brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Wszysto co związane z silnikami naszych Virago
Klos1425
Posty: 38
Rejestracja: 16 sierpnia 2015, 13:13
Motocykl: Yamaha virago xv125
Status: Offline

brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: Klos1425 » 05 lutego 2017, 21:02

mam trochę inne pytanie ale myślę ze w temacie . virago xv 125 97r. nie mogę wrzucić luzu (N) na odpalonym silniku zmiana odbywa się z 1do 2 i z 2do 1 brak możliwości wrzucenia luzu na postoju. podczas toczenia się motoru istnieją morzliwości ale zajmuje to dużo uwagi i koncentracji. olej mam motul 20w50 - czy zmiana na 15w50 będzie miej ciągneło tarcze ( 15w 40 zalecane mam w drugim motorze suzuki maruder 125cm 98r i tam czuć ewidentnie 2 N 1 i odwrotnie 1 N 2 ) sprawdzałem u siebie tarcze sprzęgłowe i przekładki jest ok mieszczą się w wartości ( w zeszlym sezonie robiłem więc nie pamietam już rozmiaru) BRAK MI POMYSŁÓW I ROZWIĄZAŃ TECHNICZNYCH :chopper:

Awatar użytkownika
Dono
Posty: 2325
Rejestracja: 19 listopada 2007, 17:46
Motocykl: 1100 '91
Lokalizacja: Iskrzyczyn
Wiek: 35
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: Dono » 05 lutego 2017, 22:49

Proponuję spróbować minimalnie podnieść albo opuścić stopkę zmiany biegów, może taki prozaiczny zabieg pomoże :rock:
"Verba volant, scripta manent" (słowa ulatują, pismo zostaje).

bobbers
Posty: 878
Rejestracja: 12 grudnia 2012, 15:33
Motocykl: ćwiartka
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 20
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: bobbers » 06 lutego 2017, 00:19

może po prostu kwestia wyczucia? Spróbuj na postoju na jedynce puścić lekko sprzęgło żeby moto delikatnie pociągło i wtedy luz złapać
Sajmon ;)

kamyk2351
Posty: 305
Rejestracja: 12 lutego 2015, 19:27
Motocykl: Yamaszka
Lokalizacja: południowy wschód
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: kamyk2351 » 06 lutego 2017, 09:13

Sprzęgło może lekko ciągnąc, spróbuj podkręcić o 1 obrót.

chips
Posty: 69
Rejestracja: 15 października 2016, 23:17
Motocykl: Yamaha Virago 750
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: chips » 06 lutego 2017, 20:00

W Virówce 125 to jest standard. Ja u siebie przyzwyczaiłem się do tego, żeby dojeżdżając gdzieś luz wrzucać jak moto jeszcze lekko się toczy, ewentualnie tak jak kolega wcześniej napisał puszczając lekko sprzęgło. Kuzyn, który ma też XV 125 ma to samo. Na szczęście w obecnej 750 nie ma tego problemu.

Awatar użytkownika
RAFFEN
Posty: 633
Rejestracja: 01 września 2014, 18:19
Motocykl: Shadow 750 AERO
Lokalizacja: Jasło
Wiek: 36
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: RAFFEN » 07 lutego 2017, 15:33

No ja tez nie raz w swojej virago sie o wachlowałem wajchą w góre i w dół zanim znalazłem luz,ale przyzwyczaiłem sie do tego.
Teraz w shadow biegi i luz wchodza delikatnie.
Z motocyklem jest jak z kobietą , pokochaj, zrozum a potem rozbieraj.

Awatar użytkownika
Top Gun
Posty: 1809
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 16:23
Motocykl: XV1100, CRF 1000
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 54
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: Top Gun » 07 lutego 2017, 16:37

W Honda Shadow muszą lekko wchodzić, bo to dla kobiety motocykl jest :wink:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 41
Kontakt:
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: -waldi- » 16 lutego 2017, 00:33

zmień olej na inny :)
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
2007XV1700
Posty: 4117
Rejestracja: 03 czerwca 2011, 15:31
Motocykl: XV1000,XV1700,JAWA
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 36
Kontakt:
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: 2007XV1700 » 16 lutego 2017, 10:44

-waldi- pisze:zmień olej na inny :)
tzn.jak masz castrol'a to luzu nie znajdziesz
taka dziwna zależność
45825243 T78 A R.I.P 2029
Obrazek
Obrazek

Po co mieć jedną brodę skoro można mieć dwie?

Klos1425
Posty: 38
Rejestracja: 16 sierpnia 2015, 13:13
Motocykl: Yamaha virago xv125
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: Klos1425 » 17 lutego 2017, 19:48

miałem motul 20w50 ale to chyba minerał wiec taka autosugestia ze gesty. waldi a co powiesz o amerikan oil blu ray jakos tak przeznaczony do silników v2 i kupiłem semi (pół syntetyk) troche gobie się w temacie bo jako mechanik samochodowy zawsze 15w40 to mineral i tak dalej a teraz oczy przecieram ze do moto jest 20w50 minerał semi i fuul

Awatar użytkownika
Thys
Posty: 77
Rejestracja: 06 czerwca 2016, 23:09
Motocykl: Yamaha Virago 125
Lokalizacja: Lublin
Wiek: 26
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: Thys » 02 marca 2017, 09:23

Ja jeżdżę na motulu 10w40 i luz bez problemu wchodzi :)
Pozdrawiam z Lublina, Michał :nazdrowie:
____________________________________
Yamaha Virago 125 '01 od VI 2016

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7065
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 41
Kontakt:
Status: Offline

Re: brak luzu na odpalonym silniku xv125 97r 29tys km

Post autor: -waldi- » 12 marca 2017, 01:35

do 125 i 250 polecał bym unikać castrola 10W40

wszystko co lałem inne "działa" castrol poległ
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

ODPOWIEDZ