Na jakim paliwie jeździć E95 czy E98

Tematy związane z gażnikami
Roberts
Motocykl: Virago 1100
Status: Offline

Re: Na jakim paliwie jeździć E95 czy E98

Post autor: Roberts »

Temat dotyczy na jakim paliwie jeździmy , odczuwalnych różnic pomiędzy benzyna 95 a 98 a rozmowa zeszła na tematy techniczne budowy i silnika .
Jeszcze raz chodzi oto jak motto zachowuje się na paliwach 95 E10 i 98 E5 i zmianach jakie ewentualnie można, należy dokonać w przypadku zmiany oktanów paliwa.
Awatar użytkownika
Gros
Motocykl: Virago 535 34KW

Post autor: Gros »

Roberts pisze: 20 września 2024, 10:01 Temat dotyczy na jakim paliwie jeździmy , odczuwalnych różnic pomiędzy benzyna 95 a 98 a rozmowa zeszła na tematy techniczne budowy i silnika .
Jeszcze raz chodzi oto jak motto zachowuje się na paliwach 95 E10 i 98 E5 i zmianach jakie ewentualnie można, należy dokonać w przypadku zmiany oktanów paliwa.
Z moich spostrzeżeń wynika że mój motocykl pali mniej na E98 😁 E95 tankuje sporadycznie gdy stacje takową tylko posiadają . Któryś wcześniej napisał że do 7% alkoholu 🤣 może na papierze a różnica 2% nie była by zauważalna 😁 podobnie jak w oktanach 3% jest na papierze. Skoro każdy chrzci nim do stacji dojedzie 😊 to może dlatego odczuwamy takie różnice między 98a95 😁 . Co do stosunków to 20 lat temu bym coś więcej powiedzieć mógł 🤣 czy nocą 9 razy do 1 ej 🤣 czy 12 do 1ej 🤣 dziś 1:1 każdą nocą jest wyczynem! Na koniec stawiam na pewne stacje gdzie 98 i 95 trzymają swoje wartości wtedy dyskusja o niczym będzie zbyteczną a motocykl spali co mu wlejesz nie przepłacając 🏍️🏍️🏍️
:shit: У меня такое весёлые настроение :shit:
Awatar użytkownika
toooomelo
Motocykl: XV535 -> FZS600
Kontakt:

Post autor: toooomelo »

Ja tam nie wiem, o czym ta dyskusja.
Do "Silverki" obojętnie co wleję, to tak samo zapierdala! :cool:
Viśniówka -> Mexicana -> Silverka
Obrazek
Awatar użytkownika
Top Gun
Motocykl: CRF 1000

Post autor: Top Gun »

toooomelo pisze: 22 września 2024, 19:32 Ja tam nie wiem, o czym ta dyskusja.
Przejechałeś w sezonie więcej niż dyskutanci w 10 lat :D i nie czujesz różnicy :D Ja jakoś też nie mogę poczuć :D jak mi słabo jedzie, to bardziej odkręcam manetkę :lol: ,,Bo jeżdzić cza umić" :lol: a Fazer to i na czystym spirytusie pojedzie :lol:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,
Awatar użytkownika
Andrzej S
Motocykl: GSF650S 2007r

Post autor: Andrzej S »

Top Gun pisze: 23 września 2024, 09:01
Przejechałeś w sezonie więcej niż dyskutanci w 10 lat :D i nie czujesz różnicy :D Ja jakoś też nie mogę poczuć :D jak mi słabo jedzie, to bardziej odkręcam manetkę :lol: ,,Bo jeżdzić cza umić" :lol: a Fazer to i na czystym spirytusie pojedzie :lol:

Na czystym spirytusie to i ja pojadę :drunksmile:
Więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko...
Awatar użytkownika
Top Gun

Andrzej S pisze: 23 września 2024, 17:25

Czasami irytujące są pytania...Bridgeston czy Pirelli, Motul czy Castrol, 95 czy 98, Kask na dupie czy na głowie, Krótki rękawek czy długi :lol:
Dobrze że z humorem się da do tego podejść :D
Awatar użytkownika
Piter7011
Motocykl: XV 535 Vstrom650

