brak reakcji na przycisk rozrusznika

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 09 maja 2018, 21:01

Witam wszystkich,

Dziś po pracy miałem taki problem, otóż chcę odpalić Virażkę, rozrusznik odezwał się na 1 sekundę i potem brak jakiejkolwiek reakcji na przycisk, musiałem odpalić z pycha. Wróciłem do domu zgasiłem silnik i sprawdziłem działanie przycisku - momentalnie odpalił.

Wcześniej próbowałem "popukać" kluczem w rozrusznik - również brak reakcji. Akumulator był naładowany, światła i wszystko inne było sprawne.

Teraz mam obawy przed dalszymi przejażdżkami bo coś jest nie tak. Myślicie że styczniki na przycisku nie łączyły? Dodam, że sprzęgło rozrusznika było wymieniane jak i uzwojenie alternatora.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1721
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 48
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: _CioneK_70 » 09 maja 2018, 22:21

Pierwsze co spróbuj to pstryknie sobie takim specjalnym preparatem bodajże "Kontakt" w szczeliny dookoła czerwonego przycisku zapłonu. Miałem podobne objawy i też rozbabrlem całą linię elektryczna aby sprawdzić co jest a okazało się że zasniedzialy styki w przelaczniku. Pstrykaj z głową i rozsadkiem :wink:
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
vinny
Posty: 755
Rejestracja: 03 marca 2011, 00:00
Motocykl: xv 750 92 4FY
Lokalizacja: Gdańsk , Ballinasloe co Galway ROI
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: vinny » 10 maja 2018, 01:13

Sprawdz , czy przewod plusowy rozrusznika nie przykleil sie do wydechu , rozkrec przelacznik sprawdz , czy przewod od przycisku nie jest uszkodzony .
sorki za angielska klawiatura
vinny ROI
Ride free!!
You'll never see a Bike Outside a Shrink's Office

borgi
Posty: 77
Rejestracja: 22 czerwca 2016, 16:02
Motocykl: XV920J
Lokalizacja: Kraków/Zabrnie
Wiek: 37
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: borgi » 10 maja 2018, 11:52

U mnie po zimie rozrusznik też odezwał się tak na 1 sekundę. Ale nie paliłem na pych. Podpiąłem na krótko plus z akumulatora do rozrusznika i nie zakręcił - no to wiadomo co.

Obrazek

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 12 maja 2018, 20:14

Dzięki chłopaki za odpowiedzi - chodziło tylko o styki. W tej chwili przycisk działa prawidłowo, popstrykałem tym preparatem "kontakt", tylko się zastanawiam, że może warto wyjąć przycisk i wtedy bezpośrednio wyczyścić? Czy tak będzie wystarczająco?

Chyba znam przyczynę czemu mi nie łączyło... Otóż wycieka mi płyn hamulcowy ze zbiorniczka i to górą. Wszystko jest dociśnięte, pęknięć nie widać....
Dodatkowo przez klamkę hamulca widać ślady płynu hamulcowego... a regenerowałem pompkę miałem pęknięte gumki nie wiem jakim sposobem...

Ten wyciekający płyn musiał się dostać do styczników bo wszędzie tłusto od płynu :(

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1721
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 48
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: _CioneK_70 » 12 maja 2018, 21:35

g.ciuruk pisze:Dzięki chłopaki za odpowiedzi - chodziło tylko o styki. W tej chwili przycisk działa prawidłowo, popstrykałem tym preparatem "kontakt", tylko się zastanawiam, że może warto wyjąć przycisk i wtedy bezpośrednio wyczyścić? Czy tak będzie wystarczająco?

Chyba znam przyczynę czemu mi nie łączyło... Otóż wycieka mi płyn hamulcowy ze zbiorniczka i to górą. Wszystko jest dociśnięte, pęknięć nie widać....
Dodatkowo przez klamkę hamulca widać ślady płynu hamulcowego... a regenerowałem pompkę miałem pęknięte gumki nie wiem jakim sposobem...

