Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Dodatki i przeróbki do Virago
Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1623
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: _CioneK_70 » 06 maja 2018, 16:18

Witam,
Jak to się czasami dzieje, jak jest dobrze i działa to człowiek chce miec jeszcze lepiej i jeszcze lepiej. W skrócie. Mialem do tej pory zamocowany na Virażce woltomierz elektroniczny elegancko w kubeczku pomiedzy prędkościomierzem i obrotomierzem który dokonale spełniał swoje zadanie pokazując dokladnie to samo co normalny woltomierz na akumulatorze podczas testów. Ale że widok wyświetlanych cyferek raził moje ego bo nie pasował do klasycznego wygladu pozostałych, kupiłem i zainstalowałem voltomierz firmy Auto Gauge widok którego na swoim miejscu w końcu mnie ukontentował. :D
autogauge front.jpg
autogauge front.jpg (240.03 KiB) Przejrzano 465 razy
autogauge back.jpg
autogauge back.jpg (245.28 KiB) Przejrzano 465 razy
Działa elegancko na skali pokazując to co poprzednik czyli 14,3 - 14,6 na postoju beż oswietlenia i to samo podczas jazdy na światłach i lightbarach.
Ale żeby nie było za slodko problem pojawil sie , pojawia sie, po przekroczeniu 4 tys obrotów czyli od stówki w zwyż.
Wskazówka zaczyna dragać a im wyższe obroty zaczyna swój taniec świętego Witta i popierdziela w tempie blyskawicy między 14V a 16V w te i we wte. Pierwsza myśl coś sie spieprzyło, nawrót do garazu i dawaj dłubac i sprawdzać, ale tu ZONK bo pomiary w dwóch miejscach przy akumulatorze i przy przekaźniku pokazuja normalne stałe ładowanie od pracy jałowej do obrotów powyżej 4 tysiecy a ta głupia wskazówka wywija w tym samym czasie te swoje połamance. Wiem że ten temat ktoś poruszał kilka lat temu
viewtopic.php?f=4&t=11970&hilit=auto+gauge
i kolega Wąsaty7 twierdzi że to taka przypadłość tego licznika ale przecież tego rodzaju woltomierze ludziska mocują tez w autach i innych moto i u nas na forum także i nigdy nie spotkalem sie z info o takim zachowaniu. Teraz pytanie do szanownej braci, do osób które maja zamocowane tego rodzaju woltomierze tejże firmy. Jak u Was z tym zjawiskiem? Jest czy nie ma? A może jakiś patent, może jakiś błąd popełnilem podczas montażu?
Z jednej strony ładnie on wyglada ale zaczyna mnie wkur...iać :evil: podczas jazdy gdy tak wywija. powoli zaczynam myśleć o powrocie do elektronicznego..... :(
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
jarodex
Posty: 152
Rejestracja: 11 marca 2018, 21:30
Motocykl: xv1100
Lokalizacja: Szczecin
Wiek: 56
Kontakt:
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: jarodex » 06 maja 2018, 20:26

Hejka a możesz podać jakieś namiary (link) gdzie go kupiłeś?
Świeć pomimo wszystko,
i bierz przykład ze słońca -
ma w d***e, czy kogoś razi!!


:chopper: .... i wwwrrrrummmmm....... :bravo:

Moja baza wiedzy o VIRAGO

Awatar użytkownika
leszekk
Posty: 3861
Rejestracja: 26 kwietnia 2009, 21:35
Motocykl: BMW F800ST
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 59
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: leszekk » 06 maja 2018, 21:21

Nie znam się, ale się wypowiem ;-) Na pewno znajdzie się na forum jakiś elektryk czy elektronik, który potrafi przełożyć to na podzespoły jakie należałoby użyć. Ja bym szukał rozwiązania w filtrowaniu tego, co woltomierz mierzy bo przypuszczam, że po prostu próbuje pokazać wartość chwilową napięcia zamiast wartości uśrednionej, skutecznej. Zapewne jakiś kondensator, dioda, kilka oporniczków i będzie pokazywać jak w kabriolecie Mercedesa.
A wygląda zacnie.
In God we Trust -- all others must submit an X.509 certificate.

Awatar użytkownika
alonso
Posty: 1728
Rejestracja: 23 czerwca 2008, 12:28
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: alonso » 06 maja 2018, 21:23

Nie miała baba problemu kupiła sobie prosię...
Weź to zamień na klimę ... :D

Awatar użytkownika
wąsaty7
Posty: 1245
Rejestracja: 25 stycznia 2009, 14:00
Motocykl: XV 1100 98r.
Lokalizacja: Szczecin
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: wąsaty7 » 06 maja 2018, 22:11

U mnie już nie podskakuje, poleciał do kosza-lina. W to miejsce wstawiłem elektroniczny.
Załączniki
IMG_20180506_214815 (1).jpg
Wąsaty7

borgi
Posty: 70
Rejestracja: 22 czerwca 2016, 16:02
Motocykl: XV920J
Lokalizacja: Kraków/Zabrnie
Wiek: 37
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: borgi » 06 maja 2018, 23:37

A ja z racji tego, że moja Virażka to gadżet elektronik XV920J to wskaźniki okrągłe nie bardzo pasują ale elektroniczny, nawet taki z melodyjkami jak najbardziej więc zakupiłem takie cudo: http://allegro.pl/car-termometr-samocho ... um_allegro&