Post autor: Piter7011 »

Top Gun pisze: 23 września 2024, 18:08
Andrzej S pisze: 23 września 2024, 17:25

Czasami irytujące są pytania...Bridgeston czy Pirelli, Motul czy Castrol, 95 czy 98, Kask na dupie czy na głowie, Krótki rękawek czy długi :lol:
Dobrze że z humorem się da do tego podejść :D
Czasami świerzaki jak ja tak mają ale starzy wyjadacze raczej nie powini 😀!
Awatar użytkownika
Andrzej S
Motocykl: GSF650S 2007r

Post autor: Andrzej S »

Temat które paliwo lepsze 95 czy 98 jest wałkowany na każdym forum motocyklowym, samochodowym i nie tylko....
Każdy ma swoje zdanie, szkoda tylko że są osoby które dorabiają sobie od razu jakąś chorą ideologię i wszędzie widzą spisek.
Więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko...
Roberts
Motocykl: Virago 1100

Post autor: Roberts »

W całym temacie nie chodzi o liczbę oktan lecz o ilość dodatków /biokomponentów w paliwie / słynne E 10, jak pisałem wcześniej niektóre serwisy odradzają stosowania paliw z większą zawartością biokomponentów do swoich urządzeń.
A tu taki cytat .
Czy można stosować etylinę E10 w silnikach gaźnikowych?
Odpowiedź generalnie brzmi TAK, jednak nie dotyczy wszystkich silników. Silniki z gaźnikami membranowymi będą narażone na dużo szybsze zużycie membran. Poza tym, etylina E10 ma mniejsze właściwości smarna

i następny

Producenci silników gaźnikowych, tak jak wspominaliśmy powyżej, dopuszczają stosowanie etyliny E10 w swoich silnikach, jednakże zalecają aby przestrzegać pewnych zasad.
Po pierwsze w silnikach, w których przewidziany jest przestój pracy powyżej 3 tygodni należy pozbyć się paliwa z gaźnika oraz zbiornika, a przed kolejnym uruchomieniem zatankować zbiornik świeżo zakupionym paliwem. Niezalecane jest robienie „zapasów” etyliny E10, tego rodzaju benzynę należy kupować w takiej ilości, aby zużyć ją w ciągu 1-2 tygodni.
Firma Briggs&Stratton zaleca stosowanie dodatków stabilizujących paliwo np. Fuel Fit własnej produkcji, przy każdorazowym tankowaniu silnika, w celu zapewnienia stałych parametrów benzyny.
Z kolei firmy Honda, Zongshen i Loncin sugerują stosowanie dodatków ogólnodostępnych ale rekomendują dobieranie dodatków po zapoznaniu się z instrukcją obsługi, w której opisane są dopuszczane przez producenta parametry stabilizatorów paliwa.
Awatar użytkownika
Top Gun

Awatar użytkownika
Top Gun

MarcinS pisze: 13 stycznia 2025, 18:43 Taka mała ciekawostka :
Obrazek
Obrazek

Tak wygląda obudowa NOWEGO czujnika poziomu paliwa, po około półrocznej "współpracy" z 95E10. Sytuacja oczywiście dość szczególna, bo auto klasyk więc więcej stoi, niż jeździ. Jutro sprawdzę, czy czujnik jeszcze działa. Tak czy inaczej bak do wymiany (był kiepski, ale ostatnie pół roku go dobiło), a przewód paliwowy do czyszczenia. Jedyne, co w obsłudze auta się zmieniło, to paliwo.
No to rzeczywiście dowód naukowy :lol:
Ciekawe jak wygląda po współpracy z E5 :wink: Jakieś porównanie, raport z badań :roll:
Awatar użytkownika
Marek.
Motocykl: Yamaha XVS 1300

Post autor: Marek. »

Ja w instrukcji wyczytałem:
Tylko benzyna bezołowiowa i właściwie tyle mi szukajka znalazła a czytać całości mi sie nie chce :cool: .
A że gdzies z tyłu głowy miałem E95 więc taką lałem... dlaczego pojęcia nie mam... może po virago mi zostało.

