Pompa Hamulcowa nie pompuje

Tematy związane z układem hamulcowym
Awatar użytkownika
alonso
Posty: 1729
Rejestracja: 23 czerwca 2008, 12:28
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: alonso » 04 czerwca 2011, 11:42

Co może być grane? Wymieniłem wężyk cały ,zalałem płyn a on nie wyłazi dalej z pompy :)
Jak odetkać to ustrojstwo?
I czy ktoś wie jaką powinna mieć grubość podkładka miedziana?Dałem jakieś byle jakie ,ale przy mocnym dokręceniu otwór w śrubie i przewodzie się nie nakłada.

Awatar użytkownika
wierzba
Posty: 473
Rejestracja: 21 maja 2008, 07:25
Motocykl: było 535 teraz 1100
Lokalizacja: Józefosław
Wiek: 44
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: wierzba » 04 czerwca 2011, 14:14

A nie miałeś z przewodem hamulcowym nowych śrub i podkładek ? Otwór w pompie i śrubie nie muszą pokrywać się po dokręceniu, śruba ma podtoczenie umożliwiające swobodny przepływ płynu. Stare miedziane podkładki możesz "odprężyć" rozgrzewając je nad palnikiem do koloru ciemnowiśniowego i chłodząc w oleju ale lepiej założyć nowe. Dokręcać najlepiej kluczem dynamometrycznym bo ze względu na podtoczenia łatwo uszkodzić śrubę lub zerwać miękki gwint w obudowie pompy lub zacisku.
Po zalaniu świeżym płynem faktycznie w pompce może zostać pęcherzyk powietrza który ciężko stamtąd usunąć - mnie udało się w końcu przelewając 200 ml płynu przez układ, zostawiłem otwarty odpowietrznik i lałem w obiegu zamkniętym aż układ się odpowietrzył, w końcu ten bąbel z pompki wyskoczył. Jeżeli po otwarciu odpowietrznika nie schodzi Ci płyn ze zbiornika pompki to masz tam coś przypchane -pompka rozbiera się prosto, trzeba mieć tylko dobre szczypce do pierścieni osadczych i uważać przy składaniu żeby warga uszczelki tłoczka się nie podwinęła.
co mnie obchodzi gdzie jadę, grunt że wiem gdzie byłem :)

Awatar użytkownika
szesnasty
Posty: 41
Rejestracja: 25 marca 2011, 12:07
Motocykl: Heroway CXM250A
Lokalizacja: Grodziec k/Opola
Wiek: 49
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: szesnasty » 04 czerwca 2011, 20:31

Podciśnienie dużą strzykawką, jednocześnie pompując klamką i sprawa załatwiona.
Sprawdzone.
Obrazek

Awatar użytkownika
alonso
Posty: 1729
Rejestracja: 23 czerwca 2008, 12:28
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: alonso » 05 czerwca 2011, 09:59

wierzba pisze:pompka rozbiera się prosto, trzeba mieć tylko dobre szczypce do pierścieni osadczych i uważać przy składaniu żeby warga uszczelki tłoczka się nie podwinęła.

Bardzo prosto jak widze :P Tylko trza mieć...
Niestety wężyka też nie posiadam.
Chyba trza będzie w te pompkę po prostu czymś dmuchnąć .
Dzięki za pomoc ;)

GAWEL
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2011, 12:29
Motocykl: YAMAHA Virago 535
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 42
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: GAWEL » 26 sierpnia 2011, 15:14

szesnasty pisze:Podciśnienie dużą strzykawką, jednocześnie pompując klamką i sprawa załatwiona.
Sprawdzone.
Obrazek

Potwierdzam, też miałem taki problem i wykorzystałem sposób. Prawie umawiałem się z serwisem, a patent prosty i skuteczny. Super dzięki za radę, szperanie w archiwalnych postach się opłaciło. :bravo:

