Virago 535 95 coś kradnie prąd.

Tematy związane z ukladem elektrycznym Virago
Awatar użytkownika
wiedzmin
Motocykl: Yamaha Virago 535
Status: Offline

Virago 535 95 coś kradnie prąd.

Post autor: wiedzmin »

Męczę się z tym już któryś sezon i ciągle efektów brak. Chodzi o złodzieja prądu - przed każdym wyjazdem muszę ładować akumulator. I żeby nie było - aku nowe, po odpięciu klemy trzyma napięcie a motur odpala. ale to trochę męczące. Myślałem o 'heblu', ale to też jak wyżej. Regulator napięcia już trzeci. Żarówka w lampie wymieniona na leda, żeby mniejszy pobór był. Ładowanie na obrotach książkowe. Pobór prądu na wyłączonej stacyjce 2,3 mA, na włączonej - 1 mA (środkowy bezpiecznik 15A). Nie uśmiecha mi się przekopywanie przez całą instalację, a pomysły mi się skończyły. Towarzysze, pomożecie?
Ostatnio zmieniony 03 maja 2025, 21:38 przez wiedzmin, łącznie zmieniany 1 raz.
mbbartek
Motocykl: Yamaha XV 1000 '84.

Re: Virago 535 95 coś kradnie prąd.

Post autor: mbbartek »

Nie kop całej instalacji, tylko na początek zacznij od wypinania bezpieczników i zobacz kiedy prąd przestanie kraść.
zawsze może być gorzej
Awatar użytkownika
wiedzmin

Środkowy bezpiecznik z tych trzech 15A. Odłączam wszystko co się da, sprawdzam, bez rezultatu. Cały czas pobór 2,3 mA. Z jednym wyjątkiem - po odpięciu tego czarnego ustrojstwa na zdjęciu pobór prądu spada do równych 2 mA. Odpiąłem wszystkie możliwe widoczne wtyczki, złączki itp., chyba oprócz tylnej lampy. Zero efektu.
Załączniki
20250503_201530.jpg
20250503_201530.jpg (146.12 KiB) Przejrzano 45215 razy
Awatar użytkownika
PanG
Motocykl: Twoja Stara 350
Kontakt:

Post autor: PanG »

Bezpieczniki mają swoje nazwy. Albo oznacz TEN konkretny na schemacie, albo podaj jego nazwę w odniesieniu do konkretnego schematu rocznikowego.

LED z przodu to glupawy pomysł. Zresztą jak cały ten temat.

Jeśli mamy ci pomóc, podrzuć schemat dla swojego modelu i opisz metodę pomiaru
Mechanik Białystok --> https://www.facebook.com/jestmotor

PanG not dead 💪
Awatar użytkownika
wiedzmin

Bezpieczniki mają swoje nazwy. Albo oznacz TEN konkretny na schemacie, albo podaj jego nazwę w odniesieniu do konkretnego schematu rocznikowego.

Moje nazywają się 15A. Chodzi o ten środkowy. Zaznaczony na zdjęciu. Opis na skrzynce, jak widać - Signal.

LED z przodu to glupawy pomysł. Zresztą jak cały ten temat.

A to subiektywna opinia. Z którą pozwolę sobie nie zgodzić. Wydaje mi się, że osoba poszukująca na forum pomocy nie oczekuje komentarzy typu "jesteś głupi". Raczej fachowej pomocy. Temat może dla kogoś wydaje się głupi, dla mnie (i dla kulku innych osób, którzy, jak widać na tym forum, spotkali się z podobnym problemem) głupi nie jest).

Jeśli mamy ci pomóc, podrzuć schemat dla swojego modelu i opisz metodę pomiaru

Schematu nie posiadam. Metoda pomiaru - multimetr. Jak na załączonym obrazku.
Załączniki
20250504_113719.jpg
20250504_112315.jpg
dipablos
Motocykl: Virago XV750

Post autor: dipablos »