Ten wyciekający płyn musiał się dostać do styczników bo wszędzie tłusto od płynu :(
Nie zmieniałes przy okazji klocków hamulcowych?
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 13 maja 2018, 20:25

Zmieniałem... i pewnie o czymś zapomniałem?

Awatar użytkownika
_CioneK_70
Posty: 1721
Rejestracja: 25 listopada 2014, 21:30
Motocykl: Virago 1100
Lokalizacja: Kalisz
Wiek: 48
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: _CioneK_70 » 14 maja 2018, 22:21

g.ciuruk pisze:Zmieniałem... i pewnie o czymś zapomniałem?
No i masz przyczynę wycieku ze zbiorniczka. Jak założyłeś nowe klocki tłoczki cofnęły się do tyłu cofając nadmiar płynu do zbiorniczka. Przy wymianie klocków trzeba było trochę odjąć płynu. A tak sam sobie znalazł ujście pod ciśnieniem.....
Jest tylko cienka czerwona linia pomiędzy rozsądkiem a szaleństwem....

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 24 maja 2018, 18:32

Uszczelka pod pokrywka zbiorniczka na plyn hamucowy jest zdeformowana i temu przecieka. Panowie szukam szukam dzwonie po serwisach i nie moge nigdzie dostac... poratujecie? ;)

Awatar użytkownika
MarcinS
Posty: 91
Rejestracja: 03 grudnia 2017, 19:07
Motocykl: Virago XV535 2YL
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Wiek: 35
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: MarcinS » 24 maja 2018, 21:40

Może tu:
https://czesci-do-motocykli.pl/wyszukiw ... 437/511246

Tylko profilaktycznie rocznik zweryfikuj.
"When I'm walking a dark road
I am a man who walks alone"

Awatar użytkownika
Top Gun
Posty: 1785
Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 16:23
Motocykl: XV1100, CRF 1000
Lokalizacja: Wrocław
Wiek: 54
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: Top Gun » 25 maja 2018, 08:13

g.ciuruk pisze:Uszczelka pod pokrywka zbiorniczka na plyn hamucowy jest zdeformowana i temu przecieka. Panowie szukam szukam dzwonie po serwisach i nie moge nigdzie dostac... poratujecie? ;)
Chyba mam. Dam znać :chopper:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 27 maja 2018, 08:09

Super dzieki ;)
Panowie jest sprawa ktorej nie moge pojac. Rozebralem manetke i wyjalem przycisk rozrusznika, wszystko wyczyscilem i odtluscilem, styczniki przejechalem papierem sciernym 800, wygladzilem elegancko no i odpala....
Dzis rano przychodze do garazu i znowu brak reakcji ....
Chyba musze przylutowac nowe styczniki? Ale przeciez wszystko bylo sprawne...
Czy jest bezpiecznik bezposrednio od rozrusznika? Swiatla i reszta jest sprawne.

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 02 czerwca 2018, 21:40

Zapewne temat budzi wiele niejasności :P, ale w tej chwili wszystko działa... Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
mopek
Posty: 54
Rejestracja: 21 kwietnia 2013, 09:43
Motocykl: virago 750
Lokalizacja: Turek
Wiek: 30
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: mopek » 25 czerwca 2018, 17:55

Ja miałem identyczną sytuację. Śmigałem glanc i nagle przestał reagować na przycisk rozrusznika.
W mojej 750 spalił się jeden z bezpieczników pod licznikami. Wymiana plus czyszczenie uratowało sytuację.
Palić gwałcić i rabować
Żadnej dziewce nie darować
Siedzieć w karczmie i pić piwo
Taki wojownika żywot

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 31 lipca 2018, 21:22

Problem powrócił :(, nie czytałem Twojej odpowiedzi "mopek" jutro to sprawdzę. Zauważyłem, że dzieją się takie komedie:
- jak motocykl postoi na powietrzu około 9-10 godzin (jeżdżę do pracy) to wtedy mi nie łączy (jak stoi w garażu nie ma problemu)
- postoi w garażu przez noc i nad ranem znowu jest wszystko ok.

