Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Wszysto co związane z silnikami naszych Virago
ajax2006
Posty: 31
Rejestracja: 16 maja 2012, 13:21
Motocykl: virago xv 700
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: ajax2006 » 05 stycznia 2015, 22:52

dzieki ,a z tym klipsem to dobrze myśle powinien byc na wałku od rozrusznika?a co to jest to duze koło?

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 05 stycznia 2015, 22:58

Większy klips masz na tej średniej zębatce co się najbardziej wyrabia, a mniejszy na tej najmniejsze, która siedzi na osi rozrusznika. Jak na poniższym zdjęciu
Obrazek
Tomek

ajax2006
Posty: 31
Rejestracja: 16 maja 2012, 13:21
Motocykl: virago xv 700
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: ajax2006 » 05 stycznia 2015, 23:39

tak myślałem ale dziwi mnie że nie ma sprzęgła rozrusznika ,wszyscy do okola mówili że slychac sprzęgło rozrusznika,wrzucę pare fotek kół zebatych proszę o ocenę.
Załączniki
WP_20150105_009.jpg
WP_20150105_008.jpg
WP_20150105_007.jpg
WP_20150105_006.jpg
WP_20150105_005.jpg
WP_20150105_004.jpg
WP_20150105_001.jpg
WP_20150105_002.jpg
WP_20150105_003.jpg

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 05 stycznia 2015, 23:51

Tak jak Ci Waldi pisał - wymienisz klipsy i powinno działać. U mnie zębatka jest w podobnym stanie i wymiana klipsów poczyniła cuda. Wcześniej załapywał raz na 10 prób, a teraz odwrotnie zazgrzyta raz na 10 udanych odpaleń.
Ludzie mówią o sprzęgle rozrusznika bo ten zespół zębatek spełnia właśnie taką funkcję.... Niestety patent Japończyków można dzisiaj spokojnie nazwać wadą konstrukcyjną, z której zresztą się w końcu wycofali montując inny patent. Tam poniżej tej zębatki w karterze jest nawet taki płytkowy magnes, który ma wyłapywać te opiłki powstające w procesie używania rozrusznika :wink:
W Twoim rocziku tak jak u mnie można podmienić kapy na te z XV 1000 gdzie masz juz bendiks i elektromagnes, ale to kolejne wydatki więc na dzisiaj sobie takie zmiany odpuściłem.
Musisz mieć też świadomość, że poza tą zębatką z Twoich zdjęć wyrabia się również wieniec zębaty na kole magnesowym, który z nią współpracuje a wymiana jego to dopiero wydatek - w serwisie... zapomnij :P.... ale na razie wymiana klipsów powinna pomóc.
Tomek

ajax2006
Posty: 31
Rejestracja: 16 maja 2012, 13:21
Motocykl: virago xv 700
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: ajax2006 » 06 stycznia 2015, 00:02

wielkie dzieki za okazana pomoc w środę składam do kupy.pozdrawiam

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 06 stycznia 2015, 16:59

i koniecznie dobre aku, oraz brak spadków napięć na instalacji :idea:
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Woolvi
Posty: 76
Rejestracja: 12 maja 2011, 13:16
Motocykl: XV750 1990
Lokalizacja: Witankowo
Wiek: 24
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: Woolvi » 23 marca 2015, 18:10

Witam panowie. W mojej laleczce ta zębatka pracująca z kołem magnesowym straciła już niemalże swoje zęby po jednej stronie. I chciał czy nie chciał wymienić trzeba a kwestia jest następująca - czy zestaw zębatek, czyli ta ze skośnymi frezami wewnętrznymi i ta po której ona 'jeździ' od nowszego modelu ( z elektromagnesem) będzie pasować, czy potrzebne ewentualne jakieś małe poprawki tokarskie czy wogóle nie ma takiej możliwości. Pozdrawiam ;)
Wvi

Live to Ride. Ride to Live !