Awatar użytkownika
m3e30
Posty: 102
Rejestracja: 18 kwietnia 2011, 19:33
Motocykl: ***XV535 3Br***
Lokalizacja: FZG
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: m3e30 » 06 stycznia 2012, 06:33

Rób pompki klamką
zakręć odpowietrznik jedna pompka i otwórz
później pompuj kilka razy az woda wyjdzie wężykiem do naczynka zalanego płynem nigdy nie zostawiaj na powietrzu.

czyli

Naczynko z płynem > rureczka > ktora laduje w naczynku z płynem > wtedy lejesz plyn u góry pompujesz i uzupełniasz braki. Jak zaczną lecieć bańki do naczynka zakrecasz odpowietrznik i badasz jak twarda klamka jest. jak miękka to odkrecasz odpowietrznik i dalej pompujesz tylko z czuciem i obserwujesz naczynko jak niema baniek znowu zakrecasz.
jak jest klamka odpowiedniej twardości to ok. wtedy proba hamowania. jednym palcem motor ma sie zatrzymac

Awatar użytkownika
m3e30
Posty: 102
Rejestracja: 18 kwietnia 2011, 19:33
Motocykl: ***XV535 3Br***
Lokalizacja: FZG
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: m3e30 » 06 stycznia 2012, 06:35

Strzykawka to też moze byc ale wtedy robisz próżnie w pompie i lipa wychodzi .

pzdr. najlepsza jest metoda grawitacyjna

Awatar użytkownika
kyller
Posty: 2198
Rejestracja: 13 marca 2008, 11:05
Motocykl: pożyczony XV1000
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 49
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: kyller » 06 stycznia 2012, 09:49

m3e30 pisze:Strzykawka to też moze byc ale wtedy robisz próżnie w pompie i lipa wychodzi .

pzdr. najlepsza jest metoda grawitacyjna

tijaa....
a świstak sidzii zawija w te sreberka ...
przestan bzdury pisać

Awatar użytkownika
alonso
Posty: 1729
Rejestracja: 23 czerwca 2008, 12:28
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: alonso » 06 stycznia 2012, 10:03

m3e30 pisze:Rób pompki klamką

aleś dziada odświerzył...
Źle operowałem kalamitką.
Grawitacją możesz nalewać paliwo,ale suchych zacisków nie pokonasz.
Żajęło mi to z godzinę ale zrobiłem :) Trochę się napompowałem ;)

Awatar użytkownika
e_gregor
Posty: 2015
Rejestracja: 14 lutego 2010, 14:53
Motocykl: ZR7
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 36
Kontakt:
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: e_gregor » 08 stycznia 2012, 11:53

Ja też miałem spory problem z odpowietrzeniem układu po wymianie przewodu i płynu. U mnie pompowało ale dalej było powietrze i klamka była miękka a hamulce mizerne. Pomogło dopiero kilkukrotne wtłoczenie płynu strzykawką przez odpowietrznik w zacisku
Głupota to największa choroba cywilizacyjna

Awatar użytkownika
Pawlicki
Posty: 539
Rejestracja: 02 czerwca 2011, 15:28
Motocykl: Virago 750 94
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 36
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: Pawlicki » 23 stycznia 2012, 21:54

Trzeba było zalać płyn od dołu. Nawet jak już nie możecie sobie poradzić z odpowietrzeniem układu to spuszczacie wszystko i od dołu zalewacie.

