Jaki kask wybrać?

Testy, komentarze i opinie o wszelkich akcesoriach i produktach motocyklowych
Awatar użytkownika
Top Gun
Motocykl: CRF 1000
Status: Offline

Re: Jaki kask wybrać?

Post autor: Top Gun »

Maruda pisze: 29 lipca 2024, 09:43
leszekk pisze: 24 lipca 2024, 23:15
Maruda pisze: 24 lipca 2024, 20:21 W kontrze do wizjera postawiłbym na szybę fotochromatyczną. Swietnie się to sprawdza, miejsca na ewentualne okular pozostaje dużo.
OK. Mam, używam, w 95% się sprawdza, tuneli za wiele w okolicy nie ma (S2 oświetlony więc się nie liczy), przed wjazdem do garażu przy zerowej prędkości trzeba szybę otworzyć. Zatem polecam.
Ale dyskusja była o konkretnych kaskach, które w standardzie mają blendę a nie wizjer fotochromatyczny i daszek - nie wnikając w sens stosowania - ma być i już
Zgadza się, że dyskusja była na temat kasku, który standardowo wyposażony jest w daszek. Natomiast poruszyłem ten temat bo uważam że jest to ciekawa alternatywa. Jak się okazuje z wypowiedzi samego zainteresowanego, nie był świadomy istnienia takich szyb. Więc umyślny off top okazuje się być przydatny.
Osobiście również korzystam z kasku wyposażonego w fotochrom i muszę przyznać, że jest to naprawdę świetna rzecz.
A jechałeś w nim po zmroku :D
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,
Awatar użytkownika
Piter7011
Motocykl: XV 535 Vstrom650

Post autor: Piter7011 »

Top Gun pisze: 07 sierpnia 2024, 12:13
leszekk pisze: 24 lipca 2024, 23:15
OK. Mam, używam, w 95% się sprawdza, tuneli za wiele w okolicy nie ma (S2 oświetlony więc się nie liczy), przed wjazdem do garażu przy zerowej prędkości trzeba szybę otworzyć. Zatem polecam.
Ale dyskusja była o konkretnych kaskach, które w standardzie mają blendę a nie wizjer fotochromatyczny i daszek - nie wnikając w sens stosowania - ma być i już
Zgadza się, że dyskusja była na temat kasku, który standardowo wyposażony jest w daszek. Natomiast poruszyłem ten temat bo uważam że jest to ciekawa alternatywa. Jak się okazuje z wypowiedzi samego zainteresowanego, nie był świadomy istnienia takich szyb. Więc umyślny off top okazuje się być przydatny.
Osobiście również korzystam z kasku wyposażonego w fotochrom i muszę przyznać, że jest to naprawdę świetna rzecz.
Też bym chciał wiedzieć jak jest w nim widać w nocy.
Awatar użytkownika
Top Gun

Piter7011 pisze: 08 sierpnia 2024, 11:59

Nie widać :D Trzeba wymieniać wizjer :D I piszę o kasku z wysokiej półki :D

Jak ktoś chce z daszkiem :) To za drobne będę sprzedawał Schuberta E1 :)
Awatar użytkownika
leszekk
Motocykl: XV750 -> BMW R1200GS

Post autor: leszekk »

Co do fotochromatycznego wizjera, to przynajmniej w przypadku mojego kasku (Lazer droid Evo) nie napotkałem na problemy przy jeździe nocnej. W trasie zero problemu. Sporadycznie można spodziewać się utrudnień przy przejeździe przez długi, jasno oświetlony tunel i wjazd w pozbawione świateł tereny leśne czy coś. Ale to bardzo nietypowe konfigurację drogi, u nas w zasadzie niespotykane.
W ruchu miejskim przy prędkościach miejskich zawsze można się ratować otwarciem wizjera, ale jeśli to robię to nie dlatego, że źle widać tylko dlatego, żeby zaczerpnać więcej powietrza.
In God we Trust -- all others must submit an X.509 certificate.
Awatar użytkownika
Maruda
Motocykl: Czarny :)

