Przewód masowy ?
-
- Motocykl: Yamaha Virago 535
- Status: Offline
Przewód masowy ?
Witam, próbuje doprowadzić Virago 535 do stanu używalności, mam problem i dlatego pytam grono doświadczonych kolegów, do czego ma być podłączony czarny przewód idący od akumulatora w dół, obok przekaźnika rozrusznika, obok przewodu do rozrusznika, kończy się na wysokości wydechu i zakończony jest oczkiem pod kątem...?
-
Re: Przewód masowy ?
A tak bardziej łopatologicznie... Po prostu do czego i gdzie to podłączyć?
-
Zapytam inaczej, gdzie podłączona jest przewód masowy idący od akumulatora, w którym miejscu, do czego...?
- PanG
- Motocykl: Twoja Stara 350
- Kontakt:
Może byś się najpierw przywitał, przedstawił etc?
To nie fejsbuk. Przywitalnie tu mamy
To nie fejsbuk. Przywitalnie tu mamy
Żyj i daj rzyć innym.
-
Dziękuję szanownemu gronu za tak konkretną i fachową odpowiedź na moje dość proste pytanie, jesteście wspaniali, dziękuję!
- Woycek
- Motocykl: XV750 90' DL650A 13'
Czego nie zrozumiałeś? Strzelasz focha a nie potrafisz się zachować..Na Forum są zasady.
Wystarczy ich przestrzegać i wszystko stanie się prostsze.Zacznij jak powinieneś.. Pozdrawiam serdecznie.
Kupiłem Jadźkę ...zaczęli marudzić że dwa kółka są niebezpieczne...Dokupiłem Suzuki i teraz mam cztery...Marudzą dalej..O co chodzi??
- PanG
- Motocykl: Twoja Stara 350
- Kontakt:
Forum wyklarowało dość silną i zżytą ze sobą społeczność. Społeczność ta stworzyła i tworzy ogólnodostępną i darmową bazę wiedzy, kulturę spotykania się i pewien rodzaj maniery będącej pokłosiem respektowania zasad, które dzięki niej obowiązują.krzysieking pisze: ↑29 sierpnia 2024, 20:06 Dziękuję szanownemu gronu za tak konkretną i fachową odpowiedź na moje dość proste pytanie, jesteście wspaniali, dziękuję!
Między innymi ja jestem jej beneficjentem i nie życzę sobie (a mam do tego prawo, bo aktywnie współtworze niniejszą rzeczywistośc) żeby ktoś wbijał do mojej chaty na krzywy ryj, wymagał, a po wszystkim próbował mi umniejszać.
Na fejsie możesz sobie pisać na anonimowym i dostawać od randomowych anonimów "porady", które po chwili giną w gąszczu ścieku i dezinformacji.
Albo się dostosujesz do zasad tego forum, albo nie licz na jakąkolwiek tutaj pomoc. Wybór należy do ciebie!
Żyj i daj rzyć innym.
-
Już się przywitałem.
-
Ok, dziękuję za odpowiedź, czy miejsce jest dowolne czy jakieś wyznaczone, bo u mnie ten przewód schodzi na dół i tam sobie wisi, jest zakończony oczkiem.
- MarcinS
- Motocykl: Virago XV535 2YL '93
Dowolne miejsce do ramy. Gdzie będziesz miał najprościej przykręcić. Mas nigdy za wiele.
"When I'm walking a dark road
I am a man who walks alone"
I am a man who walks alone"
- leszekk
- Motocykl: XV750 -> BMW R1200GS
Z całą pewnością w stanie fabrycznym jest jakieś konkretne miejsce, gdzie kabel był podłączony. Moim zdaniem jest to do Twojego uznania - jeśli widzisz jakieś miejsce, które jest w miarę dostępne i gwarantuje dobry kontakt z masą ramy/silnika, to możesz tam podłączyć. Osobiście unikałbym mocowania tego przewodu pod śrubą/nakrętką, którą trzeba często odkręcać (bo za którymś razem urwiesz kabel), i pod śrubą wymagającą kalibrowanego dokręcania (określony moment) lub blokowaną jakimiś zawleczkami czy coś w tym stylu. W sumie to bardzo ogranicza ilość miejsc, gdzie można kabel z ramą połączyć. Problem będzie gdy okaże się, że poprzedni właściciel kabelek urwał, skrócił i nie wiedząc gdzie go podłaczyć, zostawił luzem.
Odradzam sztukowanie. Jeśli już, to zdemontować pozostałosci, dorobić końcówki na nowym odpowiedniej długosci kablu o odpowiednim przekroju, umocować w wybranym miejscu i zapomnieć o temacie. Co jakiś czas czyścić połaczenia z obu stron
Odradzam sztukowanie. Jeśli już, to zdemontować pozostałosci, dorobić końcówki na nowym odpowiedniej długosci kablu o odpowiednim przekroju, umocować w wybranym miejscu i zapomnieć o temacie. Co jakiś czas czyścić połaczenia z obu stron
In God we Trust -- all others must submit an X.509 certificate.
- Woycek
- Motocykl: XV750 90' DL650A 13'
Największy "poborca"prądu to rozrusznik którego masa to też silnik. Ale co ja tam się znam .
Podstawa to aby wszystkie połączenia masowe były pewne, czyli czyste i mocno dokręcone. Jak to zapewnisz to kręć tą Swoją masę gdzie Ci pasuję...byle nie do opony .LwG
Kupiłem Jadźkę ...zaczęli marudzić że dwa kółka są niebezpieczne...Dokupiłem Suzuki i teraz mam cztery...Marudzą dalej..O co chodzi??
-
Ok, dziękuję za konkretne odpowiedzi, coś wymyślę, ale na pewno nie będzie to tak jak u poprzedniego właściciela, raz jeszcze dziękuję
- Piter7011
- Motocykl: XV 535 Vstrom650
Widzisz tak niewiele było trzeba i jakieś pomocne rady się znalazły , a to pewnie dopiero pierwszy problem z Virago.krzysieking pisze: ↑31 sierpnia 2024, 10:29 Ok, dziękuję za konkretne odpowiedzi, coś wymyślę, ale na pewno nie będzie to tak jak u poprzedniego właściciela, raz jeszcze dziękuję