A może masz coś podłączone bezpośrednio pod klemy aku, np. ładowarkę tel. jakiś dodatkowy przekaźnik zabezpieczenia, alarm...
czy pobór w pozycji stacyjki "lock" też masz taki sam jak w pozycji "off"?
Awatar użytkownika
PanG
Kontakt:

wiedzmin pisze: 04 maja 2025, 13:38
Moje nazywają się 15A. Chodzi o ten środkowy. Zaznaczony na zdjęciu. Opis na skrzynce, jak widać - Signal.
Nie. Twoje nie nazywają się 15A, tylko main, head, signal, ignition.
wiedzmin pisze: 04 maja 2025, 13:38 A to subiektywna opinia.
Raczej obiektywna. LEDy z racji mniejszego poboru prądu obciążają naddatkami regulator napięcia. To głupi i nieopłacalny temat.
wiedzmin pisze: 04 maja 2025, 13:38 Metoda pomiaru - multimetr. Jak na załączonym obrazku.
Po pierwsze - chujowy sprzęt. Po drugie - mierzysz mA, a masz zapięty zakres 10A. Zakres tolerancji przewyższa zakres pomiaru. Po trzecie - nie wiemy co mierzysz i czy wpinasz to w szereg czy jak?

Każde upływności trzeba mierzyć od źródła do końca łańcucha opierając się, jak kolega wcześniej zaznaczył na wróżeniu z fusów (fuse - bezpiecznik. hehe :| ). Od źródła, czyli od akumulatora, pamiętając o tym, że układ rozruchowy oraz wpięty na stałe regulator napięcia stanowią odrębność nitek zabezpieczanych. Zakres pomiarowy miernika ma być z najmniejszą możliwą tolerancją.
Czasami prąd kradną zaśniedziałe lub z mikrozwarciami styki przełączników lub czujników, czasami może być to problem układowy - kończąca się dioda w mostku diodowym kierunkowym lub reglu.
A czasami możesz mieć np wpięty przez poprzedniego gieroja alarm, o którego istnieniu dowiadujesz się zupełnym przypadkiem. Miałem kiedyś taki temat :mrgreen:

PanG not dead 💪
Awatar użytkownika
wiedzmin

Żadnych dodatkowych urządzeń nie ma. Zapalniczka dawno temu była, wyleciała. Jak pisałem wcześniej - pobór prądu na wyłączonej stacyjce 0,23 mA, na włączonej - 0,1 mA . Dzisiaj wziąłem się za drugi etap odłączania wszystkiego po kolei i chyba znalazłem złodzieja. Widoczna na załączonym obrazku wtyczka odpowiada za kontrolki (kierunki, neutral...). Po odłączeniu pobór spadł z 0,23 do 0,02 mA. Na poszczególnych pinach są zwarcia. Nie znam się - pytanie, czy tak ma być, czy też świadczy to o uszkodzeniu? Czy kontrolki mogą być tu źródłem problemu? Dodam, że kontrolki działają prawidłowo, znaczy, wskazują to co mają wskazywać.
Załączniki
20250504_140933.jpg
Awatar użytkownika
PanG
Kontakt:

Tam nie masz mA, tylko A jeśli mierzysz zakresem 10A.

Stacyjkę odepnij, a po odpięciu spinaj ze sobą konkretne piny, które się ze sobą dzięki niej łączą.

PanG not dead 💪
Awatar użytkownika
wiedzmin

PanG pisze: 04 maja 2025, 15:21 Nie. Twoje nie nazywają się 15A, tylko main, head, signal, ignition.
Ja jednak pozostanę przy swoim - nazwa i opis to dwie różne rzeczy.
PanG pisze: 04 maja 2025, 15:21 Raczej obiektywna. LEDy z racji mniejszego poboru prądu obciążają naddatkami regulator napięcia. To głupi i nieopłacalny temat.
Tu również pozostanę przy swoim zdaniu. Obiektywne są fakty. Opinie są z natury rzeczy subiektywne. Na temat traktowania rozmówcy jak idioty wypowiadać się nie będę.
PanG pisze: 04 maja 2025, 15:21 Po pierwsze - chujowy sprzęt. Po drugie - mierzysz mA, a masz zapięty zakres 10A. Zakres tolerancji przewyższa zakres pomiaru. Po trzecie - nie wiemy co mierzysz i czy wpinasz to w szereg czy jak?
Sprzęt może nie za setki cebulionów, ale na moje hobbystyczne potrzeby wystarczy. Poza tym tak, potrafię się nim posługiwać (patrz punkt wyżej). Na załączonym (kolejnym już) obrazku wynik i sposób pomiaru innym miernikiem (czy ten jest odpowiedni?). Zakres, tak jak poprzednio, 20 mA, nie 10 A. Jeśli chodzi o sposób podpięcia sond - to jest on właściwy do mierzenia natężenia prądu. Tym bardziej, że na innej konfiguracji oba mierniki pokazują błąd pomiaru.
PanG pisze: 04 maja 2025, 15:21 Każde upływności trzeba mierzyć od źródła do końca łańcucha opierając się, jak kolega wcześniej zaznaczył na wróżeniu z fusów (fuse - bezpiecznik. hehe :| )....
I tu dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie. Poczucie humoru również doceniam.
Załączniki
20250504_153726.jpg
20250504_153726.jpg (203.07 KiB) Przejrzano 45077 razy
Awatar użytkownika
wiedzmin