Post autor: Maruda »

Top Gun pisze: 08 sierpnia 2024, 14:13

Nie wiem Robercie co masz za kask i jaką szybę, że musisz ją wymieniać po zmroku. W moim przypadku - Lazer Monaco Pure Carbon, nie zaobserwowałem problemów o których mówisz, a jeździłem wielokrotnie czy to po zmroku czy nocą.
Jednie to co pisze Leszek, przy nagłej zmianie warunków (np. Wjazd do ciemnego garażu podziemnego) trzeba chwilkę dosłownie zaczekać aż szyba się dostosuje. Natomiast w mojej ocenie, są to sytuacje tak marginalne, że wręcz pomijalne. Z Lazera jestem bardzo zadowolony, a dodatkowym plusem jest jego waga, na tamten czas jak został zaprezentowany, był najlżejszym szczękowcem.
...żyj tak jakby jutra miało nie być...
Awatar użytkownika
Top Gun

Maruda pisze: 14 sierpnia 2024, 07:59

Nie wiem Robercie co masz za kask i jaką szybę, że musisz ją wymieniać po zmroku. W moim przypadku - Lazer Monaco Pure Carbon, nie zaobserwowałem problemów o których mówisz, a jeździłem wielokrotnie czy to po zmroku czy nocą.
Jednie to co pisze Leszek, przy nagłej zmianie warunków (np. Wjazd do ciemnego garażu podziemnego) trzeba chwilkę dosłownie zaczekać aż szyba się dostosuje. Natomiast w mojej ocenie, są to sytuacje tak marginalne, że wręcz pomijalne. Z Lazera jestem bardzo zadowolony, a dodatkowym plusem jest jego waga, na tamten czas jak został zaprezentowany, był najlżejszym szczękowcem.
No właśnie chodzi o te sytuacje, tzw. maryginalne :D Które zdarzają się proporcjonalnie do przejechanych kilometrów :nazdrowie:

Tak dla uspokojenia emocji :lol: To też myślę o kasku z fotochromem, bo blenda mnie po prostu wk....wia :motorcycle:
Awatar użytkownika
Marek.
Motocykl: Yamaha XVS

Post autor: Marek. »

Pojeździłem troszke w skorpionie którego kupiłem i powiem, że jest różnica w porównaniu do LS2, jak dla mnie trochę za cichy :cool:
Jestem prawie głuchy na jedno ucho a na drugie... powiedzmy, że coś słyszę.
Po pierwszym założeniu dość dziwnie się poczułem... takie odcięcie od świata...

Blenda jest jaśniejsza niż ta w LS2, co jest dla mnie na plus.
Niestety daszek kupiony na aliexpres nie pasuje i trzeba go lekko przerobić.
W kasku jest szerszy rozstaw zatrzasków, więc trzeba te w daszku trochę podpiłować, ale to mniejszy problem.
Większym problemem jest to, że daszek ma duży "spad", kąt nachylenia... nie wiem jak to nazwać i po założeniu by coś widzieć, trzeba mieć głowę tak ustawioną jakbyśmy patrzyli w gwiazdy :lol:
Ale wystarczy szlifierka i farba do zderzaków, by to poprawić.
Zamówię jeszcze na próbę daszek o innym profilu...
Z lewej daszek nieprzycięty z prawej przycięty i pomalowany :cool:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Gelus
Motocykl: Yamaha XV 750 Virago

Post autor: Gelus »

A ja się waham pomiędzy tym Belfastem a HJC V31... bo Bell Scout Air jest już nie do dostania :/
Awatar użytkownika
Maruda
Motocykl: Czarny :)

Post autor: Maruda »

Top Gun pisze: 14 sierpnia 2024, 10:32
Maruda pisze: 14 sierpnia 2024, 07:59

No właśnie chodzi o te sytuacje, tzw. maryginalne :D Które zdarzają się proporcjonalnie do przejechanych kilometrów :nazdrowie:

Tak dla uspokojenia emocji :lol: To też myślę o kasku z fotochromem, bo blenda mnie po prostu wk....wia :motorcycle:
Nie ma czego studzić Robercie, normalna rzeczowa rozmowa i wymiana poglądów. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy… 😉
...żyj tak jakby jutra miało nie być...
Awatar użytkownika
Marek.