Awatar użytkownika
zenelek
Posty: 442
Rejestracja: 25 maja 2011, 09:05
Motocykl: XV500 SE R26, XV1100
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Wiek: 58
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: zenelek » 23 stycznia 2012, 22:07

Ja odpowietrzałem hamulec przedni i jest to identycznie jak w samochodzie. czyli zalewamy układ aż płyn zacznie wyciekać przez odpowietrznik ( ta nazwa sama mówi z siebie). Zamykam odpowietrznik zakładam wężyk na końcówkę odpowietrznika, końcówkę wężyka wkładam do butelki z płynem. Parę razy naciskam na dźwignię hamulca i trzymam mocno napiętą, popuszczam odpowietrznik i patrzę co się dzieje - widać w wężyku czy wychodzi powietrze czy płyn.Przy ciągle wciśniętej dźwigni zakręcam odpowietrznik - to ważne, bo jeśli nie zostanie dokręcony odpowietrznik to do zacisku wróci powietrze z wężyka, a przy dokręconym odpowietrzniku do zacisku zostanie zassany płyn ze zbiorniczka.I kolejna próba tak samo. Przy kilku pierwszych próbach będą wychodzić bąbelki powietrza. Należy sprawdzać poziom płynu w zbiorniku przy klamce i dolać jeśli zejdzie, ale kategorycznie nie zalewać płynu, który przeleciał przez wężyk bo jest w nim powietrze!!!. Należy dolewać świeżego płynu. Po kilku próbach klamka będzie twarda - tzn jak będziemy kilkakrotnie naciskać to nie będzie "rosła" - tzn. nie będziemy czuli, że za każdym naciśnięciem naciskamy o mniejszą odległość. Trochę cierpliwości i dokładności a nic nie trzeba kombinować.

Awatar użytkownika
Paweł L.
Posty: 256
Rejestracja: 31 października 2012, 15:09
Motocykl: XV 750 Virago
Lokalizacja: Puławy
Wiek: 44
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: Paweł L. » 24 czerwca 2014, 23:00

Wszystko się zgadza, ale pod warunkiem, że pompa pracuje prawidłowo. Właśnie jestem po jej demontażu, ponieważ tłoczyła, ale nie zasysała płynu. Wina leżała po stronie tłoczka, którego guma dokonała żywota. Uszczelniacz nie przeciekał, ale też był już na wykończeniu (zdeformowany i stracił sprężystość). Nowa pompa w serwisie, to wydatek 1300 zł. Cena jest taka, bo na rynku nie ma zamienników. Biorąc jednak pod uwagę, że nie ma tam co się zepsuć (chyba że porysowało, albo wyszlifowało na dobre kanał roboczy tłoczka), wystarczy kupić zestaw naprawczy w cenie 100 zł japoński zamiennik lub za 280 zł oryginał. Jeszcze jedna uwaga. Przy demontażu elementów układu hamulcowego nie wolno zostawiać pompy suchej na dłuższy czas. Nie pracujące guma tłoczka i uszczelniacz w kontakcie z powietrzem potrafią spuchnąć.
Odkąd kupiłem telewizję, ludzie wierzą we wszystko co sobie wymyślę /Domino Jachaś/

Awatar użytkownika
drukarz
Posty: 83
Rejestracja: 27 sierpnia 2014, 15:28
Motocykl: yamaha virago xv 500
Lokalizacja: Rzeszów/jasionka
Wiek: 50
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: drukarz » 26 czerwca 2015, 11:18

jeżeli po tych zabiegach pompka dalej nie pompuje spróbujcie odpowietrzyć przewód tuż za pompką delikatnie luzując śrubę i wciskając klamkę następnie dokręcić i puścić klamkę u mnie to pomogło
:motorcycle:

Klos1425
Posty: 38
Rejestracja: 16 sierpnia 2015, 13:13
Motocykl: Yamaha virago xv125
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: Klos1425 » 10 grudnia 2016, 23:21

ja pierwszy raz robiłem w virago 125 wymianę zestaw naprawczy pompy hamulca i masakra . pierwsza porada skręcić na max sróbę regulacji klamki . założyć wszystko i pierw odpowietrzyć zaraz za pompą na wężu potem zacisk

Awatar użytkownika
Paweł L.
Posty: 256
Rejestracja: 31 października 2012, 15:09
Motocykl: XV 750 Virago
Lokalizacja: Puławy
Wiek: 44
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: Paweł L. » 11 grudnia 2016, 17:14