Czyściłem ze sto razy te styki każdymi środkami polecanymi i jest to samo....

Mam do niego alarm, więc pomyślałem że spróbuje z alarmu go odpalić i brak reakcji na jakikolwiek przycisk na pilocie....
Jestem pewien że jutro rano przyjdę i odpalę na dotyk, o co tu ku... chodzi?

Czy jest gdzieś na forum rozmieszczenie bezpieczników w Virago 535?
Bezpieczniki pod siedzeniem są na 100% ok, chyba że są gdzieś jeszcze...
Przyszło mi do głowy żeby masę sprawdzić, może jakaś śniedź się zaczęła tworzyć... Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Nie wydaje mi się żeby to było coś poważnego skoro raz działa raz nie... coś nie łączy...

theo
Posty: 51
Rejestracja: 23 sierpnia 2017, 08:53
Motocykl: virago 535
Lokalizacja: kraków
Wiek: 60
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: theo » 31 lipca 2018, 22:16

Od przycisku do rozrusznika jest jeszcze przekaźnik a i też szczotki mogą być zużyte, czy słychać pyknięcie jak wciskasz start?

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 01 sierpnia 2018, 10:57

Jak mi zdecyl ostatnio to slychac bylo tylko pykniecie i amen. Zastanawiam sie czemu on raz pali raz nie... pomyslalem ze moze alarm go odlacza?? Skoro teraz tez nie dziala...

theo
Posty: 51
Rejestracja: 23 sierpnia 2017, 08:53
Motocykl: virago 535
Lokalizacja: kraków
Wiek: 60
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: theo » 01 sierpnia 2018, 20:24

Może i tak być że alarm blokuje, chociaż raczej powinien blokować zapłon a nie rozrusznik bo na pych można odpalić i odjechać, ale czy za każdym razem po wciśnięciu start słychać stuknięcie bo jeżeli tak to do sprawdzenia przekaźnik rozrusznika i sam rozrusznik. Rozrusznik możesz sprawdzić podpinając plus z aku bezpośrednio do niego tylko kabelkiem o podobnym przekroju jak jest obecnie podłączony

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 01 sierpnia 2018, 20:40

Z alarmem sprawa sie wyjasnila... nie wiem jakim cudem ale wymianilem baterie i dziala prawidlowo. Phkniecie slychac tylko jak przycisk jeszcze dzialal wtedy jak mi puknelo to juz wiedzialem ze nir odpale, w tej chwili nie dziala i nie pyka. Ktos mi kiedys cos mowil o ziomnyxh lutach... jutro przelutuje w pracy styczniki... co do rozrusznika sprawdze jak mowisz ale wadpie ze jest cos nie tak z nim. To sa jakies jaja, jak przelutowanie stycznikow nie zalatwi sprawy to oddaje go na warsztat bo nie mam juz nerwow do tego

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 02 sierpnia 2018, 11:15

Panowie, w ktorym miejscu jest przekaznik rozrusznika?

theo
Posty: 51
Rejestracja: 23 sierpnia 2017, 08:53
Motocykl: virago 535
Lokalizacja: kraków
Wiek: 60
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: theo » 02 sierpnia 2018, 16:09

Po prawej stronie pod siedzeniem.

Awatar użytkownika
g.ciuruk
Posty: 28
Rejestracja: 01 sierpnia 2017, 11:45
Motocykl: Virago XV 535 S
Wiek: 23
Status: Offline

Re: brak reakcji na przycisk rozrusznika

Post autor: g.ciuruk » 02 sierpnia 2018, 21:56

Przeczyściłem styki i póki co jest ok ;), dzięki wszystkim za pomoce.

ODPOWIEDZ