie jak już to poszukam w pierwszej kolejności tej mniejszej zębatki pośredniej. W serwisie nie sprawdzałem, ale ona kosztuje chyba coś około 100 EURO +/-. Bardzo ważne abyś elektrykę miał na tip top. Zawsze naładowany pod korek akumulator, zero problemów z ładowaniem, solidna masa, przejrzany rozrusznik. Wtedy silnik łapie po jednym obrocie wałem i mechanizm rozrusznika tak się nie "męczy" i dodatkowo nie zużywa. Jak musisz kręcić po kilkanaście sekund za każdym razem, próbować po pięć razy zanim zaskoczy to wszystko się szybciej zmieli. Ale głowa do góry :mrgreen:
Tomek

duch
Posty: 19
Rejestracja: 29 stycznia 2014, 00:06
Motocykl: xv750
Lokalizacja: Gorz?w Wlkp.
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: duch » 20 maja 2014, 23:57

Witam, mam podobny problem w mojej xv750 rocznik 82, ze zgrzytaniem podczas odpalania i chwilowym zgrzytaniem zaraz po odpaleniu, czy jest mozliwosc gdzies dostania tych klipsow i sprezyny bo z tego co czytam to na poczatku najlepiej wymienic,pozdrawiam

Awatar użytkownika
Winters
Posty: 729
Rejestracja: 22 stycznia 2013, 18:39
Motocykl: XV 750, Vulcan 1600
Lokalizacja: Mikołów
Wiek: 43
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: Winters » 21 maja 2014, 07:04

Dostaniesz bez problemu w serwisie Yamahy.

duch
Posty: 19
Rejestracja: 29 stycznia 2014, 00:06
Motocykl: xv750
Lokalizacja: Gorz?w Wlkp.
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: duch » 21 maja 2014, 16:38

Kolega od którego kupowałem motocykl mówil o jakis żabkach przy zebatkach od rozrusznika ktore gdzies zgubil przy grzebaniu, moglo to byc to o czym tu czytam czyli te klipsy?

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 21 maja 2014, 17:10

no raczej tak :) "żabka" ciekawe określenie

zrzuć kapę lewą będzie wiadomo, zrób zdjęcia
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

duch
Posty: 19
Rejestracja: 29 stycznia 2014, 00:06
Motocykl: xv750
Lokalizacja: Gorz?w Wlkp.
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: duch » 21 maja 2014, 20:23

W piatek mam wolne spuszcze olej i zajrze do srodka i zrobie zdjecie.

duch
Posty: 19
Rejestracja: 29 stycznia 2014, 00:06
Motocykl: xv750
Lokalizacja: Gorz?w Wlkp.
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: duch » 23 maja 2014, 19:54

Witam, udalo mi sie odkrecic wszystkie sruby prócz jednej znajdujacej sie pod dekielkiem od sprzegła, ukrecila sie wiec musze pokombinowac jak ja odkrecic:( jak tylko odkrece porobie zdjecia i mam nadzieje ze wspolnie to naprawimy:)

duch
Posty: 19
Rejestracja: 29 stycznia 2014, 00:06
Motocykl: xv750
Lokalizacja: Gorz?w Wlkp.
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: duch » 31 maja 2014, 20:02

Witam, tak to u mnie wygląda, wklejam zdjecia prosze o podpowiedź czy czegos brakuje i co trzeba poprawic
Załączniki
DSC_0104.JPG
DSC_0102.JPG
DSC_0101.JPG

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 31 maja 2014, 21:11

Tak jak wcześniej pisano - wymień te klipsy, które są na kołach zębatych. Te kawałki drutu w kształcie podkowy lub litery Y. Na tym dużym już ktoś coś kombinował bo jest na niego wciśnięta na moje oko jakaś metalowa ściśnięta podkładka - to nie jest wyposażenie seryjne. Na zdjęciu gdzie trzmasz komplet w ręce widzę, że ktoś tam pomiędzy te zębatki włożył sporą, jakąś gumową podkładkę, która ma stanowić jak rozumiem dystans. Ta zębatka pośrdnia, na której jest ten większy klips z podkładką wygląda na obracaną bo z obu stron jest chyba podobnie wyrobiona. Wyrobienie nie wygląda na bardzo duże. U mnie jest podobne i wymiana tych klipsów pomogła.