PanG pisze: 04 maja 2025, 15:35 Tam nie masz mA, tylko A jeśli mierzysz zakresem 10A.
Z tego by wynikało, że "cuś" pobiera mi 2,4 A prądu... Co może pobierać 2,4 A prądu w motocyklu?
PanG pisze: 04 maja 2025, 15:35 Stacyjkę odepnij, a po odpięciu spinaj ze sobą konkretne piny, które się ze sobą dzięki niej łączą.
Stacyjkę odpinałem, jedna z pierwszych rzeczy, które odpiąłem. Nie pomogło.
Awatar użytkownika
leszekk
Motocykl: XV750 -> BMW R1200GS

Post autor: leszekk »

Wiedźminie, Twój nick jest mylący - jednak nie wiesz wszystkiego ;-)
Porty w mierniku masz opisane wyraźnie, nawet nie trzeba instrukcji czytać a same opisy (tak jak przy bezpiecznikach)
Do pomiaru niskich prądów masz port środkowy podpisany mA (miliampery) a przy takiej konfiguracji miernika -zakres 200 mA podłączenie do portu wysokoprądowego możesz mierzyć wszystko łącznie z numeracją domów po nieparzystej stronie ulicy
Co może brać 2,4A? Coś o mocy rzędu 25-30W - grzana kanapa, grzane manetki, klimatyzacja, ekspres do kawy - nie sugeruj się uzyskanym wynikiem bo tylko konstruktor miernika wie co w tej konfiguracji mierzysz
A co do LEDów to przejrzyj kilka wątków na ten temat - PanG nie pisał że jesteś głupi bo chcesz mieć LEDy tylko że jest to mało zasadne rozwiązanie w motocyklu o takiej konstrukcji układu elektrycznego - czego nie zamienisz na ciepło w żarówce, musisz zamienić na ciepło w regulatorze, który i tak ma ciężkie życie
In God we Trust -- all others must submit an X.509 certificate.
Awatar użytkownika
Woycek
Motocykl: XV750 90' DL650A 13'

Post autor: Woycek »

Się wtrącę... Wiedźmin żeby pomierzyć prąd w jakimś obwodzie to trzeba ten obwód rozłączyć (przerwać) i w to miejsce włączyć amperomierz. Z tego co widzę na zdjęciach to nie robisz tego prawidłowo (pomijam już to co sygnalizują Ci wszyscy że masz przewody w mierniku wpięte nie w te wejścia miernika co trzeba). To tyle...jak już ogarniesz podstawy to pytaj chętnie pomożemy.
Kupiłem Jadźkę ...zaczęli marudzić że dwa kółka są niebezpieczne...Dokupiłem Suzuki i teraz mam cztery...Marudzą dalej..O co chodzi?? :frustrated:
Awatar użytkownika
wiedzmin

leszekk pisze: 05 maja 2025, 11:37 Wiedźminie, Twój nick jest mylący - jednak nie wiesz wszystkiego ;-)
To może powinien być raczej Jon Snow... Fakt - zaćmienia dostałem po świętach ;). Oczywiście, że ampery, a nie miliampery, dlatego przy mierzeniu małych natężeń wyskakiwał błąd pomiaru.
leszekk pisze: 05 maja 2025, 11:37 Co może brać 2,4A? Coś o mocy rzędu 25-30W - grzana kanapa, grzane manetki, klimatyzacja, ekspres do kawy -
Żadnego z powyższych nie mam podpiętego w motorku.

