Nowy silnik stara rama czy można to połączyć

Wszysto co związane z silnikami naszych Virago
AndrzejD
Status: Offline

Nowy silnik stara rama czy można to połączyć

Post autor: AndrzejD » 28 stycznia 2009, 21:43

Witam wszystkich
Kolega posiada Virago 1100 z 1991 roku, ale silnik jest padnięty. Mechanik powiedział mu, ze remont będzie go kosztował ok 3000 zł. Więc może lepiej byłoby kupić używany silnik.
Tutaj nasuwają się pytania: czy do tego modelu będzie pasował silnik z młodszych modeli wyprodukowanych ok 2000 roku, czy będzie pasowało mocowanie do ramy, napęd i jak wiele trzeba przerobić aby połączyć starą ramę i nowy silnik. może już ktoś to przerabiał
Pozdrawiam

BoPos
Posty: 389
Rejestracja: 04 maja 2008, 08:02
Status: Offline

Re: Nowy silnik stara rama czy można to połączyć

Post autor: BoPos » 28 stycznia 2009, 22:57

Przerabianie ramy raczej nie wchodzi w rachubę ze względów bezpieczeństwa, nie powinno się jej dotykać ani palnikiem ani szlifierką.
Jedyne co mogę poradzić to pomierzyć inne silniki (np. na jakimś zlocie); tzn. obydwa górne punkty mocowania oraz wyjście na wał napędowy.
Przy okazji - co padło w tym silniku?
Miałem warsztat więc absolutnie nie wierzę mechanikom!
Może to niedouk lub ściema?

Awatar użytkownika
kyller
Posty: 2198
Rejestracja: 13 marca 2008, 11:05
Motocykl: pożyczony XV1000
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 50
Status: Offline

Re: Nowy silnik stara rama czy można to połączyć

Post autor: kyller » 29 stycznia 2009, 00:46

AndrzejD pisze:Witam wszystkich
Kolega posiada Virago 1100 z 1991 roku, ale silnik jest padnięty. Mechanik powiedział mu, ze remont będzie go kosztował ok 3000 zł. Więc może lepiej byłoby kupić używany silnik.
Tutaj nasuwają się pytania: czy do tego modelu będzie pasował silnik z młodszych modeli wyprodukowanych ok 2000 roku, czy będzie pasowało mocowanie do ramy, napęd i jak wiele trzeba przerobić aby połączyć starą ramę i nowy silnik. może już ktoś to przerabiał
Pozdrawiam

IMHO virago 1100 nie miało zmian w ramie
no i co z tego za za remont zapłąci 3000
za silnik da 2000 ( wjako takim stanie) a i tak nei bedzie widział na czym jezdzi- bez sensu
co do wypowiedzi BoPosa
bez przesady z tymi przeróbami
mozna przerabiac wystko :mrgreen:
osobisci eciałem spawałem giałem ramy motocykli jezddziłem na nich i zyje
jedyny problem to to ze kazda przeróbka pociaga za soba 10 nastepnych i potrzba na to gogantyczn ailosc pieniedzy i czasu

BoPos
Posty: 389
Rejestracja: 04 maja 2008, 08:02
Status: Offline

Re: Nowy silnik stara rama czy można to połączyć

Post autor: BoPos » 29 stycznia 2009, 06:42

kyller pisze:mozna przerabiac wystko :mrgreen:
osobisci eciałem spawałem giałem ramy motocykli jezddziłem na nich i zyje

Bardzo się cieszę że żyjesz bo cenię sobie Twoje opinie i porady!
Ale...
Są ramy i ramy... Nasze są lekkie, szczątkowe, silnik jest podwieszany, rama nie obejmuje go dookoła, nie dotykałbym jej palnikiem ani szlifierą.
Co innego w przypadku pełnej, klasycznej ramy.

AndrzejD
Status: Offline

Re: Nowy silnik stara rama czy można to połączyć

Post autor: AndrzejD » 01 lutego 2009, 23:24

Bardzo dziękuję za rady, kolega chyba też
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kyller
Posty: 2198
Rejestracja: 13 marca 2008, 11:05
Motocykl: pożyczony XV1000
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 50
Status: Offline

Re: Nowy silnik stara rama czy można to połączyć

Post autor: kyller » 02 lutego 2009, 11:03

BoPos pisze:
kyller pisze:mozna przerabiac wystko :mrgreen:
osobisci eciałem spawałem giałem ramy motocykli jezddziłem na nich i zyje

Bardzo się cieszę że żyjesz bo cenię sobie Twoje opinie i porady!
Ale...
Są ramy i ramy... Nasze są lekkie, szczątkowe, silnik jest podwieszany, rama nie obejmuje go dookoła, nie dotykałbym jej palnikiem ani szlifierą.
Co innego w przypadku pełnej, klasycznej ramy.

BoPos
generalnie sie z toba zgadzam
jak zawsze zeby co sprzerabiac trzeba umiec , i to nie tylko operowac flexem i migomatem ale tez sporo teorii , nie jest to prosty temat al jak najbardziej możliwy
zreszta z jakiegos powodu przestałem jezddzic samoróbami i przerzuciłem sie na motocykle seryjne

BoPos
Posty: 389
Rejestracja: 04 maja 2008, 08:02
Status: Offline

Re: Nowy silnik stara rama czy można to połączyć

Post autor: BoPos » 02 lutego 2009, 22:07

kyller pisze:generalnie sie z toba zgadzam

To dziwne w moim przypadku, ale ja z Tobą też (ale to ostatni raz!).
Moje wątpliwości wzięły się stąd:
http://www.chopperweb.net/forum/showthr ... readid=802
Niby wszystko OK ale w ekstremalnej sytuacji, jakiś wyskok w powietrze z twardym lądowaniem i dobiciem amortyzatorów (ważę 100+) mogłoby nie wytrzymać...
W normalnej jeździe to może wytrzymać i 1Mkm ale wtedy gdy coś pójdzie nie tak to strach pomyśleć...

ODPOWIEDZ