Kolego mówił o zagubionej żabce - mówił o zabezpieczeniu na małej zębatce, z małym klipsem - tej, które jest na osi rozrusznika. Tam powinna być taka zawleczka, która wchodzi w rowek na wałku rozrusznika. Inaczej jest ryzyko, że ta zębatka będzie z osi rozrusznika spadać. W sumie się dziwię, że nie spada bez niej ?

Obstawiam, że tą zębatkę pośrednią możesz mieć założoną z nowszego typu rozrusznika jaki chodził od 1986 z elektromagnesem - z takiego kompletu jak na poniższym zdjęciu. Ale nie jestem pewien.
Obrazek
Tomek

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 31 maja 2014, 21:36

Dla porównania moja zębatka wygląda tak:
Obrazek

a nowa wygląda tak:
Obrazek

a tak wygląda ta zawleczka, której nie masz
Obrazek

Zauważ, że ja mam nieco inny karter z roku 1983 - u mnie nie wszedłby na tą malutką zębatkę taki długi klips jak u Ciebie - mój ma krótszą tą nóżkę, która blokuje się w karterze.

EDIT !!!
sorry jednak jak wytrzeszczam ślepia to widzę, że masz tą zawleczkę - nie zauważyłem wcześniej na Twoim zdjęciu
Tomek

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 31 maja 2014, 23:36

tylust, do Twojej to kapa z 1000 podejdzie z elektromagnesem :)

duch, masz wszystko co powinieneś mieć, tylko klipsy wymień zwłaszcza ten duży
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

duch
Posty: 19
Rejestracja: 29 stycznia 2014, 00:06
Motocykl: xv750
Lokalizacja: Gorz?w Wlkp.
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: duch » 31 maja 2014, 23:41

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Moje zdjecia sa slabej jakosci dlatego nie widac tej zawleczki ale tam jest. Ten walek od rozrusznika moze miec lekki luz? Orientujesz sie moze.ile te klipsy moga kosztowac?podjade do serwisu yamahy i zobacze czy maja. A ta sprezyna?na moje oko to u mnie to ona kiepska jest ale moze taka musi byc?

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 01 czerwca 2014, 08:41

Klipsy w serwisie kosztują około 20zł sztuka. Ta sprężyna u mnie też wygląda na dosyć wątłą, ale chyba taka ma być. Ten wałek blokuje się przy złożonym silniku w kapie, którą zdjąłeś więc jak kapa jest zdjęta to trudno określić czy on jest luźny czy nie... Za to odpowiadają te tulejki jedna w kapie, a druga w karterze silnika - widać ją na moim zdjęciu. One kosztują w serwisie około 25 euro sztuka... Zobacz czy są u Ciebie na miejscu i wszystko z nimi ok.

Waldi - dzięki za podpowiedź :D Wstępnie się orientowałem, że powinna pasować, ale na razie chodzi jak jest więc nie będę kombinował. Może w tzw. między czasie uda mi się gdzieś na zapas skompletować te części. :wink:
Tomek

Awatar użytkownika
Winters
Posty: 729
Rejestracja: 22 stycznia 2013, 18:39
Motocykl: XV 750, Vulcan 1600
Lokalizacja: Mikołów
Wiek: 43
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: Winters » 03 czerwca 2014, 07:36

Ta "zawleczka" o której rozmawialiście to pierścień Segera.... :lol:
Dobrze jest mieć takie szczypce do tych pierścieni...
Obrazek

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 03 czerwca 2014, 09:58

mam trochę tańsze z marketu budowlanego, ale też robią robotę :wink:
Tomek

duch
Posty: 19
Rejestracja: 29 stycznia 2014, 00:06
Motocykl: xv750
Lokalizacja: Gorz?w Wlkp.
Wiek: 29
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: duch » 06 czerwca 2014, 06:41

