Przewód masowy ?

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
krzysieking
Motocykl: Yamaha Virago 535
Status: Offline

Przewód masowy ?

Post autor: krzysieking »

Witam, próbuje doprowadzić Virago 535 do stanu używalności, mam problem i dlatego pytam grono doświadczonych kolegów, do czego ma być podłączony czarny przewód idący od akumulatora w dół, obok przekaźnika rozrusznika, obok przewodu do rozrusznika, kończy się na wysokości wydechu i zakończony jest oczkiem pod kątem...?
Awatar użytkownika
PanG
Motocykl: Twoja Stara 350
Kontakt:

Re: Przewód masowy ?

Post autor: PanG »

Obrazek
Żyj i daj rzyć innym.
krzysieking

A tak bardziej łopatologicznie... Po prostu do czego i gdzie to podłączyć?
krzysieking

Zapytam inaczej, gdzie podłączona jest przewód masowy idący od akumulatora, w którym miejscu, do czego...?
Awatar użytkownika
PanG
Kontakt:

Może byś się najpierw przywitał, przedstawił etc?

To nie fejsbuk. Przywitalnie tu mamy
Żyj i daj rzyć innym.
krzysieking

Dziękuję szanownemu gronu za tak konkretną i fachową odpowiedź na moje dość proste pytanie, jesteście wspaniali, dziękuję!
Awatar użytkownika
Woycek
Motocykl: XV750 90' DL650A 13'

Post autor: Woycek »

PanG pisze: 28 sierpnia 2024, 21:30 Może byś się najpierw przywitał, przedstawił etc?

To nie fejsbuk. Przywitalnie tu mamy
Czego nie zrozumiałeś? :oops: Strzelasz focha a nie potrafisz się zachować..Na Forum są zasady.
Wystarczy ich przestrzegać i wszystko stanie się prostsze.Zacznij jak powinieneś.. Pozdrawiam serdecznie.
Kupiłem Jadźkę ...zaczęli marudzić że dwa kółka są niebezpieczne...Dokupiłem Suzuki i teraz mam cztery...Marudzą dalej..O co chodzi?? :frustrated:
Awatar użytkownika
PanG
Kontakt:

krzysieking pisze: 29 sierpnia 2024, 20:06 Dziękuję szanownemu gronu za tak konkretną i fachową odpowiedź na moje dość proste pytanie, jesteście wspaniali, dziękuję!
Forum wyklarowało dość silną i zżytą ze sobą społeczność. Społeczność ta stworzyła i tworzy ogólnodostępną i darmową bazę wiedzy, kulturę spotykania się i pewien rodzaj maniery będącej pokłosiem respektowania zasad, które dzięki niej obowiązują.
Między innymi ja jestem jej beneficjentem i nie życzę sobie (a mam do tego prawo, bo aktywnie współtworze niniejszą rzeczywistośc) żeby ktoś wbijał do mojej chaty na krzywy ryj, wymagał, a po wszystkim próbował mi umniejszać.

Na fejsie możesz sobie pisać na anonimowym i dostawać od randomowych anonimów "porady", które po chwili giną w gąszczu ścieku i dezinformacji.

Albo się dostosujesz do zasad tego forum, albo nie licz na jakąkolwiek tutaj pomoc. Wybór należy do ciebie!
Żyj i daj rzyć innym.
krzysieking

Już się przywitałem.
Awatar użytkownika
PanG
Kontakt:

Do ramy
Żyj i daj rzyć innym.
krzysieking

Ok, dziękuję za odpowiedź, czy miejsce jest dowolne czy jakieś wyznaczone, bo u mnie ten przewód schodzi na dół i tam sobie wisi, jest zakończony oczkiem.
Awatar użytkownika
MarcinS
Motocykl: Virago XV535 2YL '93

Post autor: MarcinS »

Dowolne miejsce do ramy. Gdzie będziesz miał najprościej przykręcić. Mas nigdy za wiele.
"When I'm walking a dark road
I am a man who walks alone"
Awatar użytkownika
leszekk
Motocykl: XV750 -> BMW R1200GS

Post autor: leszekk »

Z całą pewnością w stanie fabrycznym jest jakieś konkretne miejsce, gdzie kabel był podłączony. Moim zdaniem jest to do Twojego uznania - jeśli widzisz jakieś miejsce, które jest w miarę dostępne i gwarantuje dobry kontakt z masą ramy/silnika, to możesz tam podłączyć. Osobiście unikałbym mocowania tego przewodu pod śrubą/nakrętką, którą trzeba często odkręcać (bo za którymś razem urwiesz kabel), i pod śrubą wymagającą kalibrowanego dokręcania (określony moment) lub blokowaną jakimiś zawleczkami czy coś w tym stylu. W sumie to bardzo ogranicza ilość miejsc, gdzie można kabel z ramą połączyć. Problem będzie gdy okaże się, że poprzedni właściciel kabelek urwał, skrócił i nie wiedząc gdzie go podłaczyć, zostawił luzem.
Odradzam sztukowanie. Jeśli już, to zdemontować pozostałosci, dorobić końcówki na nowym odpowiedniej długosci kablu o odpowiednim przekroju, umocować w wybranym miejscu i zapomnieć o temacie. Co jakiś czas czyścić połaczenia z obu stron
In God we Trust -- all others must submit an X.509 certificate.
Awatar użytkownika
Woycek
Motocykl: XV750 90' DL650A 13'

Post autor: Woycek »

U mnie w XV 750 jest tak
U mnie w XV 750 jest tak
Jak Widzisz przewód jest dokręcony bezpośrednio do silnika. Moim zdaniem to rozsądne rozwiązanie.
Największy "poborca"prądu to rozrusznik którego masa to też silnik. Ale co ja tam się znam :oops: .
Podstawa to aby wszystkie połączenia masowe były pewne, czyli czyste i mocno dokręcone. Jak to zapewnisz to kręć tą Swoją masę gdzie Ci pasuję...byle nie do opony :P .LwG
Kupiłem Jadźkę ...zaczęli marudzić że dwa kółka są niebezpieczne...Dokupiłem Suzuki i teraz mam cztery...Marudzą dalej..O co chodzi?? :frustrated:
krzysieking

Ok, dziękuję za konkretne odpowiedzi, coś wymyślę, ale na pewno nie będzie to tak jak u poprzedniego właściciela, raz jeszcze dziękuję😀
Awatar użytkownika
Piter7011
Motocykl: XV 535 Vstrom650

Post autor: Piter7011 »

krzysieking pisze: 31 sierpnia 2024, 10:29 Ok, dziękuję za konkretne odpowiedzi, coś wymyślę, ale na pewno nie będzie to tak jak u poprzedniego właściciela, raz jeszcze dziękuję😀
Widzisz tak niewiele było trzeba i jakieś pomocne rady się znalazły , a to pewnie dopiero pierwszy problem z Virago.
ODPOWIEDZ