problem z odpaleniem zimnego silnika

Wszysto co związane z silnikami naszych Virago
robson170
Status: Offline

problem z odpaleniem zimnego silnika

Post autor: robson170 » 16 stycznia 2009, 09:24

witam viragowcow
niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem 750-tki
niestety pojawil sie problem z odpalaniem moto z rana na zimnym silniku
zajmuje mi to sporo czasu zanim zaskoczy z saniem bez ssania niewielka roznica (15 , 20 razy musze ja meczyc) aku naladowany swiece nowe nie zalewa ich
jak juz zalapie problem znika odpala bez problemu
gdzie mam szukac przyczyny i czym moze to byc spowodowane??
pozdrawiam :pomocy:

BoPos
Posty: 389
Rejestracja: 04 maja 2008, 08:02
Status: Offline

Re: problem z odpaleniem zimnego silnika

Post autor: BoPos » 16 stycznia 2009, 10:22

Ponieważ jeżdżę, mam ten sam problem z zapalaniem na parkingu po pracy, ona stygnie poniżej zera no i zaczynają się schody; rozrusznik niechętnie zaskakuje, silnik kręci mułowato, kilka razy trzeba spróbować zanim zapali. Ale ponieważ w innych porach roku zapala wspaniale chrzanię to - nie szukam przyczyny bo przyczyna jest znana - to ZIMA, a w zimie jest zimno... Te gaźniki nie są obliczone na takie temperatury - stąd problem. Zaczniesz grzebać - spieprzysz...
Byle do wiosny - wszystkie Virago będą zapalały lepiej, i to bez ssania.

robson170
Status: Offline

Re: problem z odpaleniem zimnego silnika

Post autor: robson170 » 16 stycznia 2009, 10:56

na poczatku wydawalo mi sie ze problemem moze byc ssanie
kupilem nowa linke ktora jest z obu stron zakonczona wiec nie ma mozliwoasci jej regulacji(czy jest??)
problem niestety nie wystepuje tylko w zimie
najlepiej byloby pewnie trzymac panne w salonie przy kominku
:wink:

Awatar użytkownika
kyller
Posty: 2198
Rejestracja: 13 marca 2008, 11:05
Motocykl: pożyczony XV1000
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 50
Status: Offline

Re: problem z odpaleniem zimnego silnika

Post autor: kyller » 16 stycznia 2009, 14:08

oj robson
ssanie to nie tylko linka
polecam poczytac dział gaznik
i wielkopomny post
Budowa, działanie gaźnika 'by Ayo007

latau
Status: Offline

Re: problem z odpaleniem zimnego silnika

Post autor: latau » 16 stycznia 2009, 17:00

Zgadzam sie z poprzednikiem. To kwestia regulacji gaznika ale jak sie tego nie umie to mozna tylko spieprzyc sprawe. Oddaj do mechanika na regulacje albo poczekaj az przyjda cieplejsze dni :grin: :rock:

robson170
Status: Offline

Re: problem z odpaleniem zimnego silnika

Post autor: robson170 » 16 stycznia 2009, 17:51

po przeczytaniu dosc sporej lektury na temat gaznikow przyczyny bedde szukal wlasnie tam
sam nie zaczynam grzebac oddam do mechanika i mam nadzieje na wiosne bedzie po klopocie
pozdrawiam i dzieki za rady :motorcycle:

Awatar użytkownika
ayo007
Posty: 1207
Rejestracja: 12 września 2007, 21:51
Motocykl: yamaha virago 1100
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie
Wiek: 50
Status: Offline

Re: problem z odpaleniem zimnego silnika

Post autor: ayo007 » 16 stycznia 2009, 21:16

..moi zacni przedmówcy mają rację, zima to szczególny okres równiez dla motocykli, nakłada się tutaj szereg niekorzystnych zjawisk,które w sumie utrudniają bądź wrecz uniemozliwiają uruchomienie silnika, nie należy dokonywać jakichkolwiek regulacji i nastawów, bo to nie czas na takie rzeczy..pozdrawiam i oby do wiosny :grin:
Virago 1100,na razie starczy..:)

ODPOWIEDZ