Mam problem, a mianowicie nie na tych klipsow w moim.miescie. Pytalem w serwisie i nie maja na magazynie. Lipa:(

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 06 czerwca 2014, 08:54

Nie mają na swoim lokalnym magazynie, ale przecież mogą ściągnąć chyba ? Jak rozumiem pytałeś w ASO YAMAHA ? Bo raczej wiadomo, że pierwszy lepszy serwis motocyklowy Ci tego nie załatwi.
Tomek

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 06 czerwca 2014, 10:19

Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
falko
Posty: 154
Rejestracja: 27 lutego 2013, 23:27
Motocykl: Yamaha Virago 535
Lokalizacja: Warszawa/ Żoliborz
Wiek: 30
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: falko » 15 września 2014, 11:03

Podłączę się do tematu,

Robiłem w weekend sprzęgło rozrusznika. Śruby się poluzowały i już zaczynały masakrować koszyczek i zębatkę - wymienione śruby i pieski (zestaw naprawczy) Wcześniej przy odpalaniu czasem pojawia się zgrzyt (ale tylko jak dodawałem gazu - już tego nie robię).

Dzisiaj zgasła mi przez przypadek na światłach, przy odpalaniu niestety dodałem gazu i znowu usłyszałem zgrzyt;/ - jakieś pomysły co to może być - dodam, że aku było troszkę osłabione, dopiero się ładuje po wymianie regulatora.

Jakieś pomysły?
....zasadniczą zaletą motocykla jest brak wad:)

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 15 września 2014, 18:11

temat dotyczy XV700 (750, 920) u Ciebie inaczej to wygląda. Przypuszczam, że Ci się śruby odkręciły ponownie bo kleju nie dałeś.
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
falko
Posty: 154
Rejestracja: 27 lutego 2013, 23:27
Motocykl: Yamaha Virago 535
Lokalizacja: Warszawa/ Żoliborz
Wiek: 30
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: falko » 15 września 2014, 21:36

OK, już nie piszę w tym wątku w takim razie. Dodam tylko, że klej dałem.
....zasadniczą zaletą motocykla jest brak wad:)

ajax2006
Posty: 31
Rejestracja: 16 maja 2012, 13:21
Motocykl: virago xv 700
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: ajax2006 » 05 stycznia 2015, 20:49

witam i ja się przyłącze do tematu,po rozebraniu lewego dekla widać tylko jeden klips,na moje oko brakuje tego na kole od rozrusznika,po drugie gdzie tu szukać sprzęgła rozrusznika czy jest pod tym dużym kołem które należy odkręcić i będzie sprzegło widać.Mam nowe klipsy na wymianę a czy tą sprężynę też należy wymienić.W załączeniu zdjęcia przedstawiające widok po zdjęciu dekla.Później wrzucę jeszcze zdjęcia kół zębatych abyście pomogli mi ocenić ich stan.Z góry dzięki za wszelką pomoc. :nazdrowie:
Załączniki
DSC_0007.JPG
DSC_0005.JPG
DSC_0006.JPG
DSC_0011.jpg

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 05 stycznia 2015, 21:27

W tym układzie nie ma typowego sprzęgła jednokierunkowego, jego rolę pełni ta przekładnia wraz z klipsami. Wymień klipsy, sprężynki nie musisz, będzie OK.

Koło zębate zazębiające masz już sklepane ale powinno jeszcze trochę popracować na nowych klipsach.
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 05 stycznia 2015, 21:35

U mnie tez nie było małego klipsa. Założyłem i jest powiedzmy ok, a że zgrzyta ? Cóż ten typ tak po prostu ma. Może być tez tak, że rozrusznik już siada. Dlatego ktoś zdjął ten klips bo z nim rozrusznik nie ma siły "pociągnąć" silnika. Może się okazać, że rozrusznik będzie do roboty. U mnie tak było.
Tomek

ODPOWIEDZ