Ciekawostka na dzisiaj - mimo odpiętej kostki kontrolek, która wczoraj wydawała się przyczyną problemu, dzisiaj pobór prądu jest jeszcze większy. Stacyjka też odpięta.
Załączniki
20250505_191935.jpg
20250505_191935.jpg (205.59 KiB) Przejrzano 44851 razy
Awatar użytkownika
leszekk
Motocykl: XV750 -> BMW R1200GS

Post autor: leszekk »

A tak z ciekawości - masz jakieś kable podłączone do gaźnika? Możesz podać rocznik motocykla albo chociaż numer silnika?
In God we Trust -- all others must submit an X.509 certificate.
jurek okinawa
Motocykl: BMWR80GS i BMWR1150R

Post autor: jurek okinawa »

A może masz grzałke paliwa w gażniku, wychodziły takie modele w celu ułatwienia rozruchu przy niższych temperaturach, czujnik-termostat był zazwyczaj w bocznym jaju-lewym, jesli on jest zwarty to cały czas podaje napięcie na grzałke. To są grzałki pojemnosciowe i po osiągnięciu temperatury same się wyłączają- mają wtedy bardzo duży opór.
Awatar użytkownika
Woycek

Pokazałeś kolejne śliczne zdjęcie na którym widać pomiar....no właśnie czego pomiar. Odłącz przewód masowy od akumulatora i "wepnij" miernik jednym końcem do przewodu a drugim końcem do akumulatora. W ten sposób będziesz mierzył prąd płynący z akumulatora. Na początek podłącz wszystko co porozpinałeś i pomiar rób na wyłączonej stacyjce. Obstawiam że nie będzie to wartość w Amperach tylko w miliAmperach. Nie tracąc czasu na foty napisz jaki wynik pomiaru.
Kupiłem Jadźkę ...zaczęli marudzić że dwa kółka są niebezpieczne...Dokupiłem Suzuki i teraz mam cztery...Marudzą dalej..O co chodzi?? :frustrated:
Awatar użytkownika
Alicjana
Motocykl: XV535->cb500x

Post autor: Alicjana »

Szanowni Koledzy Wyjadacze-
Odkąd pamiętam ( a zarejestrowałam się ponad dekadę lat temu), to ZAWSZE, każdy kto podjął się samodzielnie naprawić swoją Virkę był wspierany i duchowo i merytorycznie przez Kolegów z większą wiedzą/doświadczeniem.
Nie jeden żółtodziób niepotrafiący śrubokręta trzymać wyszkolił się na fachurę. Tu, na tym zajebistym, ukochanym forum.
Proszę więc Was o powstrzymanie się od wbijania szpilek i szpileczek, także tych ukrytych.

Dla mnie - totalnej dyletantki - czytanie wątków technicznych było i jest fascynujące, bardziej niż kryminały Chmielarza.
Co kradnie prąd ?
Co zabiera moc?

Więc radźcie, pomagajcie, podpowiadajcie! Bez szydery i wbijania szpilek.
Kręte drogi dają piękne widoki
Awatar użytkownika
Alicjana
Motocykl: XV535->cb500x

Post autor: Alicjana »

Wiedźmin,
Szacun, że sam chcesz rozwiązać problem.
Nie przejmuj się tekstami Kolegów oni często mają rację. Jesteś na dobrej drodze.
Nie pomogę ci, bo się nie znam, ale:
Amperomierz do pomiaru wpina się szeregowo.
Zapamiętałam jak z córką uczyłam się fizyki.
Od tego chyba trzeba zacząć. https://www.virago.com.pl/download/file ... w&id=13643
Załączniki
IMG_0555.jpeg
IMG_0555.jpeg (78.2 KiB) Przejrzano 44716 razy
Kręte drogi dają piękne widoki
Awatar użytkownika
wiedzmin