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 23 marca 2015, 22:10

jeżeli przycięło zęby z jednej strony, to ją obróć :)

Masz w opisie rocznik 1990, a te przekładnie rozrusznika montowali do 1985
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 24 marca 2015, 06:56

U mnie wczoraj zostało to samo rozebrane, niestety nie obędzie się bez zmiany koła magnesowego, zębatka przy nim straciła ok 1,5 mm z szerokości zęba:/ zamówione na portalu aukcyjnym sprawne koło, dziś kapy boczne ida do malowania, pod koniec tyg mam nadzieję będziemy to składać w całość :cool:

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 24 marca 2015, 08:19

1,5 mm straty zębatki na kole magnesowym to niewiele przy tej konstrukcji. U mnie jest bardziej wyrobione i działa. Problem u Ciebie może więc leżeć gdzie indziej. Swoją drogą gratuluję wyszukania zamiennika w dobrym stanie bo to prawdziwy biały kruk :wink:
Tomek

Awatar użytkownika
2007XV1700
Posty: 3991
Rejestracja: 03 czerwca 2011, 15:31
Motocykl: XV1000,XV1700,JAWA
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 36
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: 2007XV1700 » 24 marca 2015, 09:23

zaraz biały kruk... ja szukałem tylko 3 tygodnie magneta w dobrym stanie.

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 24 marca 2015, 21:47

tylust pisze:1,5 mm straty zębatki na kole magnesowym to niewiele przy tej konstrukcji. U mnie jest bardziej wyrobione i działa. Problem u Ciebie może więc leżeć gdzie indziej. Swoją drogą gratuluję wyszukania zamiennika w dobrym stanie bo to prawdziwy biały kruk :wink:

Możliwe, że największym problemem była baardzo zużyta sprężyna, będzie wymieniona razem z kołem i klipsami i powinno być ok...

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 26 marca 2015, 14:14

Na sprężynę też bym nie stawiał bo w oryginale ona jest bardzo miękka. Tak czy siak jak uda Ci się osiągnąć znaczącą poprawę przy pomocy tych zmian to podziel się z nami efektami bo prędzej czy później ja też będę musiał w to zainwestować.
Tomek

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 26 marca 2015, 19:02

Dziś dotarło koło magnesowe, zęby poszlifowane, ale nie zdarte..., jutro powinna dotrzeć uszczelka prawego dekla. JAk jutro odbiorę oba dekle z malowania, w weekend poskładamy i napiszę co i jak...

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 26 kwietnia 2015, 21:00

No i niestety, koło magnesowe wymienione na takie z lepszą zębatką, sprężyny i klipsy wymienione, rozrusznik rozebrany i mechanik jakaś tulejkę dystansową poprawił, i jest.... gorzej niż było... silnik w ogóle nie daje się uruchomić. Po poł sek. może krócej "bendiks" odpuszcza i silnik nie może załapać, zauważyłem, że zgrzyty są głośniejsze niż wcześniej, ale przed rozebraniem po 3-4 próbach moto odpalało, teraz nie ma możliwości.
Kwity kat A zrobione, a ja nie mogę się virażką cieszyc:/ Piaskowana, malowana, dmuchana, chuchana, a odpalić na końcu prac nie chce :(

Czy mechanik coś źle złożył?

PS.
Koło u mnie było mniej więcej takie, chodzi o budowę magnesów:

http://allegro.pl/magneto-komplet-bendi ... 74982.html

a założyliśmy takie, wymiary, zęby, wszystko identyczne, ale budowa magnesów inna, jakby "gładkie" ma to jakieś znaczenie:

http://allegro.pl/magneto-komplet-bendi ... 86855.html


PS. 2:

Czy to średnie koło tego "pseudo bendiksu" może mieć luz na wałku, taki że się na nim troszkę kołysze??


Pozdro
Radek

Awatar użytkownika
-waldi-
Posty: 7063
Rejestracja: 14 kwietnia 2009, 22:29
Motocykl: XV700N '85/96+ST1100
Lokalizacja: Oświęcim
Wiek: 40
Kontakt:
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: -waldi- » 27 kwietnia 2015, 11:10

jeżeli założyłeś takie koło magnesowe jak w linku to zapomnij, że odpali - ono jest do jednego czujnika, Ty masz 2 czujniki

Zwróć uwagę na wycinki koła magnesowego do wyzwalania impulsów - Ty masz jeden i takie koło musisz założyć. Z dwoma są do nowszych modeli z jednym czujnikiem.

A jak odpuszcza to jeszcze spadki napięć na instalacji lub słaby aku.
Obrazek
ELITARNA LOŻA SZYDERCÓW
Obrazek
NIE UFAJ MECHANIKOWI, ZRÓB TO SAM !!!
Nie udzielam porad na PW - od tego jest forum!