Ale ja z czym innym...
W czasach słusznie minionych krążyła taka miejska legenda, by po zimie wlac do baku trochę spirytusy (ipa)...
Powód był taki, że woda która moze powstac w tym okresie w baku rozpuści sie w tym spirytusie i tak zostanie wydalona bez szkody dla gaźnika czy wtrysków.

Nie znam się, nie stosuję... ale jest to w sumie logiczne.
Z drugiej jednak strony w dzisiejszym paliwie jest pełno jakichś dziwnych rzeczy typu 5% czy 10% bioetanolu.
Awatar użytkownika
Marek.
Motocykl: Yamaha XVS 1300

Post autor: Marek. »

MarcinS pisze: 21 stycznia 2025, 20:26 ... Jak wcześniej wspominałem, motocykle Yamahy do E10 przystosowane są od 1990 roku, pod warunkiem fabrycznej instalacji paliwowej.
Tak wiem.
Natomiast o tym że E95 jest lepsza dla starych virago, to gdzieś czytałem, może nawet tu na forum i to mi chyba zostało gdzies z tyłu głowy, bo podjeżdżając na stację nigdy się nie zastanawiałem co lać tylko od razu podjeżdżałem pod e95.
No ale w tym sezonie to sprawdzę i e98.
A na to czy jest E5 czy E10 to tak szczerze nigdy uwagi nie zwracałem :oops: ... nie siedzę zwyczajnie w temacie...
Awatar użytkownika
Top Gun

MarcinS pisze: 22 stycznia 2025, 16:51 Jeśli chodzi o liczbę oktanową, do dla Virago bez znaczenia 95 czy 98. 95 jest wystarczająca, a silnik Virago nie wykorzysta możliwości, jakie daje 98. W tej chwiji ja patrzę, żeby paliwo było E5. Możnaby stosować coś jak Protec P1954, ale jeszcze musiałoby mi się chcieć mieszać za każdym razem.
A jakie to możliwości daje 98 :roll:
Awatar użytkownika
Blunio
Motocykl: Trek X-Caliber 8

Post autor: Blunio »

Im większy stopień sprężania, tym większa sprawność silnika. Jednak wymagane jest paliwo przystosowane do określonego stopnia sprężania, aby nie powstawało szkodliwe spalanie stukowe. Przystosowanie paliwa polega na stosowaniu dodatków antystukowych. Z tym że im więcej dodatków, tym mniej paliwa w paliwie. Wniosek jest taki, że jak nie musisz, to nie stosuj, bo silnik nie wykorzysta właściwości "lepszego" paliwa a nawet straci na osiągach
Nadzieja to ogień. To ogień, który chce płonąć nawet wtedy, gdy jest gaszony. Nadzieja to nieodparte dążenie, by odnajdywać sens w bezsensie i odkrywać prawdę w zamęcie kłamstw.
Samochód z Niemiec a kobieta z Polski - nigdy odwrotnie!!!
Awatar użytkownika
Jerzyk
Motocykl: XV750w sercu,VTX1300

Post autor: Jerzyk »

Jestem idealną osobą, by raz na zawsze rozstrzygnąć dyskusję na ten temat.
Jako okazjonalny jeździec i sprawdzony laik większości tematów, zaprawdę powiadam Wam, że nie ma żadnego znaczenia czy z dystrybutora zdejmiesz pistolet z opisem E95 czy E98.
Jeśli go zablokujesz i rzucisz na ziemię, to bez względu na rodzaj etykiety, czas ucieczki wszystkich ze stacji będzie jednakowy :mrgreen:
Strach to tylko myśl
"życie to nie zupa żeby później było drugie"
Awatar użytkownika
Alicjana
Motocykl: XV535, BMW F650GS

Post autor: Alicjana »

Lepiej, żeby Virka wtedy odpaliła od pierwszego szczała
Gdzie diabeł nie może tam babę na moto pośle
ODPOWIEDZ