Natknął się ktoś z was z czymś takim ja wyszukiwarka świec po parametrach.
Chodzi mi o np. zamienniki świec, przykładowo pomiędzy iskrą, NGK, Bosch
Wiem, że te dane można znaleźć na stronach producentów ale chodzi mi o coś bardziej zbiorowego, gdzie będzie więcej producentów.
Podobnie jak powyżej ale tyczące się świec żarowych.
Dla jasności, chodzi mi o wyszukiwarki po parametrach lub ewentualnie po nazwie modelu świecy, bo wyszukiwarki po modelu pojazdu to nie to.
Ktoś coś?
Wyszukiwarka świec iskrowych żarowych
- leszekk
- Motocykl: XV750 -> BMW R1200GS
- Status: Offline
Re: Wyszukiwarka świec iskrowych żarowych
Wydawało mi się że jakiś czas temu Iskra miała opublikowane jakieś tabelki
In God we Trust -- all others must submit an X.509 certificate.
- Marek.
- Motocykl: Yamaha XVS 1300
Wiem, widziałem... liczyłem na jakiś "kombajn" typu: parametr 1, parametr 2 i wyszukiwarka szuka odpowiednika w produktach większości znanych marek.leszekk pisze: 24 marca 2024, 22:31 Wydawało mi się że jakiś czas temu Iskra miała opublikowane jakieś tabelki
Na smartfonach są ponoć na wszystko apki, więc liczyłem, że i na to też
- leszekk
Pewnie nie byłoby problemu z taką aplikacją gdyby były dostępne wszystkie dane od producentów. Zapewne okazałoby się, że pojawiają się nazwy producentów o których w życiu nie słyszałeś, których nazw nie potrafisz wymówić a na dodatek, że koszt wysyłki pary świec przekraczają wartość Twojego motocykla.
Myślę, że zupełnie niepotrzebnie szukasz czegoś, co masz pod ręką. NGK, Denso, Beru, Bosch, Iskra, Champion - to są marki, poza które po prostu nie ma większego sensu wychodzić bo sieć dystrybucji jest doskonała i większość typowych produktów dostaniesz kurierem pod drzwi na jutro.
Mówimy o wydatkach rzędu 20 złotych za dwie świece (dlatego warto kupić dwa komplety żeby przesyłka była darmowa albo pójść w trójelektrodowe Iskry - za dwie wyjdzie 45 zł)
Myślę, że zupełnie niepotrzebnie szukasz czegoś, co masz pod ręką. NGK, Denso, Beru, Bosch, Iskra, Champion - to są marki, poza które po prostu nie ma większego sensu wychodzić bo sieć dystrybucji jest doskonała i większość typowych produktów dostaniesz kurierem pod drzwi na jutro.
Mówimy o wydatkach rzędu 20 złotych za dwie świece (dlatego warto kupić dwa komplety żeby przesyłka była darmowa albo pójść w trójelektrodowe Iskry - za dwie wyjdzie 45 zł)
- Marek.
- Motocykl: Yamaha XVS 1300
Dziś już po temacie, znajomy szukał świecy do jakiegoś szczerupa...leszekk pisze: 19 maja 2024, 21:45 Pewnie nie byłoby problemu z taką aplikacją gdyby były dostępne wszystkie dane od producentów. Zapewne okazałoby się, że pojawiają się nazwy producentów o których w życiu nie słyszałeś, których nazw nie potrafisz wymówić a na dodatek, że koszt wysyłki pary świec przekraczają wartość Twojego motocykla.
Z tymi dobrymi markami jest taki problem, że można je kupić znacznie taniej
Trójelektrodowe miałem w 125 virago i nie wiem w czym by miały byc lepsze, skoro prąd i tak zawsze "wybierze" najkrótsza drogę, czyli jedną elektrodę z tych trzech. Są jakieś testy tychże świec, potwierdzające ich "lepszość" czy to raczej ciekawostka?
PS.
Szukając apki do świeć, znalazłem parę aplikacji do sprawdzania oryginalności olei silnikowych.
PPS
A jak bym mieszkał w NY w stanach, to jest nawet apka która sprawdza gdzie jest zrobiona przed chwilą kupa...
Jest mapa kanalizacji całego miasta...
- leszekk
Lepszość trójelektrodowej jest taka, że gdy wypali się jedną, dająca najlepszą drogę dla iskry, pozostają dwie inne, które też dadzą iskrę o wystarczającej energii.
Sam używałem przez chyba trzy sezony i byłem zachwycony - łatwiejszy rozruch, mniejsze zapotrzebowanie na użycie ssania, w efekcie oszczędność paliwa. Różnica w cenie, wynosząca wówczas około 5-7 zł zwróciła się najdalej po drugim tankowaniu.
Tak, że naprawdę warto.
Sam używałem przez chyba trzy sezony i byłem zachwycony - łatwiejszy rozruch, mniejsze zapotrzebowanie na użycie ssania, w efekcie oszczędność paliwa. Różnica w cenie, wynosząca wówczas około 5-7 zł zwróciła się najdalej po drugim tankowaniu.
Tak, że naprawdę warto.