Jeżeli pompa nie chce zassać płynu hamulcowego, wystarczy na odpowietrznik założyć rurkę igelitową, na drugim końcu rurki zamontować strzykawkę 20cm3 i zassać nią płyn. Męczyłem się kiedyś z pompowaniem płynu po wymianie uszczelniaczy w zaciskach i wymianie tłoczka. Po 30 min. dałem sobie spokój z naciskaniem klamki i zamontowałem strzykawkę z rurką. Efekt był natychmiastowy. Kolega Szesnasty również podaje ten sposób na początku niniejszego posta.
Odkąd kupiłem telewizję, ludzie wierzą we wszystko co sobie wymyślę /Domino Jachaś/

Klos1425
Posty: 38
Rejestracja: 16 sierpnia 2015, 13:13
Motocykl: Yamaha virago xv125
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: Klos1425 » 17 lutego 2017, 20:55

wiem ze to masakra . meczylem sie . zrobiłem tak nowy płyn i wazne ( jest sroba ustawienia klamki ja mam prawie na samym dole za małe ręce ) wiec sróbe wkrecic na maks do pompy . potem pompuje 3-4 razy i odpowietrzam pierw pompe klucz 14mm, 2-3razy az leci .potem zakrecam i odpowietrzam zacisk 2-3 razy i odpowietrzona 15minut i jeszcze raz zeby całe powietrze odpompowac . a potem klamke regulacja według potrzeb

Awatar użytkownika
Koja
Posty: 27
Rejestracja: 07 września 2014, 13:00
Motocykl: XV535 2YL '95
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: Koja » 12 kwietnia 2017, 10:24

Panowie, wielkie dzięki za ten wątek, podtrzymujący na duchu!
Pierwszy raz robiłem wymianę płynu hamulcowego. Spuściłem cały płyn, rozebrałem i wyczyściłem zacisk, cylinderki, no po prostu nówka sztuka. Składam wszystko do kupy i myślę sobie, że zaleję płynem, odpowietrzę i już. Pompowałem pół godziny klamką i nic. Cały czas luźna i płyn nie ścieka do zacisku, a przynajmniej nie wycieka odpowietrznikiem. Już zacząłem szukać zestawu naprawczego pompy hamulcowej. Ale przed świętami nie przyjdzie, to kombinuję dalej. Wchodzę na forum i czytam: pompa hamulcowa nie pompuje - pompować i pompować, usuwać powietrze i pompować. No to się nie poddaję, idę do garażu i pompuję. Okazało się, że za szybko pompowałem i powietrze nie zdążyło się wydostać między wahnięciami. Zacząłem robić przerwy między wahnięciami przynajmniej 1s. Za chwilę płyn zaczął się wydostawać przez odpowietrznik - czysty, bez bąbelków. Widocznie na spokojnie zalało zacisk i powietrze uciekło. No to zakręciłem odpowietrznik i oparłem moto na bocznej stopce i przekręciłem w lewo kierownicę, żeby pompa i zbiorniczek był maksymalnie na górze i żeby wypuścić powietrze z węża, bo mi jeszcze bąbelki leciały w pompie. To wyraźnie jeszcze pomogło. Jeszcze sporo powajchowałem, ale w końcu klamka zrobiła się twarda jak kolano i z odpowietrznika żaden bąbelek już nie poleciał. Uzupełniłem płyn (cały czas uzupełniałem, ale nie za dużo, żeby się nie wychlapywało) i zrobione. Jazda próbna, liczne hamowania i banan na twarzy. :)
Jeszcze raz dzięki i LwG.

Awatar użytkownika
alonso
Posty: 1729
Rejestracja: 23 czerwca 2008, 12:28
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Pompa Hamulcowa nie pompuje

Post autor: alonso » 12 kwietnia 2017, 22:07

No i gitara.Swoje trzeba przeżyć,żeby docenić :)

ODPOWIEDZ