Alicjana pisze: 06 maja 2025, 17:05 Szanowni Koledzy Wyjadacze-
Odkąd pamiętam ( a zarejestrowałam się ponad dekadę lat temu), to ZAWSZE, każdy kto podjął się samodzielnie naprawić swoją Virkę był wspierany i duchowo i merytorycznie przez Kolegów z większą wiedzą/doświadczeniem.
Nie jeden żółtodziób niepotrafiący śrubokręta trzymać wyszkolił się na fachurę. Tu, na tym zajebistym, ukochanym forum.
Proszę więc Was o powstrzymanie się od wbijania szpilek i szpileczek, także tych ukrytych.
Bardzo serdecznie dziękuję za dobre słowo.
Tak już mam, że sam robię wiele rzeczy, od mechaniki po murarkę. Elektrykę w chałupie ogarnąłem, ale to nie to napięcie i tutaj bardziej kolorowe przewody. Wiem jak się wpina amperomierz, wiem jak się trzyma lutownicę (za zimny koniec). Chcę wreszcie znaleźć złodzieja, dla własnej satysfakcji, to raz, a z wrodzonej oszczędności to dwa. I zawzięty jestem. Znajdę dziada, choćbym miał instalację pruć.
leszekk pisze: 06 maja 2025, 10:39 A tak z ciekawości - masz jakieś kable podłączone do gaźnika? Możesz podać rocznik motocykla albo chociaż numer silnika?
Jak wybebeszałem gaźniki żadnych przewodów, wtyczek tam nie było. Numer silnika na zdjęciu.
jurek okinawa pisze: 06 maja 2025, 10:47 A może masz grzałke paliwa w gażniku
Jak wyżej - według mojej wiedzy nie.
Woycek pisze: 06 maja 2025, 11:56 Pokazałeś kolejne śliczne zdjęcie na którym widać pomiar....no właśnie czego pomiar.
Prądu płynącego w obwodzie między plusem akumulatora a bezpiecznikiem, na postoju i wyłączonej stacyjce? Pomiar taki sam dla wszystkich bezpieczników, po wyjęciu środkowego (opisanego jako signal) wynik spada. Na mój blond-rozum problem tkwi w obwodzie zabezpieczonym tym właśnie bezpiecznikiem.
Woycek pisze: 06 maja 2025, 11:56 Odłącz przewód masowy od akumulatora i "wepnij" miernik jednym końcem do przewodu a drugim końcem do akumulatora. W ten sposób będziesz mierzył prąd płynący z akumulatora. Na początek podłącz wszystko co porozpinałeś i pomiar rób na wyłączonej stacyjce. Obstawiam że nie będzie to wartość w Amperach tylko w miliAmperach. Nie tracąc czasu na foty napisz jaki wynik pomiaru.
Wynik i sposób pomiaru na zdjęciu - chyba lepiej widać co i jak jest podłączone. Stacyjka wyłączona, wszystkie wtyczki podpięte.
Załączniki
20250506_192031.jpg
20250506_192031.jpg (141.72 KiB) Przejrzano 44687 razy
20250506_191754.jpg
20250506_191754.jpg (87.54 KiB) Przejrzano 44687 razy
Awatar użytkownika
Woycek

No i super. Tak mały prąd nie powinien rozładować akumulatora(pod warunkiem że miernik działa prawidłowo) .. Proponuję przy tak włączonym amperomierzu "poruszać" instalacją. Mam na myśli to że może gdzieś masz przetartą izolację i "czasami " powoduje zwarcie. Wykonaj kierownicą pełen zakres skrętu w obie strony i cały czas kontroluj amperomierz czy czasem nie wzrośnie wartość prądu. I dokładnie obejrzyj przewody prowadzące od reglera (szczególnie ten czerwony).
Awatar użytkownika
Top Gun
Motocykl: CRF 1000

Post autor: Top Gun »

Woycek pisze: 06 maja 2025, 20:54 Proponuję przy tak włączonym amperomierzu "poruszać" instalacją.
W celu korzystania z uroków jazdy...Proponuję oddać moto, do kogoś kto się na tym zna :nazdrowie:
Może do Pana G :roll:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,
Awatar użytkownika
PanG
Kontakt:

Do PanGa, a nie do Pana G :mrgreen:

Ja sobie czytam ten wątek i jebie mi on trollem z kilometra. No ale może się mylę, choć moje ego mi podpowiada, że co jak co, ale w tej kwestii jestem nieomylny :mrgreen:

PanG not dead 💪
Awatar użytkownika
Top Gun
Motocykl: CRF 1000

Post autor: Top Gun »

PanG pisze: 07 maja 2025, 11:28 Do PanGa, a nie do Pana G :mrgreen:

Ja sobie czytam ten wątek i jebie mi on trollem z kilometra. No ale może się mylę, choć moje ego mi podpowiada, że co jak co, ale w tej kwestii jestem nieomylny :mrgreen:
Złodzieja (prądu) trzeba ująć, i przykładnie ukarać :lol: :lol: :lol: Mi coś ukradło powietrze w łańcuchu :D Goniłem cały dzień, i dorwałem s...la :lol:
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,
Awatar użytkownika
wiedzmin

Top Gun pisze: 07 maja 2025, 09:47 W celu korzystania z uroków jazdy...Proponuję oddać moto, do kogoś kto się na tym zna :nazdrowie:
Urokiem motura, poza jazdą, jest możliwość grzebania w nim. Przynajmniej dla mnie. Oddać można, na miesiąc albo dwa do serwisu. Tyle, że wtedy uroków nie będzie. A tak, trochę sobie podłubię, poszukam, potem całość poskładam, pojeżdżę, potem znowu podłubię. I ta satysfakcja, kiedy wreszcie gnoja znajdę - bezcenna.
ODPOWIEDZ