Podpiąłem ładnie pod stacyjkę za bezpiecznik i wszystko pięknie działa. Pokazuje godzinę a po przekręceniu kluczyka włącza podświetlenie na pomarańczowo, pokazuje temperaturę i napięcie na akumulatorze - no bajer.
Cieszyłem się przez 15 minut, bo po 15 minutach jazdy ten badziew się totalnie zawiesza! Wyłączenie ze stacyjki gasi tylko podświetlenie a reszta stoi. Pomaga tylko wyciągnięcie baterii wewnętrznej. Sprawdziłem tak 3 razy - do trzech razy sztuka. Ostatecznie poleciał na śmietnik :-(

Awatar użytkownika
Blunio
Posty: 5503
Rejestracja: 11 marca 2008, 10:21
Motocykl: Suzuki V-strom DL650
Lokalizacja: Warszawa Bemowo
Wiek: 66
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: Blunio » 07 maja 2018, 08:25

W końcu to ten gadżet ma wyglądać i to mu świetnie wychodzi. A jakie jest napięcie wszyscy wiedzą i nie ma co sobie tym głowy zawracać :)
Nadzieja to ogień. To ogień, który chce płonąć nawet wtedy, gdy jest gaszony. Nadzieja to nieodparte dążenie, by odnajdywać sens w bezsensie i odkrywać prawdę w zamęcie kłamstw.
Samochód z Niemiec a kobieta z Polski - nigdy odwrotnie!!!

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1623
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: _CioneK_70 » 09 maja 2018, 18:46

jarodex pisze:Hejka a możesz podać jakieś namiary (link) gdzie go kupiłeś?
Witaj...
Pełno tego w necie.....
https://inter-rally.pl
http://www.autogauge.pl
https://sklep.oemtuning.pl
http://tuningkingzshop.pl
itp....
Ja kupiłem na allegro np. :wink:
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1623
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: _CioneK_70 » 09 maja 2018, 19:05

wąsaty7 pisze:U mnie już nie podskakuje, poleciał do kosza-lina. W to miejsce wstawiłem elektroniczny.
Co się dowiedziałem więcej...... nic.....to najprościej powiedzieć. Dystrybutor tych czujników na Polskę drapie się po głowie i informuje że pierwszy raz o takim czymś słyszy. Obiecał skontaktować się z producentem i przedstawić problem....zobaczymy. :?
Rozmawiałem z Grzesiem (grzegorzbr) miał dokładnie ten sam model też przy 1100 i u niego nie było tego zjawiska...... Czyżby wszystko zależało od szczęścia w zakupie? Kosz-alin coraz bliżej.... :P
Jeżeli będę bogatszy w nowa wiedzę zapodam dla potomnych na forum....
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
Prezes
Posty: 966
Rejestracja: 31 marca 2008, 17:05
Motocykl: XV 750, ST 1100
Lokalizacja: Blachownia
Wiek: 32
Kontakt:
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: Prezes » 10 maja 2018, 07:37

Cionek, ja u siebie w 750 mam zamontowany voltomierz i temperaturę oleju z autogauge i nie skaczą mi wskazówki stają równo.....
Nie jedź szybciej niż twój anioł stróż umie latać !

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1623
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: _CioneK_70 » 10 maja 2018, 08:58

Prezes pisze:Cionek, ja u siebie w 750 mam zamontowany voltomierz i temperaturę oleju z autogauge i nie skaczą mi wskazówki stają równo.....
No i masz..... :shock:
Zadzwonie Marku po peledniu do ciebie i sie cus dopytam...
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
Top Gun
Posty: 1663
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 16:23
Motocykl: XV1100, CRF 1000
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 54
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: Top Gun » 10 maja 2018, 15:30

alonso pisze:Nie miała baba problemu kupiła sobie prosię...
Weź to zamień na klimę ... :D
Albo na zlewozmywak :lol: przynajmniej przyda się na wyjazdach :wink: a najbardziej by się przydała loooooodówka na piwo :nazdrowie:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1623
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: _CioneK_70 » 10 maja 2018, 16:23

Top Gun pisze:
alonso pisze:Nie miała baba problemu kupiła sobie prosię...
Weź to zamień na klimę ... :D
Albo na zlewozmywak :lol: przynajmniej przyda się na wyjazdach :wink: a najbardziej by się przydała loooooodówka na piwo :nazdrowie:
I ty przeciwko mnie Brutusie?! :D
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
grzegorzbr2
Posty: 4581
Rejestracja: 13 listopada 2012, 21:00
Motocykl: XV 535, 1100, 1700
Lokalizacja: Świętokrzyskie - TOP
Wiek: 46
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: grzegorzbr2 » 10 maja 2018, 22:29

Podejrzewam że regulator ładowania przy tych obrotach wprowadza chwilowe przepięcia do aku.

Awatar użytkownika
Top Gun
Posty: 1663
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 16:23
Motocykl: XV1100, CRF 1000
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 54
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: Top Gun » 11 maja 2018, 08:00

Piotr :nazdrowie: Ty nie grzeb w moturze, bo wyjazd do Czech się zbliża :wink: a chcielibyśmy Ciebie zobaczyć :motorcycle:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1623
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 47
Status: Offline

Re: Woltomierz Auto gauge - czy to standard?!

Post autor: _CioneK_70 » 11 maja 2018, 17:17

Top Gun pisze:Piotr :nazdrowie: Ty nie grzeb w moturze, bo wyjazd do Czech się zbliża :wink: a chcielibyśmy Ciebie zobaczyć :motorcycle:
I z taką myślą rozpocznę przyszły tydzień. Jak mówiłem dwa dni przed będę miał pewność...... :?
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

ODPOWIEDZ