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 27 kwietnia 2015, 11:25

Dlatego wątpiłem w możliwość łatwego znalezienie koła magnesowego w dobrym stanie do tego rocznika.... te które pasują do nowszych roczników są w lepszym stanie bo tam jest inny (poprawiony) sposób działania rozrusznika - dlatego wieńce sie tak nie wyrabiają
Tomek

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 27 kwietnia 2015, 16:20

A odnośnie tego trybu, ono powinno troszkę się kiwać na wałku z tym ślimakiem?

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 27 kwietnia 2015, 17:22

U mnie siedzi raczej ciasno. Rusza sie tylko w takim zakresie na jaki pozwalają zęby na slimaku
Tomek

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 27 kwietnia 2015, 18:00

No właśnie podejrzewam ze brak zazębiania może być tym właśnie koszeniem trybu spowodowane. Jutro rozbieramy od nowa wszystko...

Awatar użytkownika
tylust
Posty: 2688
Rejestracja: 13 stycznia 2014, 09:26
Motocykl: XV 750 1982r.
Lokalizacja: Kalisz - Wlkp.
Wiek: 45
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: tylust » 28 kwietnia 2015, 13:39

Jeszcze raz Ci zwracam uwagę, że podstawa to elektryka na tip top. Dzisiaj u siebie miałem podobny problem. muszę wymienić aku bo moje jest kiepskie (nie trzyma za bardzo po naładowaniu). W praktyce starczało mi może na kilka rozruchów. Wystarczy, że napięcie spada i już ma za mało pary aby kręcić na tyle dobrze silnikiem żeby od razu zaskoczył. Albo wcale nie przebija się przez przekaźnik rozrusznika i słychać tylko jego cykanie.... do tego przy rozruchu zaczynają się piekielne zgrzyty i trzaski. Jak podłączę zamiast aku takie urządzenie rozruchowe to różnica jest kolosalna. Niebo, a ziemia. Odpala od strzała, a przez to mniej zgrzyta.
Tomek

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 06 maja 2015, 19:18

Czy moje aku prawie naładowane czy w pełni, czy inne aku - to samo. Przekładane sprężynki, rozrusznik na krótko - bez większych zmian, chociaż wczoraj nagle odpaliła, czyli magneto dobre ( z 1 nacięciem) ale bez oleju bo rozkręcane było więc zaraz został zgaszony. Potem lipaz odpaleniem... Jutro w rozruszniku 1 łożysko będzie wymienione, zobaczymy...
Ktoś mi dziś zwrócił uwagę na profilowanie zębów na kole magnesowym, możliwe, że w moim były nacięte a w tym są proste i może nie załapywać?

Jutro to organoleptycznie sprawdzę...

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 07 maja 2015, 12:35

Chyba znaleziony problem...
Oddzieliła się przekładnia planetarna od jakiegoś czegoś z ząbkami co się blokuje przekładnia.

I teraz najważniejsze pytanie: czy ktoś ma coś takiego na sprzedaż, czy ewentualnie rozrusznik, temat bardzo pilny:/

Awatar użytkownika
superkudrel
Posty: 64
Rejestracja: 04 października 2014, 19:11
Motocykl: XV 700 Virago
Lokalizacja: Kraśnik
Wiek: 35
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: superkudrel » 09 maja 2015, 23:12

Problem praktycznie rozwiązany, rozrusznik naprawiony, a największym problemem było złe koło magnesowe. Szukam go nadal, odpowiedniego do mojego rocznika... Ale latać już można:D

antekvirago
Posty: 22
Rejestracja: 01 maja 2015, 23:04
Motocykl: virago750
Status: Offline

Re: Problem ze zgrzytem podczas odpalania xv 750 84r

Post autor: antekvirago » 11 maja 2015, 11:14

Siema. Jak nazwać te dwa klipsy co " trzeba " je wymienić dla poprawy jakości odpalania? Bo nie wiem, jak je nazwać jak będę dzwonił w sprawie tych części :) . I czy można je kupić po za ASO? Ile one kosztują? Chyba ktoś pisał, że 20pln/sztuka, zgadza się? Virażka 750 z 83r... tylust, to Twoje cafe co masz na avatarze??

ODPOWIEDZ