Gelus pisze: 16 sierpnia 2024, 23:15 A ja się waham pomiędzy tym Belfastem a HJC V31... bo Bell Scout Air jest już nie do dostania :/
Wrzuciłem w wyszukiwarkę HJC V31 i widzę, że ma podobny daszek do tego niepoprawianego, który u mnie nie pasował.
https://hjc-kaski.pl/pl/products/kask-o ... 75458.html
Ale dobrze widać, że środkowy zatrzask jest zdecydowanie wyżej
https://allegro.pl/oferta/kask-motocykl ... 4433742369
Awatar użytkownika
Gelus

Wydaje mi się, że w HJC wszystkie zatrzaski są sporo wyżej, a do tego te skrajne nie są tak szeroko, więc istnieje szansa, że przeróbka daszkowych slotów (jak w przypadku Twojego Scorpiona) może nie być potrzebna, podobnie z długością daszka.
To tylko ocena na podstawie zdjęć - trzeba do sklepu polecieć i ocenić na żywo, przymierzyć itd.
Awatar użytkownika
Marek.

Gelus pisze: 17 sierpnia 2024, 08:26 Wydaje mi się, że w HJC wszystkie zatrzaski są sporo wyżej, a do tego te skrajne nie są tak szeroko, więc istnieje szansa, że przeróbka daszkowych slotów (jak w przypadku Twojego Scorpiona) może nie być potrzebna, podobnie z długością daszka.
To tylko ocena na podstawie zdjęć - trzeba do sklepu polecieć i ocenić na żywo, przymierzyć itd.
Liczyłem, że to jakiś standard a to raczej wolna amerykanka.
Ja mam taki:
https://pl.aliexpress.com/item/10050063 ... ry_from%3A

Nie jest on szczególnie szeroki ale mocno zjeżdża w dół i stąd problem

Ten wydaje się byc bardziej ... płaski:

https://pl.aliexpress.com/item/10050068 ... ry_from%3A

Zamówiłem, zobaczymy czy lepszy.

Jak ma się znajomego kaletnika (chyba dobra nazwa?) to można skorzystać z tego pomysłu:
https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... ry_from%3A

tylko nieco go przyciąć.

Do tych kasków majfrendy naprodukowali różnych dodatków, więc jest w czym wybierać.

https://pl.aliexpress.com/w/wholesale-d ... t.search.0

No i nie pojeżdżę, bo się ciemno zrobiło a samo południe...
:motorcycle:
Awatar użytkownika
Top Gun

Ni i wszystko jasne :) myślałem że debatujemy o kaskach :roll: Nie o nocniku na głowę :frustrated: :nazdrowie:
Awatar użytkownika
Marek.

Top Gun pisze: 17 sierpnia 2024, 13:37 Ni i wszystko jasne :) myślałem że debatujemy o kaskach :roll: Nie o nocniku na głowę :frustrated: :nazdrowie:
Na szczęście wpadłeś Ty, cała na biało... niosąc kaganek motocyklowego oświecenia i jedynie słuszne poglądy na ten temat :bravo:
Awatar użytkownika
Gelus

:D :D fakt, że o garnkach gadamy, ale nie wyobrażam sobie niczego innego na chopperze. Na sportowym litrze jakiś dobry integral to konieczność, ale na "babci" garnek musi być! :lol:
ODPOWIEDZ